Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Split Tech City vodi mlade u IT tvrtke: Obišli smo Infobip!

Ines Božić

Ines Božić

22.02.2023.

Jeste li čuli za Infobip? Pretpostavljam da jeste, ali da ponovimo:

Infobipova komunikacijska platforma i usluge za poslovne subjekte mogu doprijeti do gotovo 7 milijardi korisnika i stvari u više od 190 zemalja!

Time je omogućena besprijekorna mobilna komunikacija poslovnih subjekata s njihovim krajnjim korisnicima – na svakom kanalu i uređaju, u svakom trenutku i bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta nalaze.

Nekad i sad

Krenuli su kao mala startup tvrtka iz Vodnjana u Istri. Danas imaju više od 15 godina iskustva i zapošljavaju više od 3500 ljudi. Posluju na šest kontinenata, broje preko 70 ureda i konstantno zapošljavaju nove inženjere i stručnjake.

Slobodno možemo reći da su viralni!

Ispočetka im je fokus bio na SMS porukama, poslije su dodavali i druge kanale digitalne komunikacije.

Danas surađuju i u partnerstvu su s vodećim mobilnim operatorima, kompanijama koje razvijaju messaging aplikacije (Whatsapp, Viber, Telegram), bankama, e-commerce kompanijama, društvenim mrežama i tehnološkim kompanijama.

Dobitnici su brojnih nagrada za usluge koje provode.

Prvi su hrvatski Unicorn!

Ako vam kažemo da 70% svih uređaja za komunikaciju na svijetu ima dodir s Infobipom, možete nas citirati s pouzdanošću u nekom društvu! 🙂

Obilazak jednoroga

U petak, 17.2.2023., imali smo super priliku posjetiti njihove splitske urede na adresi Domovinskog rata 61 (u tornju OTP banke) i osjetiti dašak radnog New Yorka ili Singapura u svom gradu.

A place to work – nas 15-ak posjetitelja imali smo oči i usta širom otvorene i, kladim se, svi istu misao:

„Da mi je ovdje raditi!”

Susretljivi Ante Jonjić predstavio se, zaželio nam welcome i proveo nas kroz prostorije firme, gdje se redaju brojni stakleni uredi i talentirani mladi inženjeri koji djeluju kao da su u svom dnevnom boravku.

Osjećaju se opuštenost, pozitivna energija, timski rad i profesionalnost.

Ante nas je, kroz labirint od ureda, odveo do ugodne prostorije na kraju hodnika, gdje nam je održao prezentaciju i potrudio se svakome od nas približiti čime se točno Infobip bavi, što su oni ustvari s tehničke strane, od čega se sastoji infrastruktura njihove platforme i kako to u sekundi poruka stigne iz Hrvatske bez greške do, recimo, Australije.

To nam je pokušao vizualizirati pomoću nekih manje apstraktnih i više životnih primjera kao što je nastanak kroasana, tako da smo u mislima pratili kroasan i njegov Enter do Australije. 🙂

Infobip nije samo „most“ za prijenos poruke, već nam pruža i tehničku podršku i pomoć.

Rade po agilnom principu; to je princip konstantnih promjena, tj. „konstantni deliver“, kako kaže Ante.

Arhitektura platforme je mikroservisna, što bi značilo da više manjih samostalnih servisa ima svoju jedinstvenu zadaću koju obavlja.

Sad nam je jasnije zašto imaju 40 data centara diljem svijeta. Najveći je onaj u Frankfurtu; jasno, zbog infrastrukture. 

Shvatili smo koliko slanje poruke jednim klikom uzimamo zdravo za gotovo, niti ne razmišljamo koliko truda i rada stoji iza jedne poslane poruke ili iza nekog tehničkog problema koji kompanije poput Infobipa otklone u sekundi.

Teško nam je zamisliti tu razgranatu mrežu kabela koja nam omogućuje jednostavnu komunikaciju svaki dan, a još teže zamisliti koliko ljudi na tome radi i koje su to sve mikro zadaće svakoga od njih.

E da, i još čudnija činjenica je ta da nisu svi inženjeri među njima! Naime, od 3500 zaposlenih u Infobipu, oko 1000 je inženjera. Znači, da bi jedan ovakav tehnološki gigant bio potpun, potrebno je tu i ekonomista, managera, komunikatora itd.

“Zahvalna sam što sam dobila priliku posjetiti splitski ured prvog hrvatskog jednoroga. Već sami ulazak u West Gate i obilazak ureda je ostavio zaista impresivan dojam o veličini i uspješnosti tvrtke. Ohrabrujuća je informacija kako veliki broj polaznika internshipa nastavlja graditi svoju karijeru u Infobipu, radeći na velikim i kompleksnim aplikacijama, obrađujući količinu podataka koju nije moguće simulirati vježbom ‘kod kuće’”, podijelila je svoje dojmove i diplomirana ekonomistica Tina Lucić.

Sve u svemu, posjet je bio zanimljiv i fascinantan, a mi im želimo da ostanu kakvi jesu jer teško je i zamisliti da im poželimo da budu bolji i uspješniji nego što su sad.

Mi ćemo se i dalje hvaliti da nemaju samo „Ameri“ tehno-gigante, imamo i mi! 

P.S. Pogledaj kako nam je bilo na obilascima tvrtki Parklio i Locastic!

Podijeli


O autoru:

Ines Božić

Volim filmove, knjige i muziku, sve oblike izražavanja i kreativnosti. Novo područje koje me zanima je digitalni marketing, posebno content writing, copywriting i video.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti