Pridruži nam se na drugom Festivalu tehnologije i poduzetništva!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

GammaChef je novi član Split Tech City zajednice!

Tina Tomičić

Tina Tomičić

25.06.2021.

GammaChef Team

Split Tech City zajednica postaje sve raznovrsnija, a u nastavku vam otkrivamo što smo to zakuhali…

I pod tim mislimo doslovno, jer naš novi član je startup GammaChef, pametni robotski kuhar!

Prošli tjedan smo imali priliku upoznati GammaChef tim i nakon prezentacije, zahvaljujući kojoj smo se pobliže upoznali s idejom robotskog kuhara, poteškoćama na koje su nailazili prilikom njene realizacije te planovima za budućnost, degustirali smo jelo koje je skuhao robot!

Dražen Drnas i Đulijano Nola, osnivači GammaChef-a
Foto: Bruno Dubravec

Uvjerili smo se da nema razlike u načinu pripreme i konačnom ishodu između ljudske i robotske ruke, jelo je bilo za prste polizati! 🙂

Upoznajmo GammaChef

“Ovo je priča o hrani i tehnologiji, jer smo oko obje stavke jednako strastveni. Vjerujemo u tehnologiju, ali ne koju nas udaljava…”

Đulijano Nola je sa svojim partnerom Draženom Drnasom 2016. godine krenuo raditi na kuharu-robotu i to prvenstveno iz zabave. Ideja je bila kreirati robota koji u jednom loncu može skuhati bilo koje jelo, a jedino što osoba treba napraviti jest ubaciti sastojke i pritisnuti botun.

Iz početka ih je vukla “kuharsko-inženjerska” znatiželja, ali već nakon godinu dana su odlučili od toga napraviti posao. 

Ova ideja rodila se iz potrebe: “Žena mi nije kod kuće, a baš bi bilo dobro da me doma dočeka ručak”, prošla im je kroz glavu misao jednog sasvim običnog dana dok su zajednički ispijali kavu.

“Prije smo imali ideju s VR naočalama, ali smo je odbacili jer smo htjeli riješiti pravi, životni problem.”

A gdje ćeš većeg problema od praznog želuca i neadekvatnih vještina u kuhinji! 🙂

Pivotirali čak 3 puta

Na realizaciji ideje radili su u garaži i to solo i na različite načine. Jednom prilikom su čak kupili Roomba usisavač kako bi ga mogli rastaviti te motor iskoristiti za robotskog kuhara.

U cijelom procesu tri puta su mijenjali ideju: prvotna ideja je bila da robotski kuhar bude kućanski uređaj i unatoč tome što se ideja svidjela proizvođačima, od nje su odustali uslijed poprilično velikih troškova izrade što bi generiralo i veliku cijenu uređaja te učinilo beskorisnim neke od kućanskih aparata koje tvrtke imaju na tržištu.

Nakon toga došli su na ideju da to bude restoranski uređaj i u to je vrijeme čak bila razrađivana u suradnji s Podravkom, ali na kraju je i ona ostala neostvarena. Ipak, dala je ideju za novi pivot i konačnu upotrebu robota – uređaji će se koristiti u specijaliziranoj franšizi robotskih restorana!

Punica je bila “pokusni kunić”

Puničino (70+) oduševljenje skuhanim rižotom i traženje “repeta” bilo im je najjači dokaz da su na pravom putu i da trebaju ustrajati na konačnoj realizaciji.

“Vjerujemo da u kuhanju nema prečica, stoga GammaChef hranu priprema baš kao i ljudi.”

U osnovi slijedi korake pravog ljudskog kuhara, dodajući pravu količinu sastojaka u pravo vrijeme, a osim toga kontrolira i ostale parametre kuhanja (miješanja i podešavanja temperature).

GammaChef, robotski kuhar

Sposoban je pripremiti rižoto, tjesteninu, njoke, variva, juhu, odnosno bilo koji obrok pripremljen u jednom loncu. Dolazi s nekoliko digitalnih recepata, ali to nije sve  – omogućuje vam preuzimanje novih recepata ili čak cijele kuharice iz njihove trgovine (tzv. Kindle za kuharice).

Na jesen otvorenje Bots&Pots-a!

I softwer i hardware su već detaljno razrađeni, preostale su samo finese, a ove jeseni očekujte otvorenje prvog robotskog restorana Bots&Pots!

Otvoren poziv
Hvala Đulijanu i Draženu što su prepoznali rad Split Tech City udruge te je odlučili podržati članstvom svoje tvrtke. Upućujemo poziv i ostalim tvrtkama da se pridruže udruzi kao član i postanu dio Split Tech City zajednice.

Zajednica

Split Tech City zajednica sastavljena je od dobronamjernih i progresivnih tvrtki, startupa, udruga, inicijativa, ustanova i pojedinaca. Zajedno potičemo i razvijamo IT sektor Splita i regije.

Istraži zajednicu

 

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti