Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

STE(A)M u Splitu: Kakve se prilike nude djeci i mladima?

Romana Ban

Romana Ban

14.01.2022.

Ljubitelji legendardnih emisija GITAK TV-a sigurno pamte onu “Volin te riči koje lipo zvuče, a ništa ne znače”.

Možda bi se navedena fraza mogla iskoristiti i za opisivanje kratica STEM i STEAM? Svima su ih puna usta, a malo tko zapravo shvaća što sve stoji iza njih. 

Ako ne shvaćamo u potpunosti značaj STE(A)M-a, ne može nam biti jasno ni zašto je važno da novim generacijama omogućimo “stemastičnu” okolinu i podršku od malih nogu.

Ovaj će članak biti pokušaj našeg doprinosa ovoj bitnoj temi.

Splitsko stanje STE(A)M-a

Moji današnji sugovornici dolaze iz različitih sektora, no svima im je zajedničko da, zajedno sa svojim kolegama, stvaraju prijeko potrebne STE(A)M prilike za djecu i mlade u Splitu i okolici.

Dijana Barić Perić (Tinker Labs Split), Jozo Pivac (Udruga Inovatic) i Damir Brčić (EDIT CodeSchool) otkrili su mi sve detalje o programima koje su pokrenuli, a koji obuhvaćaju stotine predškolaca i školaraca, no za sam početak vam donosim njihova razmišljanja o “misteriju” zvanom STE(A)M…

Što je uopće STE(A)M i kako je zastupljen u našim školama?

STEM je akronim koji na engleskom jeziku predstavlja različita područja:

S (eng. science) – znanost,

T (eng. technology) – tehnologija,

E (eng. engineering) – inženjerstvo,

M (eng. mathematics) – matematika.

Sve se više u ovaj akronim počinje ubacivati i slovo “A”, koje označava umjetnost (eng. arts).

Tinker Labs Split

Ta područja su u kontekstu hrvatskog obrazovnog sustava zastupljena kroz predmete priroda i društvo, biologija, kemija, fizika, matematika, informatika, tehnička kultura i geografija, kao i kroz različite stručne predmete u srednjim školama.

U okviru redovnih i izbornih predmeta osnovnih škola STEM sadržaja ima najviše u tehničkoj kulturi i informatici. Međutim, važno je međupredmetno djelovanje između predmeta poput matematike, fizike, biologije, kemije i sl. kako bi se postigla interdisciplinarnost, koja je ključna u STEM sadržajima i provedbi njenih aktivnosti”, ističe Jozo Pivac, koji uz obavljanje uloge predsjednika Udruge Inovatic radi kao profesor informatike i tehničke kulture.

“Školski sustav kod nas je dosta inertan, a svijet se mijenja nikad brže. Tehnološka pomagala koja se uvode neće puno promijeniti stanje ako ne postoje i vizija i hrabrost da se sam sadržaj predmeta osmisli i provodi na moderan način, te da učenici rješavaju praktične probleme iz stvarnog svijeta. Na takav način bi STEM predmeti bili među najzanimljivijima samim učenicima, a svakako bi ih puno bolje pripremali za nove izazove i zanimanja koja su se pojavila”, upozorava Damir Brčić.

STEM kao način razmišljanja

Ključno je naglasiti da na STEM ne smijemo gledati samo kao na skup područja.

Naime, STEM je prije svega način razmišljanja i pristup odgoju i obrazovanju!

STEM pristup uključuje razvoj teorija i alata kroz interdisciplinarni pristup i iskustveno učenje.

Neke od osobina i vještina povezanih sa STEM pristupom su sposobnost rješavanja problema, znanstveni način razmišljanja, analitičko mišljenje, izvođenje zaključaka, kritičko mišljenje, prihvaćanje neuspjeha, pozitivno iskustvo učenja, upornost i hrabrost.

Udruga Inovatic

“Nažalost, u formalnom obrazovanju STEM pristup postoji samo kao pojam na papiru jer se djeci sva znanja i vještine koje STEM pristup obuhvaća podučavaju plastično i teorijski. Često je uzrok tome nedostatak sredstava potrebnih za kvalitetnu STEM nastavu, ali najveći je problem nedostatak znanja, volje i ambicije za promjenom sustava obrazovanja od strane nastavnika, profesora, vodstva škole i nadležnog Ministarstva”, iskreno progovara Dijana Barić Perić.

Djeci, kako kaže, nije potrebno samo približiti neko područje, znanje, pojam ili vještinu kako bi iste znali primijeniti u konkretnoj situaciji, već je potrebno osposobiti ih da naučeno povežu i primijene na sličnim situacijama:

“Osim toga, treba ih se poticati na stvaranje novih ideja kako bi i sami mogli doći do zaključka zašto i kako je netko došao do određenog izuma ili rješenja. STEM pristup odgoju ne znači da svu djecu treba ‘odgojiti’ da budu genijalci i izumitelji, nego da kritički promišljaju, postavljaju pitanja i misle svojom glavom!” 

Što su djeca starija, to su manje zainteresirana za STEM?

Dijana smatra da su sva djeca “prirodno” zainteresirana za STEM jer su prirodno znatiželjna, što je prvi korak interesa za STEM područja. Nažalost, njihov interes s vremenom opada jer im se taj prirodni instinkt i urođena strast ne potiču, odnosno ne stvara se okolina u kojoj mogu i dalje razvijati taj interes. 

Jozo slično razmišlja: “Naše iskustvo je pokazalo da su djeca u osnovnoškolskoj dobi najviše zainteresirana za STEM aktivnosti. Razlog možda leži u tome što su navedene aktivnosti često prožete raznim elementima igre, što budi dodatnu motivaciju i radoznalost kod najmlađih.”

Tinker Labs Split

“Dječja prirodna znatiželja i propitivanje svijeta oko sebe još uvijek ne pronalaze odgovarajuće programe i odgovore u školstvu. Međutim, ako potpalimo njihovu urođenu strast, djeca razvijaju navike ili vještine zaključivanja i kritičkog razmišljanja, koje će ih voditi u učenju bez obzira na to koju školu ili zanimanje jednog dana odabrali, pa njihov interes za STEM ne bi trebao opadati”, naglašava Dijana.

Zašto bismo trebali usmjeravati djecu prema STEM-u?

Stručnjaci predviđaju da će buduća zanimanja novih generacija biti uglavnom vezana uz STEM područja. Usmjeravajući djecu prema STEM-u, usmjeravamo ih prema njihovoj budućnosti i prema njihovim budućim zanimanjima. 

Udruga Inovatic

“STEM obrazovanje pruža mladima lakše razumijevanje sadašnjeg i budućeg svijeta te pozitivno utječe na njihovu prilagodbu u današnjem društvu. Također ih STEM aktivnosti potiču da se odmaknu od razine korisnika do razine kreatora modernih tehnologija te ih na takav način pripremaju za njihov budući rad i razvoj”, objašnjava Jozo, a Damir se nadovezuje:

“Društvo koje ne usvaja dovoljno brzo tehnološka znanja i vještine ne može napredovati, a taj jaz će se samo povećavati kako su tehnologije naprednije. Svjedoci smo izjave francuskog predsjednika o nužnosti ovladavanja tehnologijama umjetne inteligencije na razini francuske države ili će uskoro nenedoknadivo zaostajati kao društvo. Kad bi se još uz STEM znanja poticao i poduzetnički ‘mindset’ mladih osoba, koji je prirodan STEM područjima, mislim da bi se oslobodio ogroman potencijal koji postoji, ali je trenutno zarobljen jer kao društvo ne promoviramo dovoljno takve vrijednosti.”

Uza sve navedeno, čini mi se ključnim nešto što je istaknula Dijana:

“Djeca uključena u STEM aktivnosti imaju drugačiji način učenja. Ona uče s razumijevanjem, ne uče napamet.”

STE(A)M u Splitu

Nakon što smo porazgovarali o STE(A)M-u, vrijeme je da istaknem odlične aktivnosti iza kojih stoje naši sugovornici, a koje su dostupne djeci i mladima u našem gradu.

Njihovi programi zaista mogu poslužiti kao primjeri dobre prakse u svom sektoru.

Krenimo redom!

Tinker Labs Split

Tinker Labs je hrvatska obrazovna franšiza, a nudi jedinstven STEAM pristup koji uključuje znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost, matematiku, eksperimente i praktično učenje.

Pokrenuta prije nekoliko godina u Osijeku, proširila se ne samo diljem Hrvatske, već i u brojne gradove u regiji.

Srećom, Tinker laboratorij za najmlađe otvoren je i u Splitu, i to zahvaljujući upravo našoj sugovornici.

“Kao magistri kemije, motivacija otvaranja ovakve škole je pogrešna metoda podučavanja, prvenstveno kemije, a zatim fizike i matematike u osnovnim i srednjim školama”, objašnjava Dijana.

Naime, iz svog dugogodišnjeg iskustva rada s djecom kroz poduke, predavanje u školama i fakultetu, stekla je dojam da djeca nisu svjesna da su navedene znanosti svugdje oko nas i da je to nešto prirodno i primjenjivo.

Većini su djece, kako kaže, spomenuti predmeti odbojni, nelogični i teško razumljivi. Od njih se traži da uče suhoparne definicije i formule, a ne pruža im se dovoljno praktičnog odnosno eksperimentalnog rada.

“U Tinker Labs-u  se djeca upoznaju, kroz igru i zabavu, s kemijskim i fizikalnim zakonima i pokusima u vrlo ranoj dobi. Toj djeci prvi susret s kemijom i fizikom u osnovnoj školi neće biti stran i nepoznat. Primjerice, strujni krug rade sa 7 godina, a kad se susretnu s tim gradivom u osmom razredu, djeca iz naše škole briljiraju jer imaju razvijeno kreativno i logičko razmišljanje, koje ide dalje od definiranih školskih predmeta.“

Tinker Labs Split

U Tinker Labs-u se bave svim STEM područjima i njihovim podkategorijama. Međutim, vjeruju da je uključivanje umjetnosti u STEM model nužnost jer upravo umjetnost, pojašnjava Dijana, daje ključan element u proces inovativnog razmišljanja, koji se u umu događa holistički.

“Kad se radi o ovoj vrsti razmišljanja, djeca su geniji jer još nisu počeli svrstavati pojave u određene discipline. Želimo osigurati inspirativan prostor gdje djeca mogu koristiti svoje ruke i um kako bi stvorili i sagradili različite stvari. Naš je cilj igrom razvijati njihovu strast za učenjem, posebno strast za mnoštvom različitih STEAM predmeta koje obrađujemo tijekom školskih godina. Slogan koji prati razvoj našeg kurikuluma je  – Od igre do strasti do svrhe.

Tinker Labs u Splitu ove školske godine nudi početničke programe za djecu od 4 do 6 godina (TINKER TOTS) i od 7 do 14 godina (TINKER TOWN).

U idućoj školskoj godini uvode nastavljačke tečajeve TINKER TOTS PLUS (5-7 god.) i TINKER TOWN PLUS (8-14 god.).

Osim navedenih, postoje i TINKER WORLD (9-14 god.), TINKER WORLD PLUS (10-14 god.), TINKER VERSE I TINKER VERSE PLUS (12-16 g.od).

Tinker Labs Split

Svaki od programa tijekom školske godine sadrži 40 nastavnih sati, a nastava se održava jednom tjedno od 45 do 75 min, ovisno o upisanom programu.

“Svake nastavne godine djeca nauče preko 200 STEAM pojmova i odrade oko 150 različitih pokusa i zadataka, a to je nešto što nemaju priliku nigdje drugdje vidjeti i odraditi”, ističe Dijana.

Osim redovnih programa, nude STEAM radionice za djecu, likovne i ljetne radionice, a vrlo brzo i Tinker rođendane, najavljuje naša sugovornica. 

Udruga Inovatic

Udruga za robotiku “Inovatic” osnovana je 2014. u cilju edukacije iz područja modernih tehničkih disciplina.

“Primarno se bavimo edukacijom iz područja robotike, koja interdisciplinarno objedinjuje elektroniku, mehaniku, automatiku i programiranje”, objašnjava naš sugovornik Jozo, ujedno predsjednik Udruge.

Organiziraju cjelogodišnje radionice za polaznike, koje grupiraju s obzirom na uzrast i dosadašnje iskustvo bavljenja robotikom.

Slijedom toga, imaju programe za početnike i napredne za uzraste predškolaca, učenike nižih razreda osnovne škole, učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce.

Udruga Inovatic

Uz navedeno, imaju i razne natjecateljske programe za iskusnije i motiviranije učenike.

Jozo ističe kako su njihove radionice otvorene za sve učenike koji pokazuju interes za bavljenjem ovakvim aktivnostima:

“Nastojimo se jednako posvetiti svim učenicima, kako onima koji pokazuju darovitost, tako i onima s individualnim potrebama.”

EDIT CodeSchool

I javni sektor svoga konja za trku ima! Naime, u sklopu projekta ICT Županija, a uz moto „Znanje dostupno svima“, već petu godinu provodi se EDIT – besplatna škola programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Kroz radne sastanke, tim EDIT CodeSchoola definirao je očekivanja od strane tržišta rada i formalnog obrazovanja u području ICT-a te na temelju tih analiza osmislio edukaciju koja za glavni cilj ima potaknuti učenike na bavljenje ovim iznimno zanimljivim i traženim poslom”, objašnjava nam Damir Brčić, voditelj projekta ICT Županija.

Popis tečajeva koji trenutno provode zaista je impresivan i za svaku pohvalu: 

  •  RIWA (Razvoj inteligentnih web aplikacija) je jedinstven program na području RH gdje učenike 7. i 8. razreda osnovne škole uče osnovama umjetne inteligencije i razvijanju inteligentne web aplikacije uz usvajanje znanja HTML-a, CSS-a i Javascript-a. Ovaj program je posebno osmišljen i razvijen u suradnji s troje doktora znanosti sa splitskog PMF-a, koji izučavaju i predaju znanja iz područja umjetne inteligencije i strojnog učenja.
  • Napredni tečaj RIWA 2.0 namijenjen je učenicima osnovnih škola koji su već pohađali osnovni tečaj; polaznici nastavljaju razvijati aplikacije temeljene na tehnologijama umjetne inteligencije odnosno strojnog učenja.
  • Osnovni tečaj u srednjim školama – polaznici nižih razreda srednje škole detaljnije usvajaju HTML, CSS i CSS framework kroz zadatke i razvoj mrežnih stranica.
  • Srednji tečaj JavaScript-a u srednjim školama – polaznici obrađuju osnove JS-a (varijable, tipovi podataka, grananje, petlje i nizovi, funkcije) 
  • Napredni JavaScript tečaj za više razrede srednjih škola – polaznici prolaze osnove JS-a te obrađuju naprednije koncepte (Klase – OOP, API, Materialize, Git, Firebase).
  • JUNIOR Dev tečejevi pokrenuti su ove godine za studente i ostale zainteresirane. U tijeku je JUNIOR Dev .NET tečaj u suradnji s tvrtkom NAIS iz Splita, a zamišljen je kao tečaj učenja praktičnog i primijenjenog programiranja korištenjem Blazor i .NET tehnologije. Polaznici će na kraju tečaja izraditi vlastitu aplikaciju koja sadrži sve elemente aplikacija iz stvarnog svijeta: frontend, backend i bazu podataka. 

“Mi u EDITU primijenili smo princip ‘Teach the Teachers’; u odabranim školama obučili smo nastavnike i profesore informatike za izvođenje kurikuluma naših moderno koncipiranih tečajeva, izrađenih od strane domaćih IT profesionalaca i stručnjaka. Potom smo ih ‘naoružane’ tim znanjima vratili u matične škole, gdje svake godine obučavaju nove generacije učenika – polaznika EDIT programa”, pojašnjava Damir.

EDIT CodeSchool

Naš je sugovornik pun hvale za profesore uključene u spomenute projekte: “EDIT profesorima sudjelovanje u našim programima predstavlja velik  izazov i zadovoljstvo. Vrlo su brzo shvatili da je ova vrsta znanja prijeko potrebna, tako da veća motivacija od navedene nije bila potrebna. To su odgovorni ljudi koji su pokazali da žele učiti i napredovati u svom zvanju, pa su spremni usvajati nova znanja koja su im potrebna za predavanje u EDIT CodeSchoolu, ali i za vlastito profesionalno napredovanje. Jedino s kvalitetnim, stručnim i osposobljenim kadrom možemo osigurati da učenici dobiju obrazovanje sukladno vremenu u kojemu žive.”

Svi učenici obavezno rade i praktičan završni rad kako bi primijenili stečena znanja i vještine te razvijali vještinu timskog rada.

Iako se čini kako su prezentacije, videa i primjeri ključni za uspješnu edukaciju, to nikad nije dovoljno bez kvalitetnog mentoriranja i motivacije, koje im pružaju educirani EDIT predavači, naglašava naš sugovornik.

“Osim toga, kvalitetni polaznici motiviraju profesore, a to je ono što edukaciji daje posebnu vrijednost i učinak jer upravo temeljem ove interakcije svake godine prilagođavamo sadržaj i metode poučavanja”, pojašnjava. 

STE(A)M kao sadašnjost i budućnost

Nije sve za svakoga i ne trebamo svi biti uživljeni u ST(E)AM.

Ipak, važno je da smo svjesni mogućnosti i potencijalnih benefita koje naša djeca i mladi (a na kraju krajeva i cijelo društvo) mogu postići ako im omogućimo poticajnu okolinu, kakvu ST(E)AM prilike poput navedenih definitivno pružaju.

Tinker Labs, Udruga Inovatic i EDIT Code School samo su neki od svijetlih primjera izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti koje naš grad čine boljim mjestom za život. 

Hvala njihovim predstavnicima na izdvojenom vremenu za Split Tech City, no prije svega – hvala im za sve male-velike korake uz koje Split ide naprijed!

P.S. Ako još niste, svakako se prijavite za sudjelovanje na našim nadolazećim predavanjima “STEM u kontekstu razvoja djece” (Maja Jerčić, KoHo pedagogija) i “Stvaranje škola budućnosti” (Marin Trošelj, STEMI)!

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti