Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

OBILAZAK IT TVRTKI Dojmovi su se slegli. Evo što kažu mladi!

Split Tech City

Split Tech City

26.06.2023.

Prije nekoliko smo mjeseci naumili zainteresiranim srednjoškolcima, studentima i ostalim mladima pružiti priliku da se iz prve ruke upoznaju sa splitskim IT tvrtkama. I to ne putem tekstova i fotografija (kao inače), već uživo!

Odaziv je bio odličan te smo iz tjedna u tjedan nestrpljivo iščekivali svaki novi obilazak.

Obišli smo tvrtke Parklio, Locastic, Littlecode, NEOGOV Croatia, Infobip, SeekandHit, Notch, Serengeti, AGILO, Maurer Electronics, IT Sistemi, GetByBus, Blank i Agilathon.

U svakoj od navedenoj tvrtki smo srdačno dočekani; obilasci su trajali otprilike sat vremena, tijekom kojih bi zaposlenici proveli mlade kroz svoje urede te im približili čime se i kako bave.

U nastavku donosimo dojmove nekoliko mladih koji su sudjelovali na gotovo svakom obilasku.

Tina Lucić

Obilazak IT tvrtki u organizaciji Split Tech Cityja je za mene bila divna i jedinstvena prilika za posjetiti desetak splitskih ureda. Svugdje smo bili srdačno dočekani te smo kroz prezentacije dobili uvid u način i kulturu poslovanja, vrste projekata i strukturu zaposlenika svake tvrtke.

S druge strane, nama polaznicima je to bila odlična prilika za predstaviti se, voditi zanimljive razgovore i postaviti razna pitanja. Mene su razna pitanja koja sam postavljala i način komunikacije doveli do toga da mi se otvorila opcija volonterskog pisanja za STC (hvala, Romana!). 😊

Jedna od velikih prednosti je i networking, gdje smo se povezali s brojnim zaposlenicima tvrtki koje smo obišli, ali i međusobno. Upoznala sam zanimljive ljude s kojima sam se redovito susretala na tim obilascima, od kojih sam s nekima počela i surađivati na vlastitom projektu MatchKo.

Definitivno smatram da se postigao efekt jačanja tech zajednice. Sve pohvale za inicijativu!

Što se tiče sljedećih obilazaka, pozivam sve zainteresirane da se ne predomišljaju, nego odmah pošalju prijavnicu i da se ne boje postavljati pitanja. Izlazak iz comfort zone je put prema rastu!

Fabio Zetović

Prijava na obilazak IT tvrtki se pokazala kao odlična odluka. Upoznao sam mnoge IT stručnjake i dobio viziju kako je to raditi kao programer.

Zbog specifične situacije u kojoj se nalazim, završavajući srednju školu kao web programer i sa željom da se okušam u IT sektoru, dobio sam približnu sliku o tome kako bi mi izgledao jedan prosječan dan, kakvi bi mi bili suradnici i kakva je postojeća atmosfera, što me potaklo da i dalje tražim svoje mjesto u zajednici.

Uz to, upoznao sam mnoge ljude koje dijele slične interese i stvorio velika poznanstva. Nadalje, pomoću obilazaka i okruženja sličnomišljenicima, rodila se ideja o startupu i partnerstvo između Tine, Lovre i mene. Dijelili smo zajedničku strast o ideji te nas je jedna od radionica za koju smo saznali putem Split Tech City portala daljnje povezala.

Nikolina Maglica

Kroz ove obilaske sam upoznala puno ambicioznih ljudi, što mi je pomoglo da i ja postanem sigurnija u ono što želim.

Također mi je puno značilo vidjeti kako splitske IT firme obavljaju svoje poslovanje i kakva je atmosfera, a uvijek su nas dočekivali s entuzijazmom, što mi je ostavilo pozitivan dojam.

Sve što sam vidjela, čula i naučila mi je korisno za budućnost. Jako mi je drago da sam bila dio ovoga te bih preporučila svakome da se prijavi na neko buduće izdanje. Hvala Split Tech Cityju na organizaciji ovih obilazaka!

Slavica Galić

Obilazak IT tvrtki mi je bio stvarno odlično iskustvo! Dobila sam realni prikaz o tome kako koja firma radi, kakva je radna atmosfera, koje su sve mogućnosti napredovanja i koje su sve pozicije koje pojedina firma nudi. Svaka firma je imala nešto svoje, ali htjela bih izdvojiti Notch, AGILO i Maurer.

Notch i AGILO su me se najviše dojmili zbog toga što nisu imali unaprijed pripremljenu prezentaciju, nego je naglasak bio više na nama koji smo tu da se upoznamo i vidimo gdje bi se tko od nas mogao pronaći. Svidjela mi se najviše ta opuštena, prijateljska atmosfera, tako da sam imala osjećaj kao da smo negdi na Rivi na kavi.

Istaknula bih Maurer jer jedini od svih firmi nude razni niz tečajeva i edukacija koje pripremaju studente, ali i nove zaposlenike da bi se što bolje upoznali s načinom rada i kako bi jednostavnije savladali nadolazeće izazove bez puno stresa.

Kroz ove obilaske sam upoznala puno novih ljudi, čula razna iskustva i savjete koji će mi definitivno značiti u mojoj karijeri. Svakome bih preporučila da iskoristi ovu, ali i svaku drugu priliku koja ga može obogatiti znanjem, alii iskustvom – jer je to nešto što mu nitko ne može uzeti!

Hvala svima!

Hvala svim tvrtkama i svim mladima koji su sudjelovali u ovom našem svojevrsnom pilot-projektu!

Nakon ljeta nastavljamo…vidimo se! 🙂

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti