Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Damir Sabol (Photomath): Riskirajte dok ste mladi, ali nemojte založiti kuću!

Romana Ban

Romana Ban

02.11.2022.

U subotu, 28.10.2022., održan je 135. OpenCoffee Split meetup; u ležernoj atmosferi Tab B Micro Brewery predavanje je održao Damir Sabol, osnivač najuspješnije domaće aplikacije Photomath.

U publici je bilo srednjoškolaca, studenata, mladih i starijih, a Sabol im je govorio o izazovima s kojima se na svom dugogodišnjem poduzetničkom putu susretao.

Prosječan na faksu, izvrstan u poduzetništvu

Na samom početku prisjetio se svojih studentskih dana na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, istaknuvši kako je jedna od najvažnijih stvari koje je naučio na faksu to da će “internet biti nešto veliko”.

Nakon fakulteta je osnovao Iskon, jednu od prvih privatnih tvrtki koje su pružale internetske usluge, a koju je nakon deset godina kupio Hrvatski Telekom.

Potom je suosnovao tvrtku Microblink, koja razvija B2B softverska rješenja temeljena na tehnologiji računalnog vida.

Iz Microblinka pamti, kako kaže, važnu marketinšku lekciju:

“Kad nešto želiš prodati, prodaješ ono što korisnici trebaju!”

Naime, upravo se iz prototipa jedne njegove aplikacije razvila aplikacija Erste banke “Slikaj i plati”. Danas tu tehnologiju koriste gotovo sve hrvatske banke.

Iz Microblinka, koji je danas dio jedne američke tvrtke i zapošljava više od 200 ljudi, proizašla je tvrtka Photomath.

Srednjoškolci iz udruge Neutroni
Rješavanje stvarnih (matematičkih) problema

Sve je počelo Damirovom željom za rješavanjem stvarnog problema (“Ako kao startup rješavate stvarni problem, velika je vjerojatnost da ćete uspjeti!”)

nije mu se previše dalo pregledavati i ispravljati sinovu zadaću iz matematike pa je pomislio da bi se njegova tehnologija čitanja teksta mobilnim uređajem mogla primijeniti i na rješavanje matematičkih zadataka.

Krajem 2014. su se s ranom verzijom Photomath aplikacije prijavili na cijenjenu tehnološku konferenciju TechCrunch Disrupt Europe te su na kraju osvojili treće mjesto.

Damir Sabol (Photomath)

“Vrlo efikasno smo komunicirali ideju, odnosno spretno upakirali vrlo atraktivan proizvod, s kojim su se svi mogli emotivno vezati. Mi smo mislili da će aplikacija do kraja svog životnog vijeka imati 100 000 preuzimanja, a već smo treći dan nakon konferencije imali više od milijun i pol skidanja aplikacije. Najveći nam je problem bio što smo bili odlučili da preuzimanje nećemo naplaćivati. Eh, da smo znali! Bilo nam je to teško gledati, priznajem”, nasmijao je Sabol publiku.

Rast i pad…pa ispočetka

Izvrstan uspjeh omogućio im je medijski uspjeh u svjetskim okvirima, što je dovelo do neočekivanog broja skidanja aplikacije.

Međutim, nakon nekoliko izvanredno uspješnih prvih tjedana, dok su svi još uvijek pričali o njihovom uspjehu na TechCrunch konferenciji, došlo je do pada u broju skidanja. Damir se tog razdoblja prisjeća kao vrlo teškog; čak su se pitali hoće li preživjeti.

Nastavili su raditi i dodavati funkcionalnosti te je ipak nastupio ponovni rast.

Nakon što ih je slavna Ellen Degeneras spomenula u svom showu, u jednom su danu imali preko 5 milijuna preuzimanja aplikacije, no većinom se radilo o polaganijem, ali stalnom rastu.

Život na visokoj startupovskoj nozi?

Damir je pričao o (ne)glamuroznom životu startupa u Americi i obilaženju potencijalnih investitora, što je definirao kao emocionalno vrlo zahtjevan posao koji, s druge strane, ima vrlo lijepih strana. 

Istaknuo je kako su europski investitori, koji startupima daju novce tek kad isti već postignu nekakav uspjeh, vrlo različiti od američkih, koji nisu konzervativni, već puno više riskiraju i ulažu novac kad žele da doživite uspjeh.

“Američkim investitorima nema smisla da se bavim financijskim izvještajima dok se mogu baviti razvojem proizvoda i ljudi.”

Američkim investitorima, pak, ima smisla na vrhu planine izgraditi mjesto za ekskluzivne konferencije uz skijanje; na jednu je takvu doskijao i Damir. Nije bio nasanjkan. 😀

Toni Trivković izvlači dobitnika Photomath nagradne igre

Priznao nam je da ga hrana jako veseli te nam je pokazao neka od jela sa svih strana svijeta koja su mu najviše ostala u sjećanju i u okusnim pupoljcima.

Četvrtfinale svjetskog prvenstva

Što se tiče daljnjih planova, Damir je otkrio kako dugoročno razvijaju umjetnu inteligenciju koja će moći učiti, i to kako bi znatno olakšali učenje i razumijevanje. Inspirirani softverom za izradu igara, rade na novim značajkama aplikacije, primjerice kreiraju vizualne animacije uz glas.

“Iza aplikacije koja je vrlo jednostavna stoji ogroman pogon.”

Današnje stanje Photomatha slikovito je usporedio s igranjem u četvrtfinalu svjetskog prvenstva u nogometu.

“Prijašnji uspjeh omogućila nam je vrhunska tehnologija u kombinaciji s vrhunskim korisničkim iskustvom, no sad nam ni to nije dovoljno; sad dovodimo ljude koji nam pomažu da od svog proizvoda napravimo pravi biznis. I dalje imamo puno posla jer su nam ambicije sve veće.”

Druga strana medalje

Iako je Photomath treća Damirova tvrtka, priznao je da mu ta činjenica zapravo ne olakšava u poslovanju:

“Nije lako. Tu su unutarnje borbe, pritisak javnosti, visoka očekivanja iz svih smjerova, odgovornost prema investitorima i zaposlenicima…”

Upozorio je na netransparentna medijska prikazivanja života i rada osnivača startupa, istaknuvši kako se često priča samo o uspješnim primjerima i dobrim stranama poduzetništva. 

“Istina je da se kao ‘startup founder’ često možete osjećati usamljeno i da zna biti vrlo teško. S druge strane, ne treba se bojati neuspjeha, pogotovo dok ste još mladi i dok zapravo nemate što izgubiti. Ipak, pritom ne mislim da je dobra ideja založiti kuću ili dignuti kredit!”

Publiku je nasmijalo Damirovo priznanje o povezanosti njegovih navika i uspjeha:

“Uzimajući u obzir moje navike, čudim se što sam uspješan. Lijen sam i nisam baš dobar menadžer, ali sam uporan. Ne bojim se teških problema, što je važno jer startup rješava probleme svakog dana.”

Priznao je i da je tijekom karijere dvaput “izgorio” te da zato danas više brine o sebi. Mladima iz publike preporučio je isto:

“Brinite o sebi, bavite se sportom, družite se s ljudima i nemojte se fokusirati samo na posao. Uspjeh je biti zadovoljan na poslu i zato se pobrinite za sebe!”

Product manager kao zanimanje budućnosti. I sadašnjosti!

Kao perspektivnu karijeru za one koji žele ući u IT sektor preporučio je zanimanje product managera, za koje tehničko obrazovanje nije uvjet. 

“I mi u Photomathu se baziramo na tehnologiji, ali za uspjeh moramo imati i dobre dizajnere, marketingaše, HR-ove, product managere…”

Damir Sabol preporučuje product management kao perspektivnu karijeru

Danas je aplikacija Photomath dostupna na više od 30 jezika i u preko 195 država diljem svijeta, a mjesečno riješi i objasni više od 2 milijardi matematičkih problema. Ukupno je preuzeta 320 milijuna puta!

Uz pomoć računalnog vida i umjetne inteligencije, aplikacija Photomath koristi kameru mobilnog uređaja da prepozna te trenutno riješi i objasni matematičke zadatke.

Predavač je nakon predavanja bio “bombardiran” pitanjima znatiželjnika, na koja je strpljivo odgovarao. Najsretniji iz publike dobili su Photomath poklone, a svi su imali priliku i uživati u odličnom roštilju i vrhunskim Tap B craft pivima.

Networking uz roštilj

Snimka predavanja bit će uskoro dostupna na našem YouTube kanalu.

Fotografije: Bruno Dubravec

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti