Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

NAIS je novi član Split Tech City zajednice

Tina Tomičić

Tina Tomičić

04.02.2022.

Rad naše udruge na povezivanju i jačanju lokalne tehnološke zajednice prepoznala je te svojim članstvom podržala još jedna tvrtka. Riječ je o Niko Airport Information System (NAIS), maloj IT tvrtki koja se bavi razvojem softverskih rješenja za zračne luke.

Od edukacije do razvoja softvera

Posluju od davne 1992. godine, a zanimljivo je da su inicijalno krenuli kao škola za edukaciju korištenja računala. 

“Jednog dana kod nas su došli zaposlenici zračne luke Split i pitali bismo li mogli za njih napraviti aplikaciju.”

Krenulo je od malih programa, da bi s vremenom poslovanje raslo te su se na kraju kao firma opredijelili za rad sa zračnim lukama.

Dakle, prvi klijent im je bila splitska zračna luka. Nakon nekoliko godina tamošnji direktor je dobio ponudu za Dubrovnik, što im je otvorilo nove prilike:

“Kako je on otišao u Dubrovnik, pozvao je i nas te je tako zapravo sve krenulo. Zračne luke Zadar i Pula su slijedile Split.“

NAIS je danas jedina firma u Hrvatskoj koja se bavi isključivo razvojem softverskih rješenja za zračne luke.

Vrhunskim rješenjima do kvalitetnijeg iskustva putovanja

Glavna aktivnost im je, ističu, suradnja sa zračnim lukama oko tehničkih pitanja te razvoj novih modula i rješenja koji su specijalizirani za optimizaciju procesa za obradu putnika i prtljage te opskrbu zrakoplova.

Pri razvoju softvera se koriste agilnim metodologijama rada, gdje posebno mjesto zauzima scrum kao metodologija isporuke.

“Pratimo svjetske trendove vezano za avio-industriju te implementaciju novih procesa.”

Njihov cilj je dvojak: pojednostavniti radni postupak klijentima i omogućiti putnicima kvalitetnije putno iskustvo.

Neki od mnogih primjera su njihov Self check-in terminal i Web check-in modul, preko kojih se putnici sami mogu checkirati na let, čime im se znatno skraćuje vrijeme čekanja u redu.

“Uz pomoć našeg sustava, zračne luke su uspjele višestruko povećati svoju produktivnost te su dobile mogućnost upravljanja svim procesima preko jednog sustava.”

Iako su mali tim (14 zaposlenih, od toga 9 programera), tijekom godina su razvili ogroman vlastiti Airport System, koji trenutno koriste sve zračne luke u Hrvatskoj, kao i zračne luke Mostar i Debrecen.

Međutim, ni tu ne planiraju stati…

Samo nebo im je granica 🙂

Očekivano, globalna pandemija ih je prilično uzdrmala; šest su mjeseci bili bez ikakvih prihoda! Srećom, to se nije odrazilo na plaće zaposlenika.

“Pandemija nas je jako pogodila, ali pokazalo se da imamo dobre zalihe.”

Zračne luke bilježile su goleme gubitke. Primjerice, zračna luka Split je 2019. godine imala 3 milijuna putnika, a 2020. samo 200 000. U vrijeme najvećeg lockdowna, u travnju 2020., zabilježili su jednog putnika!

NAIS je 2021. godine došao do nekih 60-70% prometa iz 2019., a uzmemo li u obzir činjenicu da je 2019. bila rekordna godina, 70% je i dalje vrlo dobar rezultat!

Građenje tima stvorenog za let

Firma ima za cilj ove godine proširiti tim za još dvoje ljudi, što bi upotpunilo njihove trenutne kapacitete i potrebe.

Naravno, zanimalo nas je i s kakvim karakterom žele raditi te daju li prednost tehničkim ili mekim vještinama:

“S obzirom na to da smo još uvijek mala firma, vrlo su nam važne tehničke vještine, ali i karakterne osobine. Ne mora svatko svakoga voljeti, ali moraju se međusobno poštivati. Trenutno u firmi imamo različite karaktere ljudi, ali svi se uklapaju. Na razgovoru s kandidatom se uvijek zapitam ‘Je li ta osoba netko s kim bih rado popio kavu?’. Ako je odgovor ‘da’, vjerojatno će se uklopiti u tim.”

“Od budućih kolega očekujemo proaktivnost, samostalnost i želju za učenjem.”

Ako smo vas zainteresirali i želite saznati više o ovoj firmi, njihovim modulima i otvorenim poslovnim pozicijama, posjetite njihovu službenu web stranicu.

Zajednica

Split Tech City zajednica sastavljena je od dobronamjernih i progresivnih tvrtki, startupa, udruga, inicijativa, ustanova i pojedinaca. Zajedno potičemo i razvijamo IT sektor Splita i regije.

Istraži zajednicu

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti