Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Male biSTre glavice oduševljene besplatnim STEAM radionicama

Split Tech City

Split Tech City

22.09.2022.

Povodom održavanja drugog izdanja Festivala tehnologije i poduzetništva, a u suradnji s brojnim splitskim udrugama i institucijama koje redovito provode STEAM aktivnosti za djecu, organizirali smo besplatne radionice za predškolce i osnovnoškolce.

Program nazvan “STEAM u Splitu: Male biSTre glavice” održao se od 12. do 16. rujna 2022. na nekoliko lokacija u gradu. Sudjelovalo je preko 140 djece!

Danas vam donosimo dojmove s održanih radionica.

TINKER LABS SPLIT

Tema prve radionice je bila kemija. Djeca su na jedan sat bila kemičari, naučila razlikovati i koristiti laboratorijski pribor u  kemijskim reakcijama i procesima. Neutralizacija i ugljični dioksid su riječi koje su naučili. Finu motoriku su vježbali koristeći kapaljku.

Na drugoj radionici djeca su izrađivala ljigavce i dodirivala ljigave predmete, pri čemu su vježbala finu motoriku i razvijala senzoričke vještine. 

Tema treće radionice je bila forenzika. Djeca su se upoznala sa zanimanjem forenzičara, tražila otiske UV svjetiljkom, saznala koju vrstu otiska imaju te otkrila šifru pomoću koje su otvorila cryptex. 

“Na sve tri radionice ukupno je bilo 36 djece, a na njima su djeca razvijala socijalne i komunikacijske vještine te rad u timu”, kazala nam je Dijana Barić Perić iz Tinker Labsa.

EUREKA SPLIT

U okviru tjedna besplatnih STEAM radionica za djecu, čak trideset malih znatiželjnih glavica sudjelovalo je u Eureki na radionicama pod nazivom Čarolija svjetlosti.

Novčić koji “nestaje” zbog loma svjetlosti, duga koja nastaje prolaskom bijele svjetlosti kroz prizmu, sjene i sjene u boji koje su svi upravo na radionici vidjeli po prvi put, izazvale su oduševljenje i potakle želju za odgovorima na bezbroj pitanja kod svih polaznika.

“Veseli nas što smo iz povratnih informacija i upita roditelja o redovnim radionicama dobili potvrdu da ovakvi projekti kod djece zaista pobuđuju interes za znanost i istraživanje. Rado ćemo se odazvati na sudjelovanje u svakoj sličnoj inicijativi”, oduševljena je Iva Tojčić iz Eureke.

UDRUGA ZA ROBOTIKU “INOVATIC”

Udruga “Inovatic” u sklopu Malih biSTrih glavica organizirala je dvije grupe radionice Autonomno upravljanje robotskim vozilom, a voditelji radionica kažu nam kako su djeca koja su se prijavila svojim angažmanom i proaktivnošću zaista opravdala naziv našeg programa. 🙂

Početno znanje nije bilo na istoj razini kod svih učenika, stoga su se predavači potrudili kako bi u uvodnom dijelu radionica “nadoknadili” znanja kod učenika koji su bili apsolutni početnici, a ujedno na zanimljiv i potpuniji način oblikovali postojeća znanja kod onih malo iskusnijih.

Izrada konstrukcije jednostavnog autonomnog vozila protekla je u zabavnom tonu i bez puno poteškoća, gdje su učenici nagovijestili kako će rad s njima biti užitak.

Upravo zbog njihovog entuzijazma, na radionicama se primjenjivao istraživački način poučavanja. Učenici su uz vodstvo predavača istraživanjem razvijali sposobnost razumijevanja autonomnog upravljanja robotakog vozila.

Nakon što su savladali osnovna znanja, u parovima su pristupili natjecanju, gdje su naučena znanja trebali primijeniti na stazi u sklopu drugog danu radionica.

Naime, trebali su programirati robotsko vozilo da u najkraćem vremenskom periodu dođe do cilja. Također su na putu do cilja trebali ostvariti što je moguće veći broj bodova koje im je donosila preciznost i adekvatna primjena prethodno naučenih znanja.

Učenici su pokazali da se ne plaše izazova i neuspjeha te su svakim novim testiranjem autonomnog vozila bili sve bolji i precizniji.

“Užitak je gledati mlade kako uz natjecateljski duh, zabavu i druženje proširuju svoja znanja i razvijaju ljubav prema robotici i STEAM-u. Veliko nam je zadovoljstvo što im je naša Udruga Inovatic u suradnji sa Split Tech Cityjem upravo to mogla i pružiti”, rekla je Slavica Jurčević iz Udruge “Inovatic”.

ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA SPLITA

U ZTK Grada Splita organizirane su besplatne radionice tehničkih aktivnosti, koje su obuhvatile područja robotike, automatike i programiranja.

Dana 12. rujna 2022. održana je Arduino radionica, na koju su se prijavili učenici od 4. do 8. razreda osnovne škole. Radionici je prisustvovalo 8 učenika, koji su usvojili nove ili ponovili već otprije poznate pojmove (strujni krug, elektronički elementi, tiskane i eksperimentalne pločice), upoznali Arduino Starter Kit i Arduino IDE platformu te se u simulatoru okušali u raznim zadatcima spajanja i programiranja pojedinih elektroničkih elemenata. 

Dana 13. rujna 2022. na rasporedu je bila mBot2 radionica, na kojoj je sudjelovalo 7 učenika osnovnoškolskog uzrasta. U sklopu mBot 2 radionice učenici su usvojili specifična znanja o robotici kao području tehnike pomoću edukativnih robota mBot 2.

“Učenici su upoznali mehaničke i elektroničke sastavnice robota te pojmove vezane za dijelove, izradu i upravljanje robotima. Po završetku radionice učenici su samostalno upravljali robotima  i uspješno izvršili sve zadatke”, rekao je Tomislav Nikolić iz ZTK Grada Splita.

ICT ŽUPANIJA

ICT županija u suradnji s Odsjekom za informatiku splitskog PMF-a održala je jedinstvenu radionicu za djecu od 5. – 8. razreda osnovnih škola na temu Prepoznavanje osoba (lica) na slici

Ovu inovativnu i zabavnu radionicu osmislili su i malim biSTrim glavicama predstavili doc. dr. sc. Goran Zaharija i izv. prof. dr. sc. Saša Mladenović (PMF Split). 

Prepoznavanje lica ili osoba jedna je od vještina koje ljudi nesvjesno koriste te ju je iznimno teško opisati. Na zanimljiv i interaktivan način mali polaznici su kroz praktične primjere i zadatke te uz pomoć malog robota naučili kako iz tehničkog aspekta radi prepoznavanje objekata, lica ili osoba i kako se u rješavanje ovog problema uklapa umjetna inteligencija.

“U PICS-u nam pitanja i smijeha taj dan nije nedostajalo. Tema ove radionice samo je mali dio sadržaja koji polaznici uče na tečaju RIWA – Razvoj inteligentnih web aplikacija u sklopu besplatne škole primijenjenog programiranja EDIT CodeSchool”, otkrila nam je Paula Račić iz ICT županije.

DIZAJNERSKA POČETNICA

Polaznici su prilikom uvodne prezentacije imali priliku naučiti koji elementi su bitni kod dizajniranja društvenih igara. Putem interaktivne prezentacije pogađali su o kojim društvenim igrama je riječ samo na osnovu njihovih boja, oblika i simbola.

Naglasak je bio na tome kako se društvena igra može različito dizajnirati ovisno o temi koju prikazuje, ali da se pritom poštuju i ne izgube pravila same igre.

“Tijekom praktičnog dijela sudionici su nasumičnim odabirom odabrali pojmove koje trebaju vizualizirati na pripremljenoj šabloni slagalice. Na kraju radionice sudionici su se udružili i počeli zajedničkom suradnjom uparivati svoje slagalice te su u konačnici trebali otkriti koja je tema slagalice bila zadana”, rekla nam je Eleonora Matijašević.

ODGOJ S GLAZBOM LANA MARASOVIĆ

Program Odgoj s glazbom Lana Marasović od ove jeseni otvara franšize diljem Hrvatske, što će oduševiti brojne roditelje koji ljubomorno prate što se sve u našem gradu događa pod čarobnom Laninom palicom. 🙂

U sklopu Malih biSTrih glavica u Odgoju su održane dvije glazbene radionice za ukupno dvadesetero djece.

Roditelji i djeca bili su prisutni na obe grupe. Uživali su, slušali klasičnu glazbu i potpuno nesvjesno s lakoćom naučili složena glazbena znanja koje se usvajaju tek u odrasloj dobi. 

“Naučili smo tko je to Maca Legato, a tko Miš Staccato, slušali smo ozbiljna klasična djela i kroz igru naučili raspoznati glazbene dijelove i oblike. Cilj nije bio isključivo stimulacija glazbenog sluha i ritma, stoga smo se bavili i stimulacijom govora glazbom, kao i senzomotorike”, otkrila nam je Lana Marasović.

MALAC GENIJALAC SPLIT

Malac Genijalac, međunarodna škola za razvoj kognitivnih sposobnosti i intelektualnih potencijala djece, za male biSTre glavice od 4 do 6 godina pripremio je Numicon radionicu Genijalni grad.

Kroz program Numicon koristi se višeslojni pristup u učenju, oslanjajući se na VAK metodu (vizualno, auditivno, kinetički). Svjesnim izmjenjivanjem različitih aktivnosti, djecu se usmjerava na učenje putem različitih osjetila.

“Na radionici su djeca, igrajući se različitim Numicon oblicima, izgradila svoj genijalni Numicon grad, a usput su učila o pojmu broja, odnosu među veličinama i statici”, otkrila nam je Dajana Dvornik iz Malca Genijalca.

Hvala svima!

Hvala svim udrugama i organizacijama koje su s radošću prihvatile naš poziv i organizirale besplatne radionice za djecu!

Zahvaljujemo i prvoj splitskoj međunarodnoj školi Harfa International School, čija je radionica nažalost bila otkazana zbog bolesti učiteljice.

Neka ovo bude tek početak naše suradnje za dobrobit naših malih biSTrih glavica! 🙂

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti