Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kratki uvod u content marketing 

Luca Kozina

Luca Kozina

04.03.2022.

Digitalni marketing je vrlo kompleksna marketinška grana i uključuje mnogo “podvrsta”.

Jedna od njih je i često spominjani content marketing (hr. sadržajni marketing). Content Marketing Institute ga definira kao “strategic marketing approach focused on creating and distributing valuable, relevant, and consistent content to attract and retain a clearly defined audience — and, ultimately, to drive profitable customer action.

Content vs. tradicionalni marketing

Već je iz definicije vidljiva razlika između content marketinga i onog tradicionalnog. Za razliku od tradicionalnog, koji je orijentiran na prodaju proizvoda ili usluge, u content marketingu je na prvom mjestu relevantan i koristan sadržaj za korisnika, a tek onda konverzija, odnosno ostvarenje profita.

S obzirom na to da se, pojednostavljeno rečeno, cijeli internet temelji na sadržaju, content marketing je izrazito bitan za poslovni uspjeh svih koji posluju na svjetskoj mreži. Toliko je bitan da ga se često proglašava kraljem (poznata i već klišejna fraza “Content is king”).

Još jedna od prednosti content marketinga je u tome što je jeftin –  iziskuje 62% manje novčanog ulaganja od tradicionalnog, a nekad nije potrebno uložiti ni lipu u sadržaj.

Što može biti sadržaj?

Praktički sve! Blogovi, e-knjige, fotografije, infografike, video, audio, podcastovi, webinari itd.

Međutim, svaki sadržaj nije dobar sadržaj. Dobar je onaj koji, ako se sjećate definicije s početka teksta, pruža vrijednost korisniku. Dakle, ako u tražilicu upišete keyword “kako početi vježbati”, očekujete konkretne, točne i relevantne informacije, a ne reklame za proteinski napitak koji će potaknuti rast mišića za samo 10 dana.

Kad smo već kod toga, ovo je jedna od čestih pogrešaka koje se rade u kreiranju sadržaja. Svrha sadržaja nije prodati nešto, već informirati korisnika, pomoći mu u rješavanju nekog problema, educirati ga i tako izgraditi povjerenje korisnika. Iako prodaja nije glavni cilj contenta, veće su šanse da će osoba kojoj se sviđa vaš sadržaj (jednom) i kupiti vaš proizvod ili uslugu.

Osim zadovoljnog korisnika i potencijalnog kupca, izrazito kvalitetan sadržaj privlači i Google – ako određena web stranica ima  E-A-T (Expertise – Authoritativeness -Trustworthiness; hr. Stručnost, Autoritet, Pouzdanost), imat će bolju poziciju na Googleu.

Koje su karakteristike kvalitetnog sadržaja?

Ciljan
Ako ste agencija za nekretnine, a na web stranici ili društvenim mrežama dijelite recepte – nemojte se čuditi što nemate klijente. Zato je vrlo bitno da sadržaj koji stvarate prilagodite svojoj ciljanoj publici. Prije nego što išta napravite, zapitajte se tko su oni, kakve su njihove navike i pogotovo – koji su njihovi problemi i potrebe. Upravo se tu krije potencijal za odličan sadržaj.

Isplaniran i redovit
Dobar sadržaj se mora isplanirati. Plan objavljivanja sadržaja mora biti u skladu s content strategijom i biti tempiran u skladu s navikama korisnika (npr. ako su korisnici najaktivniji na vašoj stranici u 9 navečer – tada objavljujte sadržaj). Osim toga, svaki dan se objavljuje novi i sve bolji sadržaj pa će vas, ako isti ne objavljujete redovito, vaši potencijalni korisnici zaboraviti.

Grafički privlačan
Od cigle teksta, kričave infografike ili e-knjige s pet različitih fontova različitih veličina svatko će pobjeći glavom bez obzira, a sam sadržaj ne mora biti loš. Ljudi su vizualna bića i često samo na temelju onog što vide donose vrijednosni sud. Vjerujte mi, isplati se uložiti u dobrog grafičkog dizajnera.

Originalan
Internet je zagušen sadržajem i vrlo se teško probiti u tom informacijskom beskraju. Jedini način da se istaknete je da budete originalni. To ne znači da morate izmišljati toplu vodu (ionako već o gotovo svemu postoji neka vrsta sadržaja na internetu), već dati svoju perspektivu na temu koju obrađujete. Preporučuje se da stvarate sadržaj o temama u kojima ste stručni i imate iskustva.

Razumljiv i jasan
Želite pokazati svoje znanje u nekoj temi i razmašete se stručnim terminima, metaforama i krležijanskim rečenicama, dok korisnik koji čita ili gleda vaš sadržaj razbija glavu pokušavajući odgonetnuti što je pjesnik htio reći… Ustvari, čak ni ne pokušava jer nema vremena za to, već prelazi na drugi tab. Ovaj scenarij možete izbjeći ako sadržaj očistite od svih šumova, istaknete ono najbitnije i izrazite to jednostavnim jezikom.

Točan
Uvijek provjeravajte informacije koje koristite. U doba fake newsa, teško je razlučiti točne informacije od netočnih. Gdje god je moguće, navedite izvor i linkajte na njega. Tako ćete si povećati kredibilitet ne samo kod korisnika, već i kod Googlea.
Gramatička i pravopisna točnost je također bitna – tekst pun pravopisnih i gramatičkih grešaka odvratit će pozornost korisnika od samog sadržaja i ostaviti neprofesionalan dojam.

SEO optimiziran 
Sadržaj može ispunjavati sve gornje pretpostavke, ali ako nije optimiziran za tražilice, neće biti na visokoj poziciji na Googleu, što znači da ga potencijalni korisnici neće moći pronaći u moru sličnog sadržaja. Zato uvijek treba paziti na duljinu naslova, podnaslove, ključne riječi, internal linkove (linkove koji vode na drugi sadržaj na istoj web stranici), external linkove (koji vode na druge web stranice) i još mnogo drugih SEO elemenata.

Sadrži CTA (Call To Action) 
Svaki dobar sadržaj na kraju ima poziv na akciju, kojim se potiče korisnika da napravi neku radnju, odnosno konverziju (pretplati se na newsletter, podijeli link, skine e-knjigu, ostavi komentar i sl.).

Zaključak

Content marketing je kamen temeljac svake uspješne marketinške strategije. Za razliku od tradicionalnog marketinga, stavlja naglasak na kvalitetan – strateški isplaniran, točan, razumljiv i  – sadržaj usmjeren na ciljanu skupinu korisnika. Cilj kvalitetnog sadržaja je privući korisnike, pružiti im vrijedne informacije, a svrha je izgradnja dugoročnog odnosa povjerenja s njima.

Iako se ova marketinška grana mijenja gotovo svakodnevno, preduvjeti koje sadržaj mora ispuniti da bi u konačnici donio korist vašem poslovanju će uvijek biti isti. Zato, ako još niste iskoristili sve dobrobiti content marketinga, sada je pravo vrijeme za podizanje vašeg (digitalnog) poslovanja na drugu razinu!

(Tekst je izvorno objavjen 18.2.2020.)

Podijeli


O autoru:

Luca Kozina

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti