Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Tomislav Grubišić na OpenCoffee meetupu bez tabua o stvaranju tvrtki koje proizvode startupe

Romana Ban

Romana Ban

30.11.2022.

Na 136. izdanju OpenCoffee Split meetupa, održanom 25.11. u Smartspaceu, imali smo priliku iz prve ruke čuti iskustva i savjete Tomislava Grubišića, suosnivača agencija Degordian i Bornfight.

Predavanjem pod nazivom “Kako sam (p)ostao venture builder” privukao je tech entuzijaste koji su uživali u njegovoj poslovnoj priči.

Ljubav od malih nogu

“Počeo sam se baviti softverom i programiranjem još u 7.-8. razredu i od tad nisam pustio kompjuter.”

Prve poduzetničke pothvate pokretao je još za vrijeme studiranja, a 2009. pokrenuo je “prvu firmu koja je imala smisla”.

Riječ je o Degordianu, čiji je naziv tada bio E-Studio, a koji je u samim počecima klijentima nudio – otvaranje Facebook stranica i pisanje statusa!

U to je vrijeme, objasnio je, sve vezano za korištenje društvenih mreža u poslovne svrhe bio “bauk” kojim se nitko nije htio baviti.

Kad ti život da limune…

Iskoristili su priliku i počeli surađivati s medijskim kućama i ostalim velikim klijentima, što ih je do danas dovelo do statusa najveće domaće digitalne marketinške agencije, u kojoj je trenutno zaposleno oko 130 ljudi.

Osim agencijskih biznisa, tijekom posljednjih 15 godina pokretao je i uspješne tech tvrtke poput Mediatoolkita;  bilo je zanimljivo slušati o promjenama na tržištu u zadnjih 15-ak godina iz njegove poduzetničke perspektive. 

Danas je u tvrtkama u čijem je razvoju sudjelovao zaposleno oko 300 ljudi!

Tabu ruši tabue

Tomislav je govorio i o jednom od svojih recentnijih projekata, koji je podigao mnogo prašine u domaćim tehnološkim krugovima.

Riječ je o platformi Tabu, na koju 60% ljudi u hrvatskom IT-u svaka tri mjeseca upisuje svoje plaće i tako dobiva uvid u “delikatno” pitanje visine plaća u sektoru.

“Obično me founderi firmi ne vole zbog toga, ali zbog Tabua smo uspjeli ljudima dignuti plaće milijardu kuna godišnje!”

O samom pokretanju i razvoju bilo kakvog posla istaknuo je kako izvrsna ideja nikako nije dovoljna za uspjeh ako ista ne rješava neki stvarni problem.

Naglasio je i važnost različitih kompetencija svih stručnjaka unutar tima.

Firma koja stvara firme

Posebno je strastveno govorio o venture buildingu“sustavu koji stvara firme koji su digitalni proizvodi”.

Venture builder je, kako je objasnio, firma koja stvara firme u digitalnom spaceu. Vani se to često zove startup studio.

Takvih firmi nema puno jer su višestruko kompleksnije od agencijskog posla, a imaju sve što je potrebno da razviju nekakav drugi digitalni biznis.

“Cilj je u što manje vremena sa što manje novca shvatiti da nešto nema smisla ili, u slučaju da ima smisla, u što manje vremena i sa što manje novca doći do globalnog uspjeha i exita.”

Snimka predavanja je na STC YouTube kanalu

Nakon predavanja, uslijedila je bujica pitanja iz publike, a potom su svi okupljeni uživali u opuštenom druženju.

Ako si među onima koji su propustili 136. OpenCoffee, a želiš saznati sve detalje Tomislavovog izlaganja, primjerice zašto je odlučio povesti Bornfight u smjeru venture buildera i koje su prednosti za poduzetnike koji krenu istim smjerom,

pogledaj snimku predavanja na našem YouTube kanalu!

Fotografije: Julio Juraga

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti