Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Za Sva lica digitalnog marketinga tražilo se mjesto više

Romana Ban

Romana Ban

18.03.2022.

Mjesta za sudjelovanje na našem događaju Sva lica digitalnog marketinga popunila su se vrlo brzo nakon što smo otvorili prijave. Publika svih profila uživala je u predavanju i panelu koje smo održali 11.3. u The Works coworkingu.

Događaj je otvoren predavanjem Ilije Brajkovića Kako izgraditi osobni brending na društvenim mrežama.

On je na samom početku istaknuo kako je svjestan činjenice da dojam koji su ljudi o njemu stvorili na temelju njegovih objava na društvenim mrežama “varira od legenda do totalni šupak”.

Iako se bavi digitalnim marketingom još od studentskih dana, zanimljivo je da je Ilija po struci magistar inženjer računarstva, fesbovac koji je diplomirao 2010.

Digitalni marketing mu se svidio više od programiranja i računalnih mreža pa je od 2011. partner u digitalnoj agenciji Kontra (nekadašnja Akcija). Krenuli su iz Splita, no 2015. skroz su preselili u Zagreb. 

U predavanju je istaknuo kako je osobni brend “sve ono što ste vi – vaša stručnost, karizma, tko ste, što radite, zbog čega ste posebni”.

“Svi mi imamo osobni brend, samo je pitanje radimo li na njemu aktivno i promišljeno.”

Ilija je istaknuo zašto je za građenje kvalitetnog osobnog brenda važno znati što je naš why, tj. zašto radimo to što radimo.

Svima nam je savjetovao da se “proguglamo” i obratimo pozornost na još uvijek dostupan sadržaj koji smo davno objavljivali na svojim profilima na društvenim mrežama.

Redovitim objavljivanjem sadržaja u formatu koji nam prirodno leži pozicioniramo se kao stručnjaci u svom području, no važno je da budemo autentični i online i offline, napomenuo je. 

​​Jaki osobni brend znači više upita za uslugama, čemu i Ilija može posvjedočiti na osobnom primjeru.

Jedan je od najpraćenijih Hrvata na Linkedinu, a između ostalog je prepoznatljiv po objavljivanju fotografija s poslovnih ručkova i hashtagu #ilijapovedinas. 😀

Na predavanju nam je dao brojne konkretne savjete za stvaranje sadržaja na Linkedinu.

Snimku njegovog predavanja možete vidjeti ovdje.

Za marketing ne treba imat dušu?

Nakon Ilijinog predavanja uslijedio je panel Za marketing ne treba imat dušu?, na kojem smo o prednostima i izazovima ovog posla u različitim industrijama razgovarali s Elenom Projić, Mislavom Zuppa i Tonijem Miličevićem.

Elena Projić je Puležanka koju je ljubav dovela u Split, po struci profesorica talijanskog jezika. Većinu karijere provela je u digitalnom marketingu; pet je godina vodila mali marketinški tim za splitske firme Dentech i Bontech, a zadnjih godinu dana bavi se marketingom u građevinskoj tvrtki DRACO.

Elena Projić (DRACO)

Istaknula je kako je marketingašima ključno biti vrlo dobro upoznat s industrijom u kojoj rade. Za Elenu je to značilo i brojne odlaske na gradilišta.

“Dok nisam pobliže upoznala svijet u koji sam ušla, nisam mogla dobro prepričati našu priču, a storytelling nam je vrlo bitan.”

Toni Miličević je stručnjak za digitalni marketing koji posljednjih nekoliko godina radi na brendingu softverske agencije Locastic, razvoju turističkog startupa Litto i organizaciji edukativnog događaja Tinel Meetup.

Toni Miličević (Locastic)

Kazao je da je njegov rad kombinacija brendinga firme, prodaje i rada s klijentima. Istaknuo je kako je IT tvrtkama vrlo važno u svojim redovima imati marketingaše:

“IT je vrlo lukrativna industrija, teško je naći zaposlenike i klijente pa morate imati osobu zaduženu za to da promiče kulturu firme i javnosti pokazuje na kakvim se projektima radi.”

Mislava Zuppa je direktorica prodaje i marketinga portala DalmacijaDanas, na kojem ujedno vodi i uređuje video rubriku Dvi-tri riči. 

“Ja sam marketingaš u digitali, kod nas vrijede skroz drugačiji principi i radi se drugačiji marketing, unutar kojeg ima puno prodaje.”

Svi su se panelisti složili kako je u digitalnom marketingu kreativa ipak važnija od budžeta. Toni je to zanimljivo sročio:

“Dobra kreativa može uspjeti bez budžeta, a shit kreativa neće uspjeti s ne znam kojim budžetom. 70:30 u korist kreative!”

Očekivano, njihovi radni dani su dinamični, ponekad kaotični, i zanimljivi. I navodno svi vole svoj posao! 🙂

“Ja radim od doma, počnem u 7:30 s dvije litre kave ispred sebe i ne stajem. Puno radimo s malim privatnicima, oni nemaju radno vrijeme i navikli su na to da je naša raspoloživost beskonačna”, kazala je Mislava.

Konstantno učenje panelisti su naveli kao nešto bez čega se ne može.

“Marketing se danas toliko brzo mijenja i napreduje. Ako stagniraš, čak i na kraći period od pola godine, izgubljen si”,

istaknula je Elena, dodavši kako uči čitajući i sudjelujući na raznim edukacijama. Od online platformi najviše voli Medium, a trenutno pohađa NLP trening.

“Poslodavcu često predlažem edukacije i to savjetujem svima!”

Toni je istaknuo kako stalno uči iz mnoštva izvora: “Upijam svo znanje, ali biram što ću filtrirati.”

Razgovarali smo još o dogovaranju poslova u birtijama, budućnosti marketinga i važnosti vlažnosti, no da ne duljim, snimku cijelog panela možete vidjeti ovdje. 😀

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti