Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

TOP 5 besplatnih online tečajeva za najtraženije vještine u 2022.

Romana Ban

Romana Ban

07.01.2022.

Iako na spomen futurista možda zamišljate ljude koji vire u kristalne kugle, činjenica je da spomenuti analitičari iz godine u godinu donose informacije koje nam svima mogu biti od velike koristi.

Neke od najzanimljivijih futurističkih (pretpo)stavki svakako su one o zanimanjima i vještinama budućnosti. Ako znamo što će biti traženo i cijenjeno, već danas možemo poduzeti konkretne korake u tom smjeru, zar ne?

I ne, ne mijenjaju se vještine budućnosti toliko često da se ne bi isplatilo steći ih. A navedene vještine su takve da se isplati steći ih čak i da nisu ni na kojem popisu! 🙂

Futurist Scott Steinberg popisao je pet vještina koje će ove godine biti posebno cijenjene te je predložio besplatne tečajeve uz pomoć kojih već danas možemo raditi na stjecanju i/ili jačanju istih:

Rješavanje problema (engl. problem solving)

Problemi se neće riješiti ako ih stavite pod tepih ili od muke odete odspavati. I sama sam isprobala te metode i nije upalilo. 🙂

Međutim, drugačiji pristup problemu često dovodi i do rješavanja istog.

A kako postići drugačiji pristup? Kritičkim i kreativnim razmišljanjem, kažu stručnjaci! 

Razmišljanje i djelovanje “izvan kutije” dovodi do neočekivanih poteza i stjecanja jedinstvenih iskustava, stavova i alata za rješavanje problema.

Pitate se kako se osloboditi kutije i dobiti prosvjetljujuće ideje? Možda vam besplatni tečaj Creative Thinking: Techniques and Tools for Success” pomogne u pronalaženju odgovora!

Strateško planiranje (eng. strategic planning)

Diže li vam se kosa na glavi od same pomisli na išta vezano za strategiju ili ste među onima koji planiraju planiranja?

Na kojoj god strani bili, upravo je strateško planiranje jedna od najpoželjnijih vještina u današnjem poslovnom svijetu (a navodno dobro dođe i u privatnom životu 🙂 ).

Naime, ako naučite kako razmotriti različite smjerove kojima vaša industrija ili karijera mogu ići u budućnosti, bit ćete sposobni isplanirati svoje buduće poteze, osmisliti plan B i zaštititi se od neizvjesnosti.

Za učenje ili brušenje vještine strateškog planiranja ne propustite besplatni tečaj “Strategic Planning Skills”.

Donošenje odluka (eng. decision making)

Puko izvršavanje zadataka, bez mogućnosti za izražavanjem svojih ideja i kreativnosti, malo je kome poslovni san.

S druge strane, veća odgovornost sa sobom nosi i veće rizike. Jeste li znali da je strah od činjenja pogreški jedan od najčešćih u poslovnom svijetu?

Ipak, nećemo biti pesimisti i usredotočiti se na negativno, već ćemo istaknuti kako donošenjem dobrih odluka možemo stvarati i širiti vrijedan utjecaj.

Kako doskočiti neodlučnosti i pobijediti nervozu pri odlučivanju? Trebamo li vjerovati svojim instinktima? Možemo li u neizvjesnim situacijama racionalno analizirati podatke? Kako dobro prosuđivati? Saznajte u besplatnom tečaju “Critical Thinking for Better Judgment and Decision Making”!

Slušanje (eng. listening)

Pogađate – kvalitetno slušanje zapravo nema veze sa kvalitetom sluha. Možete izvrsno čuti, no ako vam ono što vam kolege/šefovi/profesori govore “na jedno uđe, a na drugo iziđe”, teško da ćete upiti išta od njihove mudrosti. 🙂

Aktivno slušanje nije važno samo za primanje informacija i znanja, već za bolje razumijevanje drugih i produbljivanje naših odnosa s njima.

U poslovnom svijetu to znači uočavanje i rješavanje potencijalnih problema, kvalitetnije razmjenjivanje ideja i efikasniji rad.

Kako naučiti točno percipirati što druga osoba proživljava i ponuditi kvalitetnu povratnu informaciju, naučite u besplatnom tečaju “How to Listen”.

Logistika (eng. logistics)

Jeste li zadovoljni kako žonglirate svim svojim poslovnim i privatnim obvezama? Rokovi, sastanci, mailovi, vrijeme za obitelj i prijatelje…nije čudo što se svi ponekad osjećamo kao muhe bez glave!

Stručnjaci kažu kako bismo mogli postati mnogo organiziraniji ako steknemo osnovne vještine upravljanja projektima (eng. project management)!

Nadam se da drage osobe i hobije nećemo početi doživljavati kao projekte, no…ima smisla, zar ne? Project manageri su izvrsni u logistici, stoga bi nam njihove vještine svakako dobro došle u svakodnevnim izazovima.

Ako želite da se sve vaše poslovne i privatne “loptice” zadrže u zraku, naučite logistički žonglirati na besplatnom tečaju “Introduction to Project Management”.

More radosnog učenja i stjecanja korisnih vještina u novoj godini želi vam Split Tech City tim! 🙂

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.

Povezane novosti