Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Blazorise je novi član Split Tech City zajednice!

Tina Tomičić

Tina Tomičić

30.07.2021.

Prije nego odemo na zasluženi godišnji odmor (bez brige, brzo smo natrag) predstavljamo vam novog člana naše tech obitelji. Radi se o firmi Megabit d.o.o., a s njezinim osnivačem Mladenom Macanovićem smo nedavno popričali uz kavu kako bismo se malo bolje upoznali i saznali pojedinosti o firmi, ali prvenstveno o brandu Blazorise koji će biti u fokusu teksta.

Radi se zapravo o biblioteci komponenata izgrađene na vrhu Blazora s podrškom za CSS frameworke kao što su Bootstrap, Bulma, AntDesign i Material. Vezan je za novu Microsoft tehnologiju i koristi C Sharp i .Net.

Mladen Blazorise razvija posljednje gotovo četiri godine. Neko vrijeme je paralelno radio dnevni posao i razvijao Blazorise, no nažalost prošle godine je ostao bez posla te se u potpunosti posvetio Blazorise-u (što se pokazalo kao dobra odluka). Zanimljiva je činjenica da je i posao u više internacionalnih IT firmi dobio zahvaljujući Blazorise-u.

Kada ga je tek počeo razvijati postojala je doslovno alfa verzija, puna bugova, ali Mladenova strast prema programskim jezicima C Sharp i .Net tjerala ga je naprijed. Ideja mu je bila s Blazorise-om podržati komponente u Blazoru, ali na način da može podržati, ne samo Bootstrap, već i druge frameworke, tako da bude neka apstrakcija iznad svih. Inicijalno su bila podržana tri frameworka, a nakon objave prve verzije počelo se aktivno koristiti. 

Posebnost Blazorise-a

Blazorise vam daje skup UI komponenti koje možete koristiti za jednostavno stvaranje single-page aplikacija. Na taj način možete uštedjeti vrijeme s obzirom da ne morate izgrađivati vlastite komponente od nule. Samo uvezite Blazorise i počnite odmah. 

“Blazorise-ov cilj je imati apstrakciju nad različitim CSS frameworcima. Isti se kod može primijeniti za bilo koji CSS framework, bez obzira koji odabrali na početku.”

S vremenom je otvorio i opciju donacija preko PayPalla kako bi uspio pokriti troškove servera.

U međuvremenu je Blazorise toliko narastao te je Mladen odlučio uvesti ograničenje za poslovne korisnike (naplata licence za tvrtke s prihodom većim od 1M$), a da ujedno običnim korisnicima i manjim firmama ostane besplatan. 

Trenutno mu je najveći donator klijent s kojim je do nedavno radio, iz Turske, koji ima svoj open-source ABP framework, kao i komercijalnu verziju, a Blazorise su integrirali za Blazor dio od tog frameworka. Nakon što je Mladen krenuo u samostalni posao, prekinuli su suradnju, ali ga i dalje nastavljaju financirati i podržavati savjetima. 

Marketinški izazovi

Mladen ističe kako mu je marketing trenutno najveći izazov, s obzirom da je fokusiran na razvoj, a marketing radi usput, najčešće preko Twittera i Reddita. 

Blazorise nije gotov proizvod te Mladen i dalje radi na njemu zajedno s kolegom iz Portugala, a za sada ima jednog klijenta koji mu osigurava relativno stabilne financije. Prije 2 mjeseca Mladen je napravio i web stranicu za prodaju zajedno s prezentacijom gdje možete pronaći najnovije verzije zajedno s blog postovima. Više pogledajte ovdje.

S obzirom da se radi o open source-u, svatko može dati svoje prijedloge, čistiti kôd i slično, i komunikacija je ravnopravna, a dolazi i do kvalitetne razmjene znanja i iskustva.

Open source je dosta drugačiji od firme jer direktno komuniciraš  s klijentima, dok se u firmi mora poštovati hijerarhija. Također, pozitivna stvar je i činjenica što je klijent developer, što uvelike olakšava cijeli proces.”

Planovi za budućnost

Mladen ističe kako je trenutno glavni cilj očistiti kod do razine da u budućnosti ne bude većih promjena što se tiče korištenja Blazorise-a, ali i proširiti development tim. Marketinški i prodajni stručnjaci će mu u budućnosti biti prijeko potrebni.

“Što je većina ljudi tražila, to smo i dodali, a sada ide jedna manja verzija koja će biti priprema za 1.0 verziju.”

Verziju 1.0. možemo očekivati već na jesen što će uvelike pridonijeti stabilnosti s pogleda korisnika.

Iako je Blazorise orijentiran i na lokalno i na globalno tržište, do sada je najviše kupaca došlo iz Amerike.

Isprobaj Blazorise

Ako smo vas zainteresirali za Blazorise, isprobati ga možete na linku. Javite nam dojmove!

Idući korak je i otvaranje Market place-a i to ne samo za Blazorise, ali to je tema za neki drugi članak. 🙂

Hvala Mladenu što je prepoznao rad Split Tech City udruge te je odlučio podržati članstvom svoje tvrtke. Upućujemo poziv i ostalim tvrtkama da se pridruže udruzi kao član i postanu dio Split Tech City zajednice.

Zajednica

Split Tech City zajednica sastavljena je od dobronamjernih i progresivnih tvrtki, startupa, udruga, inicijativa, ustanova i pojedinaca. Zajedno potičemo i razvijamo IT sektor Splita i regije.

Istraži zajednicu

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti