Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Tina Lucić osmislila je MatchKo kako bi imala “materijala” za razgovore za posao. Pobijedila je na Diamond Lab-u!

Split Tech City

Split Tech City

01.06.2023.

Već su dva tjedna prošla od prvog izdanja dvodnevnog događaja Diamond Lab. Riječ je o natjecanju koncipiranom u obliku radionica Design Thinking-a, iza čije organizacije stoji Silicon Castles uz podršku Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Studentskog poduzetničkog inkubatora i nas iz Split Tech Cityja.

O dojmovima smo već pisali ovdje, a danas ti donosimo razgovor s mladom ženom čija je ideja pobijedila.

Upoznaj Tinu Lucić i njenu aplikaciju MatchKo!

Tina, ti stojiš iza ideje o aplikaciji MatchKo, na kojoj si počela raditi jer si htjela steći iskustvo koje ćeš kasnije moći prezentirati na razgovorima za posao? 

Diplomirala sam Poslovnu ekonomiju na Sveučilištu u Splitu 2018. Još za vrijeme fakulteta sam radila u turizmu, financijama i bila demonstrator na financijskim kolegijima.

Po povratku s Erasmus+ programa sam se odlučila okušati u prodaji, budući da jako volim prezentaciju, komunikaciju i psihologiju. I zapravo su me bliski ljudi iz okruženja prošle godine potakli na to da se okušam u Projektnom Managementu jer su smatrali da je to nešto što bi mi dobro išlo.

Prihvatila sam sugestiju i počela slušati tečajeve na Courseri i Udemyju, čitati o agilnim metodologijama i sve je to predstavljalo jednu kulturu i način rada koji rezonira sa mnom. 

Nakon pola godine učenja, počela sam slati prijave i otvorene molbe za junior pozicijama, ali nije bilo to baš jednostavno, budući da više nisam student pa za internship nisam zadovoljavajući kandidat, a unatoč svome višegodišnjem iskustvu, nisam imala specifičnog iskustva u IT sektoru.

Kako bih si povećala šanse barem za prvi razgovor, odlučila sam razviti ideju i dokumentaciju koju mogu priložiti uz CV. I prije 3 mjeseca se rodila ideja za MatchKo, a sve kako bi se omogućio lakši pronalazak partnera za sport.

Pozadina priče je u tome da sam često igrala badminton s prijateljicom i onda nam se zaredalo nekoliko tjedana kad nikako nismo mogle uskladiti svoje rasporede.

I tako je krenulo raspisivanje ideje, user story mappinga i određivanja MVP-a, izrada wireframeova i pisanje user storyja i epica u PM alatima (Confluence, Miro, Jira, Balsamiq).

Radimo sports community aplikaciju koja će spajati ljude koji žele odigrati partiju nekog sporta uživo i riješiti problem „nemam s kim igrati“ ili „uvik fali jedan“.

Želimo normalizirati i omogućiti redovno rekreativno i kompetitivno bavljenje sportom, kao i „matchanje“ kompatibilnih usera. Za početak manualno, a plan nam je razviti AI model za matchanje.

Cilj same aplikacije za end-usera, poput tebe i mene, je da se u nekoliko klikova može postaviti nova ili odabrati postojeća aktivnost, termin, dvorana, igrač i izvršiti plaćanje. Želimo omogućiti one-stop-shop za organizatore turnira i sportskih natjecanja. 

Za razvijanje svoje ideje čak si okupila mali tim s kojim si počela raditi?

Pa mogu reći da u ovom trenutku, s obzirom na fazu u kojoj smo, imamo konkretan tim od 8 ljudi.

Započela bih s Tomislavom Nazor, koju sam pozvala da bude co-founderica sa mnom. Radi kao Manager i Scrum Master, studira programiranje, a upoznale smo se na startup meetupu. Spomenula sam joj MatchKo i prijavu na Diamond Lab, na koji se i ona prijavila, ali u drugoj kategoriji.

Nakon predavanja smo skoro 2 sata ostale pričati o MatchKo aplikaciji i kad sam vidjela u njenim očima istu strast koju i ja dijelim za idejom i rješavanjem tog problema, pozvala sam je u tim.

Od idućeg dana smo počele raditi zajedno i zatražile od organizatora Diamond Lab-a da je stave sa mnom u tim.

Kako si čula za Diamond Lab i zašto si se odlučila prijaviti?

Budući da nisam mogla ići na Hack4Split, jer sam bila na putovanju, gledala sam druga natjecanja i radionice i vidjela na Split Tech City portalu prijavu za Diamond Lab.

Na ideji treba raditi i to mi je bio logičan sljedeći korak za daljnji razvoj. Uz to, htjela sam se okušati u takvom eventu i bila sam sigurna da ću upoznati zanimljive ljude i gurnuti svoje granice. 

Tko je sve bio u tvom timu na Diamond Lab-u?

Tomislava i ja smo došle zajedno, a prije samog početka sam joj rekla kako će na Diamond Lab-u biti dvojica mladih developera, Lovre i Fabio, koje sam susretala na Split Tech City događajima i da mislim kako bi bili dobar fit, a kojima bi projekt bio zanimljiv za učiti, a mogli bismo im ponuditi mentorstvo našeg senior dev konzultanta. I tako smo se sreli, pozvala sam ih u tim i došli su.

Ostali članovi tima isto već rade u IT sektoru – dizajnerica Ana, QA Ivana (ujedno i magistra kineziologije i sutkinja umjetničkog plivanja), senior dev konzultant Marin. 

S nama je još bio i Francisco iz Argentine, koji je inače business konzultant. Odlično smo se svi složili i napravili smo dobar posao na Diamond Labu. 

Kako je Diamond Lab bio organiziran?

Natjecanje je bilo dvodnevno i cjelodnevno, organizirano na engleskom jeziku, koncipirano kao Design Thinking radionica. Na svaku od tema smo imali kratko predavanje stručnjaka, zatim nekakvu igru i zadatak za odraditi. Morali smo uključiti maštu za neke zadatke, poput fizičke izrade prototipa s raznim materijalima koje su nam omogućili.

Što ste sve konkretno uspjeli napraviti za razvoj ideje tijekom natjecanja?

Krajem prvog dana natjecanja smo registrirali web domenu www.matchko.com, pivotirali plan monetizacije, započeli s istraživanjem potencijala globalnog tržišta i proširili potencijalne segmente djelovanja aplikacije. Dobili smo jako puno korisnih savjeta i uputa od Andreasa i Catherine.

Što ti je bilo najkorisnije/najdomljivije sa samog natjecanja? Bi li drugima preporučila sudjelovanje?

Apsolutno da! Ima toliko dobrih stvari, ali istaknula bih prvu koja mi je bila jako izazovna i izlazak iz comfort zone – nakon što su pričali o važnosti misije i vizije za tvrtku, dobili smo zadatak napisati osobnu viziju i misiju. Trebalo mi je malo vremena da uopće razmislim o tome, ali kad sam si počela zapisivati, sve mi je dobilo puno veći smisao, uključujući i MatchKo. Ono što je bio izlazak iz comfort zone je to što su pozvali da netko javno podijeli svoje i odlučila sam se prva javiti. Nakon što sam to „preživjela“, sve je ostalo bilo lako.

Svakako bih pozvala sve koji se premišljaju oko prijave na ovakva natjecanja da se ne boje jer nemaju što izgubiti. Dosta smo vježbi na samome početku radili kako bi se stvorio kolektivan duh podrške i osvijestilo da je failati najnormalnija stvar.

– esi li se iznenadila pobjedom ili si to očekivala?

Moram priznati da sam se stvarno na Diamond Lab prijavila s isključivom namjerom razrade ideje. Nisam baš očekivala da će prvi izlazak na nekakvo natjecanje biti pobjednički, ali cijeli tim je zaista uživao u procesu i razradi ideje, dobro smo odradili pitch i idemo dalje. 😊

– što vam je nagrada? 🙂

Osvojili smo 5-satni workshop i pristup Startup Executive Academy 2023, gdje ćemo raditi na Go-to-Market i prodajnoj strategiji te pripremi dokumentacije za investitore.

– koliko se tvoja prvotna ideja promijenila do ovog trenutka?

Definitivno smo počeli razmišljati globalno, razrađivati nekoliko segmenata klijenata kojima možemo pristupiti i mogućnosti monetizacije.

S MatchKo aplikacijom želimo dugoročno utjecati na poboljšanje kvalitete života kroz sport, a samim time i na rastući problem pretilosti stanovništva i pogoršanja mentalnog zdravlja zbog manjka fizičke aktivnosti i rastućeg stresa.

– kakvi su ti planovi za dalje? hoćeš li nastaviti suradnju sa članovima tima koji su sudjelovali na Diamond Lab?

Članovi s Diamond Lab-a su se priključili ostatku tima, tako da smo sad internacionalni i komuniciramo na engleskom. Odradili smo Meet the team i nekoliko brainstorminga.

Odlična nam je atmosfera i dobro se slažemo. Sljedeći korak je STup! natjecanje, za koji pripremamo website MVP prototip.

Želiš li još nešto istaknuti?

Jako je bitno raditi na osobnom razvoju jer je ključan za poslovni razvoj. Redovito prakticiram Mindfulness praksu i pišem dnevnik. Bitan faktor je i redovita fizička aktivnost, koja dovodi do boljeg mentalnog zdravlja. Zato i želimo s MatchKo aplikacijom omogućiti svima – i rekreativnima i kompetitivnima – da imaju community za lakše povezivanje i na taj način održavaju zdravi duh i tijelo.

Ovim putem bih zamolila čitatelje da izdvoje 2 minute svog vremena i ispune kratko istraživanje koje provodimo, kako bismo mogli bolje usmjeriti razvoj proizvoda i prilagoditi ga krajnjim korisnicima. Anketa je na linku: matchKo app (google.com). Hvala unaprijed! 😊

Tina, čestitamo na pobjedi i sretno cijelom timu s daljnjim razvojem ideje!

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti