Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

#STCfestival2022: Bilo nam je vrh!

Split Tech City

Split Tech City

13.09.2022.

Čim je prvo izdanje bilo završeno, znali smo da želimo da Festival tehnologije i poduzetništva postane tradicija.

Dugo smo razmišljali o tome što možemo poboljšati. Maštali smo o tome kako će ove godine sve izgledati. Mjesecima smo sve planirali i pripremali.

Vrijeme prođe u tren – i drugo izdanje već je iza nas!

Trodnevni Festival, održan od 7. – 9. rujna u Ljetnom kinu Bačvice, pred ukupno gotovo 400 ljudi, kruna je našeg dosadašnjeg rada.

Teško je opisati emocije koje prevladavaju u našem malom timu zadnjih dana. Bilo je intenzivno i iscrpljujuće, a u isti mah prekrasno i ispunjavajuće. 

Prvi dan

Popratni dio programa počeo je prije otvaranja samog Festivala. Panel na panjevima – Panjel Student poduzetnik okupio je mladu ekipu čiji su poduzetnički pothvati dobili prvi pravi vjetar u leđa u sklopu izvrsnog programa Studentskog poduzetničkog inkubatora.

Studentica Antonela Šarić moderirala je panjel na kojem su svoja iskustva i savjete kolegama podijelili Nikolina Barada (Evala), Slaven Damjanović (Field data), Zvonimir Jukić (UNI CompoST) i Josip Marasović (Sailboat RC).

Zajednički zaključci bi bili da se, ako pokrećeš posao dok još studiraš, trebaš suzdržati od pretjeranog uživanja u slatkim radostima studentskog života. 🙂

Naravno, nipošto nije dobro posve se odreći društvenog života, no fokus i discipliniranost su nužni.

Potrebno je biti dobro informiran o izvorima financiranja i programima koji u bilo kojem smislu mogu olakšati poduzetničke početke.

Takav je bez dvojbe upravo program Studentskog poduzetničkog inkubatora, u koji su dobrodošli studenti svih sastavnica Sveučilišta u Splitu.

Uslijedilo je službeno otvaranje Festivala na glavnoj pozornici.

Okupljene je najprije pozdravio Josip Škiljo, popularni splitski stand-up komičar, koji je sva tri dana vodio program najavljivanjem predavača i panelista.

Riječ je zatim preuzeo Toni Trivković, predsjednik naše udruge, koji je zahvalio svim okupljenima na podršci. Posebno je pozdravio sponzore, čije nam je povjerenje olakšalo održavanje još jednog izdanja Festivala.

Bitcoin Store, Getbybus i Agilo, hvala vam! 🙂

U ime Grada Splita okupljene je pozdravio i dogradonačelnik Bojan Ivošević, čestitavši nam na izvrsnom događaju.

Napokon je došlo vrijeme za početak programa, koji smo otvorili FuckUp panelom, odnosno otvorenim pričanjem o činjenju greški na putu do poslovnog uspjeha.

Ovaj panel moderirala je komunikacijska stručnjakinja Pinija Poljaković, koja je sa svojim sugovornicima “pretresla” različite zajebe koje su učinili i doživjeli u višegodišnjoj interakciji s klijentima, partnerima i zaposlenicima.

Mateo Perak (Profico), Kristijan Luburić (venITure), Marin Varvodić (Evolutio, Caelor) i Branko Šegedin (Sistemi.hr) nasmijali su publiku svojim prisjećanjima na različite propale projekte i tvrtke, greške u komunikaciji, padanje sustava u petak popodne, loše menadžerske odluke i sve ono što su nekad doživljavali kao iznimno loše, a danas se toga sjećaju kao vrijednih lekcija uz koje su samo napredovali.

Nakon kraće pauze, na pozornicu je izišao Ivan Aras (Aras Digital Products), čije je predavanje zaista bilo motivirajuće. Ivan je naglasak stavio na trud, rad i preuzimanje odgovornosti za sebe i svoju budućnost.

Bez ogromnog, gotovo nenormalno ogromnog truda, vrlo se teško može išta napraviti, naglasio je. Preporučio nam je svima da se zapitamo i iskreno si odgovorimo na pitanja “Što je za mene uspješna karijera? Što je za mene uspješan život?”, a potom uložimo pošteni trud i revidiramo rezultate.

“Nitko vas ne dolazi spasiti. Dužni ste samo sebi. Sebi ste dužni uspjeh”, istaknuo je, a mladima koji tek ulaze u IT industriju savjetovao je sljedeće:

“Fokusiraj se na stvaranje vrijednosti, a ne na utrošeno vrijeme. Drži sebe odgovornim za krajnji rezultat. Reci svoje mišljenje, čak i onda kad nije popularno.”

Miro Bandalo, doktor kiropraktike i vlasnik poliklinike Bandalo kiropraktika, skrenuo nam je pozornost na brigu o fizičkom zdravlju u sklopu sjedilačkog načina života i rada.

“Sjedenje je novo pušenje”, upozorio je.

Dao nam je konkretne savjete u vezi toga što možemo učiniti čak i na radnom mjestu kako bi nam naša kralježnica bila zahvalna.

Uslijedio je jednosatni networking u šumici, gdje je za glazbenu podlogu bio zadužen DJ Matthew Bee, koji je za prvu večer “kuhao” Jazzymatt Ambiental Music.

Sponzori su posebno oduševili publiku svojim nagradnim igrama i soparnikom, a osvježenje i “konkretna” hrana mogli su se pronaći na dva šanka, za kojima su sve pod kontrolom držali Vaso&Cipa.

Predavanja su se nastavila izvanrednim izlaganjem arhitekta Tonija Bobana (Boban+Partneri), koji je govorio o umjetnoj inteligenciji u kreativnoj industriji.

Bilo je pomalo zastrašujuće čuti kakve sve mogućnosti imaju različiti AI programi te kako se sve više briše granica između umjetnosti i umjetne inteligencije.

Zanimljivo je bilo vidjeti kako “roboti” predviđaju izgled pojedinih dijelova Splita.

“A Žnjanu nema spasa kako god okreneš”, zaključilo se kroz smijeh.

Zadnje predavanje prve večeri održao je komunikacijski stručnjak Luka Šipić (Vrh komunikacije). On je govorio o tome kako izgraditi dobar ugled tvrtke. Osvijestio nam je načine na koje tvrtka komunicira s različitim javnostima te pojasnio razliku između imidža i reputacije.

”Sve što ste gradili godinama može se urušiti preko noći”, istaknuo je te upozorio na stvari koje nikako ne bismo smjeli raditi, poput brisanja komentara na društvenim mrežama.

Večer je zaokružena još jednom dozom networkinga u šumici, gdje su se razmjenjivali dojmovi i jedva čekao drugi dan najsplitskije konferencije na cilome svitu. 🙂

Drugi dan

I drugi dan Festivala započeli smo popratnim programom, tj. Panjelima u šumici. 

Hrvoje Zuanić (Endemic NFT marketplace) moderirao je Panjel NFT 4 U & Me, organiziran u suradnji s Udrugom za blockchain Stone Block.

Na Panjelu se govorilo o novim umjetničkim praksama baziranim na inkluzivnoj umjetnosti, reguliranom digitalnom vlasništvu uz isplatu tantijema i implementaciji DeFi koncepta.

Svoja su razmišljanja podijelili Dijana Junaković (CollectiveLab), Vice Tomasović (New FacTory) te Milivoj i Veljko Popović (Prime Render).

Uslijedio je Panjel Generacija Z: Neki novi klinci, organiziran u suradnji s Centrom za izvrsnost Splitsko-dalmatinske županije.

Pod moderatorskom policom Josipa Škilje, o svom su iskustvu u radu s darovitom djecom i razvoju poduzetničkih vještina u našem odgojno-obrazovnom sustavu govorili Ana Majić, Josip Bujas i Ivica Zelić iz Centra izvrsnosti i Marko Grančić iz udruge Neutroni.

Službeni dio programa otvoren je na glavnoj pozornici, a večer je započela panelom o mentalnom zdravlju. Na ovaj smo način željeli dati svoj doprinos informiranju mladih o ovoj važnoj temi, odnosno poticanjem na brigu i o ovom aspektu zdravlja.

Panel je moderirala naša Romana Ban, za koju je utvrđeno da joj JOŠ nije dijagnosticirana psihička bolest, a u ugodnom razgovoru svoja su iskustva s njom podijelili psihoterapeutkinja Željka Radnić (Centar Mezzo), stručnjakinja za ljudske resurse Suzana Špika Šimera (Sigmoid Lab) i neuropsihijatar Ivan Urlić.

Razgovaralo se o zabrinjavajućem porastu anksioznosti i depresivnosti kod djece i mladih, o važnosti razvijanja mehanizama za suočavanje sa stresom i o nužnosti prihvaćanja stava da ne moramo stići ni postići baš sve.

Predavanje o novcu i motivaciji na poslu iz perspektive regrutera održao je Slobodan Jović, psiholog i osnivač platforme Recruiter.hr/Selekcija.hr.

Govorio je o tome zašto je važno raditi s entuzijazmom i unutrašnjom motivacijom. Podijelio je svoje iskustvo u radu s poslodavcima i otkrio nam njihov pogled na kandidate.

Osvrnuo se na to kako novac ponekad nije dobro sredstvo motivacije zaposlenika jer može suziti pogled i suzbiti kreativnost, a ponekad i ubiti samu motivaciju.

Za glavni networking dio druge večeri DJ Matthew Bee odabrao je Discomatt Ambiental Music, uz čije se taktove čak i introvertima bilo lakše upoznavati i predstavljati. 🙂 

Nakon networkinga uslijedila je panel rasprava o izazovima rada u IT sektoru uz moderiranje naše Romane.

Kao panelisti nastupili su Zdravko Blagdan, Mladen Macanović (Megabit), Antonio Perić-Mažar (Locastic) i Nikola Perić (Little code), koji su svoja razmišljanja, temeljena na dugom iskustvu u IT-u, rado prenijeli zainteresiranim mladima iz publike.

Bilo je zanimljivo i korisno slušati o (ne)nužnosti fakultetske diplome za uspjeh developera, visokim očekivanjima današnjih juniora, procesu primanja novih zaposlenika i dinamičnom IT sektoru u doba dinosaura. 🙂

Službeni dio druge večeri zatvoren je predavanjem čovjeka koji tvrdi da radi u Google-u, ali mu to često ne vjeruju. 🙂 Ivo Galić otkrio nam je kako je iz rodnog Mostara završio u brojnim europskim i svjetskim metropolama, radeći poslove o kojima mnogi mogu samo sanjati.

Kao dječak je htio biti poštar, u bijeli je svijet krenuo švercanjem u autobusu, a danas je Solution Architect kojeg je publika nakon predavanja zasula bitnim pitanjima. (Ne, nema ženu!)

Večer je nastavljena networkingom u šumici i zahvaljivanju nebesima što nas je kiša prva dva dana zaobišla. Ali ne može sve biti tako dobro, vjerojatno ne možemo proći “lišo” sva tri dana, zar ne?

Treći dan

Prošli smo “lišo” što se tiče kiše, iako se tome zapravo nitko nije nadao. Nitko osim naše Nikoline, koja nam je zabranila izgovaranje riječi na K. 😀

Srećom, nismo prošli “lišo” što se tiče sadržaja trećeg – međunarodnog dana, održanog na engleskom jeziku.

Panel raspravom How to create a global tech business from Croatia otvorili smo program Internacionalnog dana. Na pitanje iz naslova panela odgovarali su Frane Borozan (SysKit), Marko Kovač (Repsly), Morten Smalby (GetByBus) i Bruno Stojaković (PlaySafety) pod budnim vodstvom našeg moderatora Michaela Freera.

Daniel Skoblar, prvi certificirani instruktor Wim Hof ​​metode u Hrvatskoj, održao je predavanje o disanju kao supermoći koju smo svi sposobni iskoristiti za svoje dobro.

Poduzetnicima u usponu, kao i iskusnim profesionalcima, bilo je korisno čuti što o razvoju i prodaji uspješne digitalne agencije ima za reći splitski Britanac Prashant Vaz.

Uslijedio je networking uz glazbenu podlogu za koju je opet bio zadužen DJ Matthew Bee – ovog puta puštala se Soulmatt Ambiental Music, od koje se publika teška srca “odlijepila” kad je došlo vrijeme za nastavak predavanja.

Omer Chehmer došao je čak iz Izraela kako bi stao na pozornicu našeg Festivala i održao predavanje o postizanju uspjeha njegujući data-driven kulturu. Strastveni poduzetnik s velikim iskustvom, Omer je također suosnivač Bookaway Group, platforme koja prodaje autobusne, trajektne i željezničke karte.

Za vrijeme predavanja kojim se Festival zatvorio odzvanjao je smijeh iz publike, a na pozornici nije bio Škiljo! Naime, Suren Markosian svojim je izlaganjem nazvanim Creativity, Entrepreneurship, and Hard Work oduševio publiku.

Poduzetnik u duši, Suren je uspješno izgradio nekoliko velikih tvrtki u Silicijskoj dolini, uključujući Epic! – najveću digitalnu platformu za čitanje za djecu.

To nam je iskustvo približio otkrivajući urnebesne anegdote koje su ga pratile na životnom i karijernom putu. Publika je Surena ispratila gromoglasnim pljeskom.

Festival je službeno zatvorio naš Toni riječima zahvale publici, predavačima, sponzorima i volonterima, a uslijedila je, naravno, još jedna tura druženja i umrežavanja.

Nama je bilo super, a tebi?

Moramo priznati da smo mi još uvijek pod dojmom. Već sad razgovaramo o tome što ćemo iduće godine popraviti i dodati, a rado bismo čuli i tvoje dojmove, prijedloge i primjedbe. 

Još jednom od srca zahvaljujemo svim našim dragim volonterima, zahvaljujući kojima je sve bilo kako je trebalo biti!

Hvala sponzorima, predavačima, panelistima, moderatorima i suradnicima, svima koji su na bilo koji način bili uključeni u realizaciju drugog izdanja Festivala tehnologije i poduzetništva. Vidimo se dogodine! 🙂

P.S. Snimke svih predavanja i panel rasprava održanih na ovogodišnjem Festivalu čekaju te na našem YouTube kanalu do kraja mjeseca!

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti