Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Na Poduzetničkom adventu u Aspiri o slatko-gorkim okusima poduzetništva

Romana Ban

Romana Ban

07.12.2022.

Visoka škola Aspira u svojim je (proširenim, novouređenim i prekrasnim!) prostorijama organizirala prvi Poduzetnički advent.

Bila je to večer obilježena anegdotama o uspjehu i neuspjehu – jer upravo su takve sve poduzetničke priče!

Službeni program bio je popraćen networking sesijama obogaćenim slatkim i slanim specijalitetima koje su posebno za tu prigodu pripremili studenti i profesori s Aspirina studija Gastronomije.

Ena rastura i offline!

Ipak, glavne zvijezde večeri bili su poduzetnici koji su nam putem predavanja i panel rasprave prenijeli svoja iskustva i savjete.

Nažalost, zbog zdravstvenih razloga među njima nije bila Ena Rajić, no ipak smo uživali u nekoliko njenih videa.

Ako već nisi, svakako zaprati rad talentirane spoken word poetry pjesnikinje, psihologinje, content creatorice (ukratko: svestrane i kreativne poduzetnice) Ene!

Jan de Jong: Poduzetništvo je samo naizgled lagano!

Prvo predavanje održao je Jan de Jong, osnivač tvrtke Webpower Adria, koji je ukratko ispričao o svom poduzetničkom iskustvu, ali i o doprinosu za uvođenje Digital Nomad vize u našoj zemlji.

Mnoštvu mladih iz publike izdvojio je tri savjeta:

  • Budi drukčiji!
  • Ne boj se!
  • Rast je izvan tvoje zone komfora!
Jan de Jong

Nakon komentara iz publike kako takvi savjeti uspješnih poduzetnika uvijek zvuče kao da je sve što rade lagano, de Jong je priznao kako iza njegovog “iznenadnog” uspjeha zapravo stoje godine odricanja i nespektakularnog poduzetništva;

godinama je radio gotovo po cijele dane, zbog poslovnih putovanja je često bio odsutan od obitelji, nezadovoljan i pod stresom, na rubu burnouta.

Otkrio je kako mu je situacija s koronom i lockdownom zapravo pomogla jer je više vremena provodio s obitelji, a remote work je svima postao prihvatljiv način rada.

Posebno je zanimljivo bilo čuti kako žene, posebno majke, smatra odličnim zaposlenicama. Slažem se! 😀

Zlatko Kovačić: Od navigavanja do pokoravanja Europe digitalnim cjenicima

Svoju poslovnu priču podijelio je i Zlatko Kovačić, osnivač tvrtke DotYourSpot.

Njegov poduzetnički put počeo je nakon osam godina “navigavanja”.

Osjećao je da “to nije to” i da želi promjenu; počeo je čitati, upijati tuđa iskustva, izolirao se od prijatelja i dao otkaz kako bi nesmetano mogao pokušati pokrenuti nešto svoje.

Zlatko Kovačić

Okupio je ekipu s kojom je radio na ideji digitalizacije poslovanja ugostiteljskih objekata, s kojom su na drugoj StartIT akademiji osvojili drugo mjesto.

Novčana nagrada i ured u SPINIT inkubatoru mnogo su im značili za nastavak rada.

Danas imaju 26-ero zaposlenih, najpoznatiji su po digitalnim cjenicima, a do kraja 2025. godine namjeravaju “pokoriti Europu”. Svaka čast!

O greškama i neuspjesima u poduzetništvu

Panel raspravu pod nazivom “Korak nazad, naprijed dva” moderirao je Emanuel Stojanov, a kao panelisti su nastupili Helena Budiša (UHYinCroatia), Marija Pražen (Centar Hosana), Marko Smoljo (Parklio) i Tomislav Pancirov (Digital Nomad). 

Iako se na ovoj “panel raspravi” zapravo nije raspravljalo, već je svatko od sudionika opširno odgovorio na dva postavljena pitanja, svakako smo čuli zanimljiva iskustva.

Panelisti se bave drukčijim područjima i u različitim su fazama razvoja svog poslovanja, tako da je i iz te perspektive bilo zaista interesantno.

Helena Budiša prisjetila se kako je pokretala posao u izazovno vrijeme – nakon rata, prije interneta, kad se zapravo u lokalnoj sredini nije ni moglo doći do informacija, knjiga ili savjeta o poduzetništvu.

Helena Budiša

Dugo joj je trebalo da ju kolege i klijenti počnu doživljavati kao profesionalku koja zna što radi, pogotovo u samim počecima, dok je bila bez iskustva, ali s ogromnom strašću za svojim poslom i dokazivanjem.

“Žao mi je svake mlade osobe koja ode vani i kaže da nema posla u Hrvatskoj. Ovdje ima dovoljno prilika!”

Čuli smo i drukčiju perspektivu. Marija Pražen je odrasla u poduzetničkoj obitelji, no tek je nakon doživljenih razočarenja na tržištu rada odlučila pokrenuti nešto svoje.

Otvorila je Centar za teološko savjetovanje i edukaciju Hosana te je prva na svijetu pokrenula teološki program za poduzetnike.

Marija Pražen

Nakon nekog vremena se više nije mogla nositi s birokratskim izazovima koje joj je priredila Lijepa Naša:

“Ljubim svoju domovinu, no shvatila sam da mi je najveća greška bila što sam otvorila hrvatsku tvrtku. Sad moja tvrtka posluje van Hrvatske jer mi je tako puno povoljnije i jednostavnije.”

Tomislav Pancirov je nezavisni kreativac koji se bavi savjetovanjem u području digitalnog marketinga.

Iako je godinama bio zaposlen u različitim agencijama i korporacijama upravo na poslovima koje voli, nije mu se sviđalo što zapravo ne može raditi na svoj način.

Tomislav Pancirov

Zbog toga je 2016. odlučio nadići strah od toga “što će biti ako ne uspijem?” i pokušao biti sam svoj šef. Nije odustao!

Među prvima je u Hrvatskoj promovirao digitalno nomadstvo, a danas sluša svoje instinkte kad su u pitanju biranje klijenata i projekata na kojima želi raditi.

Marko Smoljo, suosnivač tvrtke Parklio, pričao je o njihovim počecima i izazovima s kojima su se susretali.

Marko Smoljo

Priznao je da na njega strah djeluje dobro; strah od greški gura ga naprijed.

“Bilo je milijun grešaka, ali zbog toga smo tu gdje jesmo.”

Hvala Aspiri!

Večer je završena još jednom dozom umrežavanja i preukusnih zalogaja.

U Aspiri se uvijek nešto dobro kuha!

Već 13.12. možeš uživati na njihovom VR Meetupu. Vidimo se opet! 🙂

Fotografije: Petar Marić (Aspira)

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti