Kupi ulaznicu i sudjeluj na trećem Split Tech City Festivalu!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

STC inventura: Osvrt na 2022. godinu

Romana Ban

Romana Ban

03.01.2023.

Iako smo zajednica koja gleda naprijed, početak godine idealan je za – baciti pogled natrag!

Godina iza nas bila je produktivna, poticajna i druželjubiva (može li se to uopće kazati za godinu? 😉 ), barem što se splitske tehnološke zajednice tiče.

Družili smo se i učili na brojnim događajima, sklapale su se suradnje i pokretali projekti, slavile su se važne obljetnice i uspjesi. 

Split Tech City je u svoje okrilje kao članove primio brojne nove tvrtke (trenutno ih je više od 80!), a sadržajem koji smo iz mjeseca u mjeseec stvarali, trudili smo se dati vrijednost svima koji prate naš rad.

Fokus na obrazovanju i učenju

Godinu smo započeli stavljajući fokus na područje do kojeg nam je iznimno stalo –  obrazovanje.

STEM aktivnosti za djecu, stjecanje vještina za “zanimanja budućnosti” i male tajne uspješnog učenja samo su neke od tema koje smo obradili na ovom portalu, a događajima koje smo organizirali (sve u online formatu) htjeli smo pokriti more tema vezanih za učenje i obrazovanje:

Ništa bez zdravlja!

U veljači smo se posvetili mentalnom zdravlju u digitalno doba jer, čime god se (ne) bavili, zdravlje bi nam trebalo biti pri vrhu liste prioriteta.

Nošenje sa stresom u splitskim IT tvrtkama, utjecaj prehrane na mentalno zdravlje, krizne intervencije na radnom mjestu i ovisnost o tehnologiji među temama su o kojima smo pisali na portalu.

Organizirali smo nekoliko online događaja, ali i otvorili sezonu uživo druženja:

Slatka marketinška druženja

U trećem smo mjesecu otkrivali sva lica digitalnog marketinga; content marketing, e-mail marketing i poduzetne žene u digitalnom marketingu neke su od tema o kojima smo pisali.

U ožujku smo se posve makli od online formata predavanja jer smo se baš zaželjeli face-to-face interakcije.

Evo što smo sve organizirali:

Komunikacija kao vještina ključna za uspjeh

U četvrtom smo mjesecu u fokus stavili odnose s javnošću; u suradnji s agencijom Vrh komunikacije, organizirali smo mini PR konferenciju Komunikacijska izvrsnoST

Uz dva predavanja i dvije panel rasprave, pobliže smo upoznali važnost komunikacije za poslovni uspjeh:

Nadalje, u Visokoj školi Aspira organizirali smo radionicu Pinije Poljaković Umijeće komuniciranja s medijima.

Osobni i profesionalni razvoj – ruku pod ruku!

Osobnim i profesionalnim razvojem bavili smo se u svibnju, govoreći o ​​neformalnom i informalnom učenju, razvoju mekih vještina, važnosti prakse i mentorstva, cjeloživotnom obrazovanju… 

Na našem portalu i YouTube kanalu možeš pronaći više o svakom održanom događaju:

Dizajn i financije

Šesti smo mjesec posvetili dizajnu; u suradnji s Udrugom DVK, organizirali smo večer nazvanu U DVK bašti o dizajnu, na kojoj su se odvila dva predavanja i panel rasprava:

Uz navedeni događaj, na početku lipnja smo organizirali sad već tradicionalno predstavljanje ljetnih praksi naših članica “SUMMER INTERNSHIPS: Praksom do iskustva, iskustvom do posla!”.

Svoje prilike za studente ovog su puta predstavile tvrtke Agilo, Caelor, DEPT, ExtensionEngine, IT Sistemi i NetHub, a snimka je dostupna ovdje.

Preko ljeta smo “smanjili tempo”, no svejedno smo ponudili nekoliko zanimljivih događaja za koja se tražilo mjesto više.

U srpnju smo se posvetili podizanju financijske pismenosti splitske tehnološke zajednice; Toni Vitali održao je predavanja Osnove investiranja za malog čovika i Kako konkretno započeti s investiranjem

Krajem kolovoza smo u suradnji s Udrugom UBIK, a pod pokroviteljstvom tvrtke Shard Labs, organizirali Blockcahin meetup.

Festival tehnologije i poduzetništva kao vrhunac godine

Vrhunac cijele Split Tech City godine dogodio se na početku rujna; održano je drugo izdanje Festivala tehnologije i poduzetništva.

Više od 400 ljudi je od 7. – 9. rujna u Ljetnom kinu Bačvice uživalo u brojnim predavanjima i panel raspravama kojima su se slavili uspjesi lokalnih poduzetnika iz tehnološkog sektora.

Snimke svih predavanja možeš vidjeti na našem YouTube kanalu.

Tjedan nakon Festivala, kao popratni program, održan je besplatni program za djecu STEAM u Splitu – Male biSTre glavice u suradnji s devet splitskih udruga i institucija koje tijekom cijele godine provode edukativne radionice za najmlađe.

Više od 140 djece uživalo je u različitim besplatnim radionicama, o čemu više možeš pročitati ovdje.

Poduzetništvo, volontiranje, sport…

Svjetski tjedan poduzetništva obilježili smo organiziravši predavanje Surena Markosiana u suradnji sa Studentskim poduzetničkim inkubatorom, a mlade splitske dizajnere različitih profila okupili smo na događaju Zašto (ne) odabrati karijeru u dizajnu:

Godinu smo zaokružili odličnim predavanjima u sklopu OpenCoffee Split meetupa:

Prošla nam je godina bila posebna i po tome što smo počeli s provođenjem svog prvog EU projekta – Digitalna volonterska zajednica.

Jedan od nama najdražih projekata svakako je Split Tech Cup, čije je četvrto izdanje održano početkom prosinca; prikupili smo više od 40 000 kuna za kupnju laptopa djeci o kojoj brine splitska udruga MoSt!

Kad se sve zbroji, organizirali smo više od 50 pojedinačnih predavanja, panel rasprava, radionica i meetupa, a u sličnom ćemo tonu nastaviti i ove godine.

Evo i nekoliko brojki vezanih za posjećenost Split Tech City portala: u 2022. zabilježili smo 76 714 posjetitelja i 273 373 pregleda.

Veselimo se svemu što nas čeka u 2023. Budi s nama i dalje! 🙂

Fotografije: Bruno Dubravec i Ivan Gracin

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti