Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Blockchain meetup: O budućnosti web3 i svijeta kriptovaluta

Romana Ban

Romana Ban

30.08.2022.

Da smo u najavi spomenuli roštilj, bili bismo sumnjičavi u vezi entuzijazma sudionika Blockchain meetupa prema temama o kojima se govorilo.

Ovako smo sigurni da je roštilj bio samo šlag na torti (ili ajvar na ćevapima) odličnog druženja posvećenog novostima iz svijeta kriptovaluta.

U petak, 26.8., s početkom u 18 sati okupili smo se u omiljenoj pivnici Tap B Micro Brewery, gdje smo se uz piće i razgovor podružili sa starim poznanicima i upoznali s novim zanimljivim ljudima koje spaja interes prema blockchain tehnologiji.

Bilo je tu i mlađih i starijih, i ćelavih i sijedih, a našla se i pokoja žena. 🙂

Svi su oni došli poslušati predavanje i panel koje smo organizirali u suradnji s Udrugom za blockchain i kriptovalute UBIK, a sve pod pokroviteljstvom tvrtke Shard Labs.

Predavanje

Ivan Pavičić iz Shard Labsa na početku formalnog dijela večeri održao je predavanje Top 6 razloga zašto biste trebali prijeći s web2 na web3.

Bilo je zanimljivo čuti o njegovom iskustvu softverskog inženjera koji je postao inženjerski menadžer.

Radio je u tvrtkama različitih veličina, od malih (5 ljudi) do multinacionalnih korporacija (100.000+ ljudi) i industrija (HR, zakonito presretanje, telekomunikacije, klađenje, trgovanje, web3).

Ivan Pavičić

Novu je radost pronašao kroz izazove u web3 prostoru i kroz doprinos otvorenom kodu. Trenutno radi na StarkNet, ekosustavu StareWare-a i ZK tehnologiji.

Govoreći o glavnim razlikama između web2 i web3, Ivan je istaknuo sljedeće:

“Prije pet godina skoro ništa od ovoga o čemu danas pričamo nije ni postojalo. Ne možemo ni zamisliti što će tek sve postojati za pet godina. Sve se brzo mijenja!”

Otkrio je da mu je jedan od najdražih aspekata rada u web3 svijetu otvorenost i dijeljenje, odnosno tzv. open source podataka, a remote rad u ovoj je industriji, kako je kazao, otpočetka bio standard.

Objašnjavajući pojmove kao što su ethereum, zero-knowledge i blockend developer, priznao je da nitko ne zna sve, tako ni on.

Iako su u blockchain svijetu najčešći i najstabilniji financijski projekti, Ivan je ohrabrio sve iz publike koji s matematikom nisu baš “na ti” rekavši da je moguće razvijati se u tom području bez da se dubinski razumije matematika. Ni njemu samom nije uvijek sve išlo iz prve:

“Ja san developer, ja to skoro ništa ne razumin!”

Istaknuo je kako u web3 svijetu postoji mnogo poslovnih prilika i za ne-developere, i to posebno u području marketinga i UX-a (eng. User experience). 

“Ako vam je GitHub dovoljno jak, CV vam ne treba!”

Ivan je govorio i o tome koje web2 vještine nedostaju web3 zajednici, kako zvuči njihov sleng i kako izgleda suradnja s vodećim svjetskim tvrtkama s Unicorn statusom u svijetu blockchaina.

Panel diskusija 

Nakon Ivanovog predavanja uslijedila je petominutna pauza koja se protegla na 30-minutni networking i degustaciju roštilja. 🙂

Potom nas je čekala panel rasprava o najnovijim OFAC sankcijama vezanim za zabranu korištenja Tornado Casha i o tome kako navedene promjene utječu na budućnost blockchaina.

Moderatorsku palicu držao je Edi Sinovčić (CEO Shard Labsa), a s njim su razgovarali Luka Sučić, Marin Tvrdić i Nikola Škorić

Luka Sučić, Nikola Škorić, Marin Tvrdić, Edi Sinovčić

S obzirom na to da su meni zvučali kao da pričaju kineski, upitala sam Edija da mi objasni što su zapravo zaključili. 🙂

“Imali smo vrlo zanimljiv panel na kojem se pričalo o pritisku regulatora nakon što se zabranio decentralizirani mixer transakcija Tornado Cash, koji je u suštini tool za anonimizaciju transkacija koji koriste obični useri, ali i oni s ne baš tako dobim namjerama”, započeo je Edi.

Edi Sinovčić (Shard Labs)

Pričalo se kako bi navedena zabrana mogla utjecati na industriju.

S jedne smo strane, objasnio je, imali zastupnike teze da ovo neće zaustaviti inovaciju u industriji, već je i pojačati, dok smo s druge strane mogli čuti mišljenje da će zapravo trenutni, neregulirani dio tržišta decentraliziranih financija, zapravo izumrijeti.

“Čuli smo različite stavove, od toga da manjak regulacija sprječava mainstream adopciju, kako od strane developera, tako i sa strane usera, do toga da je upravo ovaj sistem puno demokratskiji te da zapravo omogućuje običnim ljudima da imaju pristup globalnim tržištima bez zapreka. Sve u svemu, vidimo da nas čeka vrlo zanimljiva budućnost, gdje neće nedostajati onih koji imaju mišljenje o svemu, kao ni različitih smjerova razvoja same industrije. To nam zapravo govori da je blockchain ušao u mainstream te da je konačno došlo vrijeme da svi opipaju tu tehnologiju”, zaključio je Edi.

Nakon panel rasprave uslijedila su pitanja iz publike, a druženje se zatim nastavilo do kasnih večernjih sati. Ovaj Blockchain meetup bio je pun pogodak i jedva čekamo sljedeći!

P.S. Svi panelisti pozivaju te da im se slobodno javiš ako želiš saznati više!

Fotografije: Vanessa Barač

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti