Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Vrh komunikacije su novi član Split Tech City zajednice

Romana Ban

Romana Ban

07.04.2022.

Znaš li kakve veze imaju zagrebački potres i splitska PR scena? Nakon što kroz ovaj članak upoznaš jednu od brojnih novih Split Tech City članica, sve će ti biti jasno.

Danas ti predstavljamo Vrh komunikacije, malu agenciju za odnose s javnošću. Njihov smo rad primijetili i prije nego što su nam se putevi sreli pa ne možemo dovoljno naglasiti koliko smo sretni što su nam se pridružili. 🙂

O samim počecima, načinu rada, projektima i planovima popričali smo s Lukom Šipićem, osnivačem ove vrh agencije.

Od studenta do konobara pa natrag

Lukina je karijerna priča zanimljiva jer je nesvakidašnja. Nije imao “pravocrtni” put na kojem se točno zna koji korak slijedi.

Već nakon prvog semestra studiranja programiranja shvatio je da to nije za njega i, poput mnogih mladih Splićana, otišao u ugostiteljske vode.

Godinama je konobario, sve dok sa svoje 23 nije odlučio da mu “treba ‘cut’ dosadašnjeg načina života”. Otišao je u Prag, gdje je tri mjeseca živio i radio.

“Tamo sam razbistrio mozak i shvatio da je sazrelo vrijeme za studiranje.”

Student od formata

Želio je upisati novinarstvo jer se volio izražavati kroz tekstove, no na kraju se odlučio za odnose s javnošću jer je shvatio da bi mu šire područje ipak više odgovaralo. Sa 25 godina je upisao zagrebački VERN’.

“Drugo studiranje mi je bilo totalno drugačije iskustvo nego prvi put. Postao sam student po PS-u. Pravi štreber sa 25!”

Osim što je bio odličan student, već je od prve godine obavljao prakse i tako se još temeljitije upoznavao s budućom strukom. 

Put do nečeg svog

S obzirom na to da je oduvijek bio poduzetničkog duha i znao da će “imati nešto svoje”, nakon što se sasvim pronašao u PR-u, nije dvojio o svom sljedećem potezu. 

Tako je već pri kraju 3. godine studija, koju je polagao vanredno jer je istovremeno radio, odlučio pokrenuti svoj obrt. Iskoristio je poticaje za samozapošljavanje i krenuo.

“Najteže je bilo izgraditi odnose s medijima i doći do klijenata.”

U lijepome mu je sjećanju ostala mlada ekipa gaming studija iz Jastrebarskog, kojima se sam javio s ponudom za suradnju. Oni su mu postali prvi klijenti, nakon čega se putem preporuka pročulo za njegov rad.

Posao se zahuktava…

Iako je ostao raditi i živjeti u Zagrebu, sve su mu se više javljali Splićani koji su htjeli podržati “svoje dite”. Zbog brojnih projekata koje je odrađivao, sve je češće svraćao u rodni grad.

Posao se širio te je u sljedeće dvije godine zaposlio još dvoje mladih Splićana: Ivan je radio iz Splita, a Kristina i Luka su “pokrivali” metropolu.

U vrijeme samih početaka novonastale pandemije, imali su više posla nego prije. Naime, kako objašnjava Luka, marketing i PR su postali prijeko potrebni jer tvrtke nisu znale kako komunicirati u takvoj situaciji.

Neplanirani povratak u Split

I sad se vraćamo na prvu rečenicu ovog članka. Nakon što su doživjeli strahotu zagrebačkog potresa krajem ožujka 2020., Kristina i Luka su se spakirali i istog dana privremeno vratili u rodni grad.

“Privremeno” se na kraju pretvorilo u “za stalno”. Postavši jedna od rijetkih PR agencija za vrijeme korone dostupnih u Splitu, stizalo im je sve više poslovnih ponuda. Sve se posložilo tako da ubrzo uopće nisu dvojili trebaju li se vraćati u Zagreb. 

“Shvatili smo koliko je Split u svakom pogledu razvijeniji nego prije pet godina i to nam je bio znak da ostanemo. Iz nesretne se situacije izrodilo nešto dobro.”

Kad uspoređuje Zagreb i Split, Luka ističe kako je razlika u ritmu života između dva grada “nebo i zemlja”. Gore je sve užurbano, a ovdje vlada puno opušteniji lifestyle. Oduševljava ga što je Split “grad kreativaca”. Međutim, kako kaže, ovdje i poslovna kultura diše u skladu s načinom života.

“Mi smo poslovnu kulturu stekli u Zagrebu i prenijeli ju tu. Klijenti nas zovu Švabe jer sve odradimo i prije roka.”

Vrh kultura!

Kultura njihove agencije, ističe, “nije zapisana u kamenu”, ali među stavkama na kojima inzistiraju su stalno raspolaganje klijentima i obraćanje ogromne pažnje na detalje

“Želimo biti što bolji i težimo prema izvrsnosti.”

Ponedjeljkom obično rade od doma, od utorka do četvrtka su u uredu, dok petkom odrađuju sastanke. Naravno, često su im i vikendi aktivni. 

Komunikacija naša svagdašnja

O važnosti odnosa s javnošću i ulozi PR stručnjaka Luka nam je otkrio sljedeće:

“Svi svakog dana komuniciramo. Tvrtke moraju komunicirati s klijentima i kupcima, potrebno je dobro poznavati publiku kojoj se obraćaš i treba se paziti na svaku izgovorenu riječ. Odnosi s javnošću su dijalog, a ne monolog! Uvijek tražimo povratnu informaciju, mi smo tu medijatori koji brinu da komunikacija bude jasna. Ako si dobar komunikator, bit će ti lakše i u osobnom i u poslovnom životu. Privilegija je baviti se odnosima s javnošću i pomoći ljudima da bolje komuniciraju.”

Plus za zajednicu

Što se tiče njihovih razloga za učlanjivanje u Split Tech City, naš nam sugovornik otkriva kako tu nije bilo dvojbi:

“Sviđa nam se ogromni napredak Splita u posljednjih nekoliko godina. Split Tech City smatramo važnim čimbenikom u razvoju IT sektora u gradu te želimo biti dijelom tog rasta i svojim vještinama podupirati daljnji razvoj zajednice.”

Nas oduševljava što nas ova mlada ekipa ne podupire samo riječima; naš prvi konkretni zajednički projekt je organiziranje nadolazeće mini PR konferencije Komunikacijska izvrsnoST, a imamo osjećaj da će to biti tek početak. 🙂

Vrh komunikacije, dobrodošli u Split Tech City

Zajednica

Split Tech City zajednica sastavljena je od dobronamjernih i progresivnih tvrtki, startupa, udruga, inicijativa, ustanova i pojedinaca. Zajedno potičemo i razvijamo IT sektor Splita i regije.

Istraži zajednicu

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti