Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Živko Krstić: Kad završiš faks, to je tek početak!

Romana Ban

Romana Ban

26.01.2022.

Na našem prvom ovogodišnjem Instagram Live druženju ugostili smo Živka Krstića, podatkovnog znanstvenika koji trenutno živi u Samoboru, a radi za – cijeli svijet.

Živko nam je na samom početku objasnio što je zapravo ‘data science’:

“Laički rečeno, to je skup raznih pojmova koji okupljaju sve vezano za podatke – od dohvata, pripreme i trenutno popularnih ‘buzzwords’ poput strojnog učenja i umjetne inteligencije, sve do onog što krajnji korisnik vidi, poput različitih vizualnih prikaza.”

Najljepše je studentsko doba

Živko je rodom iz Ploča, gdje je živio sve do odlaska na fakultet.

“Od osnovne škole imao sam afiniteta prema informatici, no ni jedno dijete ne sanja da će postati ‘data scientist’, tako da ni ja u to vrijeme nisam znao za to zanimanje. Mala sredina nije nudila puno izbora što se tiče školovanja. Izabrao sam srednju ekonomsku školu zbog profesorica koje su svi voljeli – bile su “stara garda”, izvrsne motivatorice koje su izvlačile najbolje iz nas”, prisjeća se Živko.

Veselio se razdoblju studiranja i odlasku iz rodnoga grada. Kako kaže, sve mu se odlično poklopilo – želio je studirati u Splitu, i to nešto vezano i za informatiku i za ekonomiju, a upravo se u to doba na splitskom Ekonomskom fakultetu pokrenuo smjer Informatički menadžment, tako da dvojbi nije bilo.

“Splitska Ekonomija je i danas vrhunski fakultet, no ja sam u to doba imao osjećaj kao da sam došao studirati na Harvard”, smije se Živko, priznajući da su mu puno bolje “legle” zadnje tri godine fakulteta: “Prve dvije godine su ‘čistilište’ i to jednostavno moraš odraditi…Kasnije je bilo puno zanimljivije!”

Volontiranjem do stvaranja poslovnih prilika

Kao student 3. godine odabrao je smjer Data science te s kolegama osnovao udrugu za populariziranje navedenog smjera i same podatkovne znanosti.

IMEF Split je u to vrijeme bio vrlo aktivna udruga; na mjesečnoj su bazi organizirali radionice i predavanja, a njihova je animacija studenata bila više nego uspješna. Naime, godinu nakon oboren je rekord što se tiče upisnih kvota za navedeni smjer!

Osim znanja i poznanstava, radom u udruzi došli su i do partnerskih tvrtki u kojima su studenti mogli obavljati prakse.

Pisali su i blog postove kojima su popularizirali podatkovnu znanost, u čemu su bili među rijetkima u Hrvatskoj. 

Sve navedeno dovelo je do toga da ekipa koja je pokrenula udrugu nije trebala tražiti posao!

“Kontaktirali su nas s ponudama za posao iz nekoliko zagrebačkih tvrtki, i to dok smo još studirali. Bile su to krizne godine, no nitko od nas nije imao problema sa zapošljavanjem!”

Rad u velikim tvrtkama i pokretanje startupa

Živko je tako dobio posao u Zagrebu i istovremeno pisao magistarski rad. Nakon godine dana pripravništva, dobio je ponudu za sudjelovanje u pokretanju jednog data science startupa, što nije mogao odbiti. “Pokretanje startupa me baš zanimalo, a na umu mi je bilo samo – Kad ću ako ne sad?”

U novoosnovanom startupu radio je “big data priču”, ponajviše projekte vezane uz marketing.

Zanimljivo je da još uvijek, u sklopu različitih pravnih entiteta, radi s istom ekipom s kojom je još kao student započeo karijeru.

Živko nam je otkrio da se data science projekti najčešće kategoriziraju po industrijama: “Alati, metode i tehnike su iste, ali domensko znanje je različito. Mi najčešće radimo financije, telekom i proizvodnju-manufacturing. Najviše financije – jer imaju novca, prepoznali su da im to treba i spremni su platiti.”

Prije gotovo tri godine pokrenuo je i svoj startup – Sparky Solution, u kojem zajedno sa suprugom radi na razvoju vlastitog proizvoda.

Jedna znanost, različite vještine

S obzirom na to da su u data science projektima potrebni timovi profesionalaca s različitim vještinama, Živko ističe kako njegovi kolege iz Hrvatske dolaze s različitih fakulteta – od FER-a i FESB-a do Ekonomije i PMF-a. Bez obzira na to s kojeg fakulteta bili, Živko ističe: 

“Kad završiš faks, to je samo početak! Konstantna edukacija je nužnost.”

Savjetuje, dakle, samostalno učenje, posebno putem besplatnih e-knjiga i GitHub-a.

Ipak, ako naučenu teoriju ne primjenjuješ, dođeš do zida, upozorava Živko. Zbog toga svima preporučuje “izmisliti neki case study jer u svakoj životnoj situaciji možeš primijeniti data science”.

Na taj način se i na razgovorima za posao najbolje prikazuju vlastita proaktivnost, snalažljivost i sposobnost.

Snimka predavanja čeka vas na Instagramu!

Preporučuje li proaktivno učenje već srednjoškolcima? Kolike su plaće podatkovnim znanstvenicima koji tek iziđu s fakulteta, a kolike onima s nekoliko godina iskustva? Koristi li se data science za manipuliranje podacima i stvaranje ‘fake news’?

O svemu tome pogledajte na snimci predavanja!

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti