Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Jan de Jong: Vještine se mogu naučiti, ali stav je ključan!

Romana Ban

Romana Ban

15.05.2020.

Naš Open Coffee Split meetup je starac od gotovo 13 godina, ali prilagodio se ovim burnim vremenima i odlučio privremeno prijeći na online način rada. 🙂

Ove srijede smo s velikim zadovoljstvom na prvoj virtualnoj “otvorenoj kavi” ugostili uspješnog splitskog poduzetnika Jana de Jonga. Publika je putem Zoom platforme i Facebook live-a aktivno pratila njegovo predavanje, postavljajući mu brojna pitanja i tražeći savjete.

Ovaj 35-godišnji Nizozemac prije 13 se godina preselio u Split, gdje je došao želeći pokrenuti svoj posao.

Za sve je kriv studentski posao

Ovom nam je prilikom ispričao kako je uopće došlo do te odluke. Cijela priča zapravo počinje u vrijeme kad se kao 19-godišnji student marketinga zaposlio u jednom kontakt centru.

Za razliku od svojih kolega, kojima bi prodaja putem telefonskih poziva brzo dosadila ili postala naporna, zbog čega bi nakon nekoliko tjedana napustili posao, Jan se u ovu industriju – zaljubio!

Svoj je posao doživljavao dinamičnim i zanimljivim te je vrlo brzo postao stručnjak koji je svoje znanje prenosio kolegama.

Teško je kratko ostati u Hrvatskoj 🙂

S obzirom na to da je uvijek sanjao o tome da barem nakratko ode živjeti u inozemstvo, za nekoliko je godina pitao svog šefa, inače Hrvata, može li na nekoliko mjeseci odseliti u Hrvatsku te od tamo (tj. odavde 🙂 ) raditi i pisati diplomski rad.

Šef se, srećom, složio. Ne samo da je Jan uspješno napisao diplomski rad, već je ostao živjeti u Hrvatskoj, otvorio ovdje ured, proširio posao i postao poslovni partner svog dotadašnjeg šefa.

Jan je nakon devet godina prodao svoje dionice i prvi u Hrvatskoj pokrenuo tvrtku specijaliziranu za e-mail marketing i marketing automatizacije – “Webpower Adria”. Danas je vlasnik i digitalno-marketinške agencije “Younited”.

Uspjeh nije slučajan

Jan je publici naglasio kako ni najmanji uspjeh u njegovoj karijeri nije nastao slučajno.

Ključ uspjeha je bio u njegovu marljivom radu. Svih ovih godina nije mu bilo teško ni svakog tjedna putovati i poslovno boraviti po tri dana u Zagrebu, odvojen od svog splitskog doma, supruge i četvero djece.

More mogućnosti za poduzetnički uspjeh

Dok se mnogi žale na (anti)poduzetničku klimu u Hrvatskoj, Jan ovdje vidi mnogo mogućnosti. Postoji puno stvari na koje se žalimo, a upravo u njima, tvrdi on, leži potencijal za stvaranje novih proizvoda i usluga.

“Snažno vjerujem da velike promjene u Hrvatskoj neće doći od političara nego od poduzetnika. Moja misija postala je stvarati prilike ovdje kako moja djeca i ostala djeca iz Hrvatske ne bi morala iseljavati van svoje zemlje za pronaći sreću.”

Njegov savjet za one koji žele pokrenuti posao je da počnu što prije! Ako je moguće, ističe, počnite već u 20-ima jer tada imate više energije.

Buran svijet poduzetništva

Budite komforni s tim da vam bude nekomforno. U poduzetništvu nema sigurnosti, ali morate biti ok s tim. Svakako pokrenite posao u području u kojem ste strastveni jer inače nećete uspjeti.

Istaknuo je i kako je važno, posebno na početku poduzetništva, što duže vremena fokusirati se na samo jednu stvar.

“Nemojte se fokusirati samo na novac nego i na vrijednosti koje stvarate. Profit će doći, ali najprije postavite dobre temelje i okružite se pravim ljudima kako biste zajednici mogli pružiti vrijednost.”

Njegova najveća snaga je, kaže, to što je vrlo discipliniran; kad tek počneš s poduzetništvom, radiš uvijek i svugdje, tako da je važno biti marljiv i discipliniran.

Postoji bol discipliniranosti i bol žaljenja, a ja uvijek biram disciplinu.

Priznao je da poduzetništvo nije jednostavno jer stalno razmišljaš o poslu i stres može biti vrlo izražen. Poduzetništvo je jednostavno način života koji uključuje posao uvijek i svugdje.

S druge strane, ohrabrio nas je, biti poduzetnik je vrlo opuštajuće jer imaš svoju slobodu.

Mentorstvo kao dvosmjeran proces

Još jedan savjet koji je dao poduzetnicima početnicima je: Okružite se vrlo dobrim mentorima!

Otvoreno razgovarajte s drugim poduzetnicima o izazovima s kojima se suočavate. Na taj ćete način smanjiti razinu stresa.

S druge strane, rekao je: ”I vi možete biti mentori! Ne treba to biti formalno mentorstvo, ali uvijek znate više ili ste iskusniji u nekom području od nekog drugog, stoga uvijek budite otvoreni tome da najprije nešto pružite, a tek potom primite.

Pozitivan stav je preduvjet za uspjeh

Najvažnija kvaliteta koju očekuje od ljudi koje zapošljava je stav. Pozitivan stav koji uključuje volju za radom.

“Vještine se mogu naučiti, ali stav je ključan.”

Na kraju nam je priznao i da je alergičan na negativne ljude. 🙂

Živim hrvatski san”, zaključio je Jan de Jong i potaknuo nas da se zapitamo zašto nam je uvijek potrebno da nam netko “izvana” osvijesti koliko je posebna Lijepa naša. 🙂

Sve savjete i iskustva koje je Jan s nama podijelio možete pogledati na snimci predavanja na našoj Facebook stranici.

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti