Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

BE YOUR OWN BOSS: Inspirativna zajednica poduzetnih žena

Romana Ban

Romana Ban

08.03.2022.

Sjećam se kako sam prije gotovo dvije godine na jednom odličnom portalu za mame pročitala zanimljivu “nemajčinsku” vijest; pokrenuta je Facebook grupa Be your own boss s ciljem umrežavanja i osnaživanja hrvatskih budućih poduzetnica.

Nije me trebalo nagovarati da se učlanim; nisam poduzetnica, no volim biti okružena podržavajućom i proaktivnom ekipom kreativnih žena, a pretpostavljala sam da će se upravo takve naći u grupi.

Nisam se prevarila. Hvala, Supermame! 🙂

Grupa koja poziva na rast

U tom trenutku grupa nije imala mnogo članica, a administratorica se potrudila da se sve osjećamo dobrodošlima te nas je pozvala da podijelimo svoje ideje, pitanja i prijedloge.

Odmah je kreirana iznenađujuće pozitivna atmosfera, zbog čega sam sve poduzetne žene sa svoje liste Facebook prijateljica pozvala da se priključe grupi.

Nije prošlo dugo, a već sam postala dijelom mentorskog programa unutar grupe, u sklopu kojeg sam od divne poduzetnice Maye Šarić učila o copywritingu.

Raznolika i (pro)aktivna zajednica

Danas je u grupi Be your own boss prisutno i aktivno više od 3000 članica.

Među njima su žene koje razmišljaju o poduzetništvu, kao i one koje već godinama vode uspješne biznise.

Od umjetnica i kreativki koje izrađuju nakit, prirodnu kozmetiku i igračke preko pravnica i računovotkinja do žena u marketingu, dizajnu i tehnologiji.

Entuzijazam koji vlada u grupi je opipljiv!

Svakodnevno se postavljaju najrazličitiji upiti, a zanimljivo je da na svaki od njih stigne odgovor jer se među članicama uvijek nađu one koje znaju više, o kojem god području da je riječ (a što je još važnije, imaju i volje za pomoći prenošenjem svog iskustva)!

Kao što neke od njih kažu:

“Ovdje ću naći konkretan odgovor prije nego na Googleu!”

Uz Be your own boss grupu, nedavno je pokrenut i istoimeni portal, za koji pišu, pogađate, upravo članice grupe.

Za sve je kriva jedna digitalna marketingašica 🙂

U duhu naše mjesečne teme, razgovarala sam s nekoliko članica ove grupe koje se bave digitalnim marketingom, uključujući ženu od koje je sve krenulo, Marinu Biljak.

Marina Biljak

Prvotni joj je cilj pri pokretanju grupe bio omogućiti ženama koje još nisu poduzetnice da nauče neke nove vještine koje bi zatim mogle nuditi klijentima.

Tako je nastao prvi besplatni mentorski program, u kojem se besplatno podučavalo grafičkom dizajnu, SEO-u, copywritingu itd.

Međutim, nastavlja Marina, grupa je nakon toga organski izrasla u nešto puno više od toga.

“Priključile su se brojne žene poduzetnice koje su također htjele učiti, rasti i povezivati se. I eto nas tu nakon dvije godine – s glavnom svrhom širenja svog znanja i međusobnog umrežavanja.”

Po struci novinarka, Marina se zadnjih desetak godina bavi digitalnim marketingom te ima svoju agenciju. “Trenutno sam oduševljena TikTokom i mogućnostima koje pruža za marketing”, priznala je. 

Podrška i ohrabrenje koji su nedostajali

Iva Jović je u grupi odmah prepoznala podržavajuće okruženje, uvijek spremno pomoći, nasmijati i “pogurati”.

“Prvi dojam mi je bio da ovdje pripadam.” 

Iva pomaže malim i srednjim poduzetnicima u predstavljanju njihovih proizvoda i usluga putem društvenih mreža, a na poduzetništvo se odlučila upravo zahvaljujući Be your own boss grupi, baš kao i Jelena Drljo, po struci programerka, zaposlena u jednoj splitskoj IT firmi kao sistem administratorica.

“Prijavila sam se na prvi krug besplatnog mentorskog programa i osvojila mentorstvo kod SEO stručnjakinje iz Berlina. Toliko me se to područje dojmilo da smo od odnosa mentorice i učenice počele surađivati, a ja sam prošle godine otvorila obrt i od tada uživam u radu na projektima koje sama biram”, prisjetila se Jelena. Iako joj je obrt još uvijek sekundarna djelatnost, priznaje da se u potpunosti pronašla u SEO-u.

“Grupa mi je dala hrabrost ući u poduzetničke vode.”

Andrea Perković se bavi vođenjem društvenih mreža, stvaranjem sadržaja za iste i fotografijom, a u grupi je, kako kaže, dobila dodatni vjetar u leđa i pronašla nove suradnice.

Andrea Perković

“Puno je lakše kad ste okružene ženama koje vas podržavaju, a jednako tako i same pokušavaju uspjeti i podići svoj posao.“

Grupa kao poticaj na poduzetništvo

Iva se prisjetila kako je ulaskom u Be your own boss grupu dobila osjećaj pripadnosti i sigurnosti te je malo po malo počela izlaziti iz zone komfora.

Krenulo je, kako kaže, tako što je unutar grupe držala Live, što je za nekoga tko se bojao svakog seminara i izlaganja na faksu bio velik iskorak iz zone komfora.

Iva Jović

Zatim je bila mentorica u dva kruga Mentoring programa, pomažući ženama da savladaju korištenje Instagrama u poslovne svrhe. Također, u grupi se uključila u program Business Besties, a trenutno s osnivačicom Marinom vodi Mastermind program.

“Za nekog su ovo sitni koraci i male stvari, no ja sam zahvaljujući svemu tome uvidjela svoj potencijal u pomaganju drugim ženama kako da se predstave kroz društvene mreže, što me na kraju dovelo do davanja otkaza i otvaranja obrta.”

Sadržaj koji inspirira, informira, osnažuje i povezuje

Marina, pokretačica grupe, ističe kako su do sad imali čak 5 besplatnih mentorskih programa.

“Zadnji je upravo završio i bio je pravi hit; imali smo preko 30 mentorica i čak 500 prijava! Osim toga, imamo redovito zajednička Zoom druženja, a ponosna sam i na Business Besties program, kojim pomažem ženama da si pronađu ‘accountibility partnera’, odnosno nekog s kim se mogu redovito čuti i podijeliti sve svoje uspjehe i prepreke.”

Jelena napominje da je i jedan od najnovijih projekata grupe pun pogodak; riječ je o virtualnoj pauzi za kavu!

Jelena Drljo

“Kako većina nas radi od doma, ponekad nam zapravo nedostaje da s nekim neobavezno proćakulamo i da se maknemo od posla. Zbog toga odnedavno u grupi imamo virtualne pauze za kavu kako bi svaka od nas uzela kratku pauzu, malo popričala s drugima i tako si razbila monotoniju u koju svi ponekad zapadnemo.”

Priključite se!

Andreu je iznenadilo što je BYOB kao vrlo specifična grupa uspjela okupiti toliko žena, nadasve onih spremnih pomoći, dati savjet i umrežiti se. Ističe kako se osobno uvjerila da puno članica međusobno surađuje, što joj je posebno drago.

“Žena ženi nije vuk i ova grupa to jasno pokazuje.”

Sve moje sugovornice pozivaju poduzetnice i one koje to žele postati da se priključe grupi, gdje će se sigurno uspjeti motivirati, informirati i povezati s budućim klijenticama i partnericama.

I ja se pridružujem njihovom pozivu, a uz ovu inspirativnu priču poduzetnih i sposobnih bossica, u ime Split Tech Cityja svim ženama želim sretan naš dan! 🙂

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti