Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kancelarija je novi član Split Tech City zajednice

Split Tech City

Split Tech City

22.12.2021.

Što vam prvo padne na pamet kada čujete riječ računovodstvo?

Pretpostavljam da vam se u glavi automatski stvori slika debelih registratora, hrpe papirologije i drvenih stolova za kojim sjede mahom gospođe u 50-im godinama.

A što ako vam kažem da postoji Kancelarija iza čijeg osnutka stoje dvije mlade, vesele, moderne i razgovorljive djevojke, a u uredu nema niti jednog papira već im je cijelo poslovanje u oblaku?

Da, i to je moguće! 🙂

Zoja Stevović i Dora Tripalo ruše sve nametnute stereotipe vezane za računovotkinje, a njihova poslovna suradnja započela je u obiteljskoj firmi Zojinog tate i njegovih partnera koja se bavila izradom i održavanjem softvera za računovodstvo. Nakon očevog odlaska u mirovinu, postavilo se pitanje u kojem smjeru će Zoja i Dora nastaviti svoj profesionalni put; kroz zajednički rad stekle su iskustvo u poduzetništvu, računovodstvu i porezima te primjeni modernih informatičkih tehnologija u računovodstvu.

Potaknute zajedničkom vizijom i dobrim temeljima, nakon višegodišnjeg timskog rada, 2015. godine osnovana je Kancelarija d.o.o. koja je prerasla u tvrtku Kancelarija d.o.o. za porezno savjetovanje.

“Zojin otac nam je približio informatiku i računovodstvo, usadio malo drugačiji pristup da kroz računovodstvo sagledavamo i širu sliku poslovanja klijenta, da razumijemo ono što radimo.”

Dora Tripalo i Zoja Stevović
Računovodstvo u oblaku

Kancelarija se ističe, ne samo po tome što je čini tim od 6 žena, već i po svom individualnom pristupu klijentima:

Poznajemo klijente, znamo u svakom trenutku što se događa s firmom te ih na vrijeme upozoravamo na sve.

Klijent se spaja na isti program i kroz njega vidi apsolutno sve što se radi, dostavlja dokumentaciju putem pretinca za dokumente koji služi kao document management

Kancelarija se ističe ne samo po tome što je čini tim od 6 žena već i po svom individualnom pristupu klijentima:

“Radimo na istoj bazi podataka, a klijente u startu obučimo na koji način će pratiti i kontrolirati svoje poslovanje, a to je pogotovo bitno onima koji žele isplaćivati predujmove dobiti.”

Ljudi najčešće ne žele čekati kraj godine da isplate dobit, a na ovaj način u tijeku godinu znaju gdje se nalaze, kakvo im je stanje firme i koliko toga mogu isplatiti.

Pristupom na zajedničku bazu podataka klijentima je omogućen potpuni uvid u njihovo poslovanje, poslovne knjige i financijske izvještaje 24/7.

Cure ističu kako u njihovom poslovanju nedostaje “prevoditelja” između programera, firme (vlasnika) i managementa.

Management zna što želi, programer zna kako to napraviti, ali nedostaje komunikacijski posrednik. I tu nastupamo mi.

Kancelarija radi i prilikom uvođenja novog softvera, kao i u analizi izvještaja pa sve do podrške poduzetnicima prilikom poreznih nadzora. U računovodstvenom dijelu su puna podrška i taj dio posla pripao je Zoji, a Dora se u međuvremenu specijalizirala za poreze.

Što znači biti poduzetnik

Danas zaista nije problem otvoriti firmu (ni što se tiče administracije ni cijena otvaranja), ali je problem ono što dolazi nakon toga i upravo iz tog razloga unutar Kancelarije sa svakim poduzetnikom prolaze mini poduzetnički tečaj

“Poduzetnici moraju shvatiti da je računovodstvo isključivo vid podrške, odnosno stup koji ih podupire, a ne netko tko će razmišljati umjesto njih.”

Pružaju osnovno postavljanje softvera s odabranim modulima i otvorenom bazom podataka za unos knjigovodstvenih evidencija, a zajedno s klijentom definiraju kontni plan, postavljaju profitne centre i kreiraju postavke izvještaja za potrebe menadžmenta.

Osim navedenog, Kancelarija nudi klijentima i savjetovanje prilikom rasta; u trenutku kada opaze da firma ima rezultate na više različitih polja svoje djelatnosti, savjetuju ih da razmisle o dodatnim analitikama unutar računovodstva.

“Računovodstvo se uglavnom doživljava kao ispunjavanje obveza prema državi, a manje kao set informacija koje trebaju samom pojedincu.”

Težnja za novim izazovima

I Zoja i Dora svoju Kancelariju doživljavaju kao igricu u kojoj, kako bi opstale, moraju stalno prelaziti na nove levele:

“Ne želimo da nam posao postane monoton, želimo uvijek imati neke nove izazove i neke nove projekte i ne želimo se pretvoriti u pisače mašine.”

Svjesne su da ovakvih boutique servisa ima u Zagrebu, ali u Splitu su definitivno rijetki, a cure smatraju kako je to nešto što pod hitno treba i na ovom prostoru zaživjeti.

U svom poslovanju uvijek se baziraju samo na ono pozitivno:

“Kroz naš posao vodi nas to što gledamo samo ono dobro, a ne bavimo se negativnim te gledamo kako svoje znanje možemo usmjeriti na druge ljude, ali i kako mi možemo učiti od njih.”

Posla ima za svih pa tako iz Kancelarije poručuju da nikoga ne gledaju kao konkurenciju, a tajna njihovog uspjeha leži u dobroj organizaciji i složnom timu.

O uključivanju u lokalnu zajednicu

“Naša je najveća vrijednost snažan i profesionalan tim koji modernim pristupom računovodstvu prihvaća i spremno savladava sve izazove. Svi zajedno možemo puno više napraviti nego zbroj svih pojedinaca.”

“Podržavamo i u svoje ideje uključujemo druge poduzetnike koji slično razmišljaju, smatramo da je snaga zajednice u razmjeni iskustava i međusobnoj podršci.”

Foto: Bruno Dubravec

Zajednica

Split Tech City zajednica sastavljena je od dobronamjernih i progresivnih tvrtki, startupa, udruga, inicijativa, ustanova i pojedinaca. Zajedno potičemo i razvijamo IT sektor Splita i regije.

Istraži zajednicu

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti