Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako ući u IT sektor ako nisi tehnički potkovan(a)?

Romana Ban

Romana Ban

27.01.2022.

Mnogo je onih koji, iako nisu “tehnički potkovani”, priželjkuju svoju karijeru ostvariti/prebaciti u IT svijet. Upravo je njima bilo namijenjeno odlično predavanje održano 25.1.2022., koje su putem Zoom platforme vodile Nataša Kapov i Marina Grljušić.

I njih dvije su ‘non-tech’ osobe s uspješnim karijerama u IT-u, a svojim su izlaganjem nastojale “demistificirati” određene IT poslove poslove te nam približiti važnost i mogućnosti mentoriranja u tom sektoru.

U čemu leži privlačnost IT sektora?

Nataša je za početak istaknula zbog čega je IT sektor toliko primamljiv.

Za početak, u firmama vlada dobra atmosfera i puno se ulaže u timsku kulturu, primjerice putem team buildinga i druženja zaposlenika.

IT sektor, nadalje, nudi puno mogućnosti za napredovanje u karijeri (plaćene edukacije i tečajevi), dobre financijske uvjete (plaća, bonusi, božićnice), stručna usavršavanja kojima se stječu različiti certifikati…

Ni prije doba korone u ovom sektoru nisu bili strani remote ili hibridni rad, baš kao ni rad s različitim državama i kulturama, što je mnogima privlačno.

(Ne)tehničke pozicije u IT-u

Iako mnogi misle da je rad u IT sektoru rezerviran za programere, to je daleko od istine:

“Ne moraš biti programer ili tehničke struke da bi radio u IT-u. Neke pozicije zahtijevaju tehnička znanja, no neka ne!”

Za tehničke pozicije potreban je tehnički background, odnosno tehničko znanje, koje se dobije formalnim obrazovanjem u određenoj školi ili na fakultetu. Važno je napomenuti i da mnogi stručnjaci zapravo nisu formalno obrazovani u tom području, ali ipak imaju bogato iskustvo.

Neke od tehničkih pozicija koje se traže u IT firmama su programer, system admin, technical support, QA.

Netehničke pozicije su češće u business dijelu tvrtke, zaduženom za prodaju proizvoda/usluge i komunikaciju s kupcima i partnerima.

U oglasima za posao takve se pozicije najčešće kriju pod nazivima poput business analyst, project manager, consultant, sales, user support, marketing.

Nataša nam je otkrila kako je 20-minutnim “guglanjem” naišla na brojne otvorene netehničke pozicije u najvećim hrvatskim IT firmama.

Trenutno se tako traže: Management assistant, Customer care specialist, Customer support specialist, Junior project manager, Junior consultant, Sales specialist, Marketing specialist, Content creator, Office assistant, QA

Ukratko je prošla kroz uvjete natječaja i uvjerila nas da navedene pozicije nisu strašne kao što možda na prvu zvuče! 🙂

“U IT-u postoje pozicije koje ne zahtijevaju iskustvo i pozicije koje ne zahtijevaju tehničko predznanje. Primjerice, možete biti izabrani za poziciju Management assistant i za koju godinu, kad budete više znali o frmi i proizvodu, možete se prebaciti u neki drugi odjel i napredovati”, naglasila je.

Za koju god poziciju da se prijavljujemo, savjetuje nam da poradimo na engleskom ako ga ne znamo dobro!

Proces zapošljavanja

Nataša nam je približila i specifičnosti procesa zapošljavanja u IT firmama, istaknuvši koje su tri stavke najvažnije – osobnost, kompetencije i radno iskustvo.

“Možda će vas iznenaditi, no većini firmi prvi je filter vaša osobnost! Naime, većina firmi je koncentrirana na to da izgradi ugodnu organizacijsku strukturu, odnosno visoko motivirane i efikasne timove. Zbog toga im je vrlo važno kakva ste osoba, koje su vaše vrijednosti i uklapate li se u tim. Zanimat će ih što vas motivira, na koji način preuzimate odgovornost, kolika vam je želja za uspjehom… Bitno im je da ste u timu koji vam je sličan.”

Tek nakon osobnosti gledaju se kompetencije, tvrdi Nataša. Svaka pozicija zahtijeva set određenih kompetencija. Primjerice, za project managere važno je kakvi su u organizaciji, komunikaciji i rješavanju problema. 

Radno iskustvo gleda se tek nakon osobnosti i kompetencija. Važno je imati na umu i da postoji  nekoliko razina iskustva. Primjerice, za firmu poput Lemaxa, u kojoj rade Nataša i Marina, velika je razlika u tome ima li osoba iskustva u projektima, IT projektima ili enterprise IT projektima.

“Bitno je pronaći ulaznu poziciju, a zatim će napredovanje doći samo po sebe ako ste voljni raditi, doprinijeti i preuzimati na sebe nove odgovornosti. Ako ne probate, nikad nećete znati!”

Prvi korak ka zapošljavanju

“Najprije potražite željeni posao, bitno je znati što želite i što ne želite. Potražite željenu firmu, napravite popis firmi koje vam se sviđaju. Pogledajte otvorene pozicije za koje nije potrebno prethodno iskustvo. Pošaljite otvorenu molbu. Potražite kakvo dodatno znanje može biti plus tijekom zapošljavanja pa možda do istog uspijete doći putem nekog online tečaja, volontiranja i sl. Nije loše ni početi istraživati teme koje su relevantne za pozicije/firme koje vas zanimaju. I za kraj – po meni najvažniji savjet je da budete iskreni na intervjuu, da budete autentični. Nemate se čega sramiti, budite iskreni”, savjetuje Nataša.

Osim svega navedenog, Nataša savjetuje priključiti se eventima koje tvrtke organiziraju, čak im i pomoći pri organizaciji evenata te im se na taj način približiti.

“Popratite firme koje vam se sviđaju na društvenim mrežama, komentirajte njihove objave, povežite se s ljudima koji tamo rade i saznajte kako je tamo raditi”, dodala je.

Na samom kraju svog izlaganja, Nataša se pohvalila odličnim projektom u organizaciji Lemaxa, konferencijom “ICT supergirls”, čiji je cilj motivirati mlade žene da odaberu karijeru u IT sektoru. Više o navedenom projektu možete vidjeti ovdje.

Nataša Kapov i Marina Grljušić (Lemax)
Važnost mentorstva za napredovanje

Marinin dio predavanja bio je posvećen mentoriranju, odnosno predstavljanju odlične volonterske inicijative Mentoring Byte, koju su Nataša i ona pokrenule s još dvije kolegice.

Prije gotovo dvije godine, na Dan žena, nekoliko se djevojaka iz IT sektora okupilo na druženju u kućici u Gorskom kotaru. Nataša im je bila jedina poveznica, ostale se nisu poznavale otprije. Kroz razgovor su shvatile da imaju još nešto zajedničko – htjele su napraviti nešto za zajednicu. 

“IT je izrazito dinamična industrija, česti su novi trendovi, puno je informacija i mogućnosti, ali teško je sve popratiti. Shvatile smo da nam svima unutar IT industrije nedostaje mentoring program, uz pomoć kojeg bi se lakše ulazilo u sektor i napredovalo unutar istog”, prisjetila se Marina.

Mentoring Byte: Od ideje do realizacije

Uslijedio je intenzivan brainstorming. Najprije su definirale ciljeve, među kojima je bilo sljedeće: da razmjena znanja postane uobičajena, da pokažu kako je dobro imati mentora u svim životnim fazama, da u IT zajednici potaknu ‘growth mindset’

Potom su definirale okvir programa – moguće se priključiti kao mentor ili kao ‘mentee’ – mentorirani. Trajanje programa je 5 mjeseci, tijekom kojeg se mentorski par treba sastati minimalno jednom (online ili offline).

Iako su se na početku pribojavale hoće li naići na dobar odaziv željenih mentora, ubrzo su ostale oduševljene reakcijama:

“Svi su bili oduševljeni našom idejom i rado su pristali na sudjelovanje. Imamo mentore iz cijele Hrvatske, od kojih neki žive i rade u inozemstvu, a pokrivaju sva područja koja se mogu naći u jednoj IT firmi, poput poslovanja, dizajna, programiranja, prodaje, vođenja projekata, poduzetništva…”

Uz mentorstvo do napredovanja

Trenutno u programu imaju 70 mentora, a 55 mentoring parova i procesa je u tijeku.

Na kraju svakog mentoring procesa pošalju upitnik mentorima i mentijima kako bi prikupili povratne informacije, koje im potvrđuju kako rade odličan i potreban projekt.

Osobe najčešće traže mentore kad tek ulaze u IT svijet ili kad mijenjaju karijeru. Mentori ih pomažu usmjeriti i ukazati im na rješavanje izazova koje su i sami prošli na početku karijere.

Prednosti za sudionike mentorskog procesa su nemjerljive, a razmjena znanja, poboljšavanje komunikacijskih vještina i brojne prilike za networking samo su neke od stavki koje najviše oduševljavaju i mentore i mentorirane.

Marina je istaknula još jednu bitnu stvar:

“Učenje je u mentoriranju dvosmjeran proces!”

Snaga mentoriranja u brojkama

Zanimljive su i brojke koje istaknula; primjerice, 71% tvrtki svrstanih u Fortune500 imale su službene programe mentoriranja, dok osobe koje imaju mentora imaju čak 130% veće šanse da jednog dana budu na vodećoj poziciji.

Mentoring Byte svakako je program koji svima vama preporučujemo, bilo da ste još u školi/na fakultetu, želite napredovati i mijenjati karijeru ili, pak, svoje znanje prenijeti onima s manje iskustva!

Sve podatke o prijavama za sudjelovanje možete pronaći ovdje.

Još jednom zahvaljujem Nataši i Marini na izvrsnom predavanju! Snimku možete pogledati na našoj Facebook stranici.

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti