Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Pogledaj snimke: Esport kao perspektivna industrija za razvoj različitih karijera!

Romana Ban

Romana Ban

10.05.2023.

Naša prva Esport večer, koju smo organizirali 26.4.2023. u The Works coworkingu u suradnji s tvrtkom Locastic i uz podršku Grada Splita, privukla je 20-ak mladih zainteresiranih za razvoj karijere u esport industriji.

Nakon dva poslušana predavanja i aktivnog sudjelovanja u panel raspravi, mladi su dobili puno bolji uvid u to kakve se sve prilike nude u ovoj rastućoj industriji, je li tu zaista sve zaigrano i bezbrižno kao što na prvu može izgledati te kakve su im vještine (ne)potrebne za ovo područje.

Vladimir Šimović: Studentski esport i njegove uloge u esport ekosustavu

Na samom početku svog predavanja, Vladimir Šimović iz Good Game Global naglasio je kako ljudi često brkaju pojmove esport i gaming.

Pojasnio je kako se pojam gaming više veže za “gejmersku” kulturu, dok se pojam esport odnosi na profesionalna natjecanja u video igrama. 

Vladimir Šimović

Osim brkanja pojmova, česte su predrasude i shvaćanja kako se esport prati puno više od običnog sporta. Vladimir je istaknuo kako je upitno hoće li ikad esport, za koji naglašava da je industrija koja se tek razvija, uistinu konkurirati sportu.

“Gaming je iznimno velik, esport nije!”

Nakon što nam je pojasnio osnovne pojmove, ali i najčešće zablude o esportu, Vladimir nam je otkrio više o razvoju svoje karijere.

Diplomirao je telekomunikacije na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a trenutno radi na doktoratu u Ljubljani u području robotike i ljudskog pokreta.

Uz to, predaje elektrotehniku na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu te radi kao Strategic partnership manager u Good Game Globalu, gdje je počeo kao voditelj studentskih projekata.

Good Game Global nastao je iz ideje da se razvije turnir Counter Strike za tvrtke.

Danas se najviše ponose projektom Student Esports Tournament, natjecateljskim turnirom kojim povezuju tvrtke i studente tehnoloških fakulteta.

Tvrtke na ovaj način dolaze do studenata kao svojih budućih zaposlenika, dok je studentima ovo izvrsna prilika za zabavu, ali i za razvoj karijere. Na prošlom je izdanju sudjelovalo 16 tech fakulteta iz 9 hrvatskih gradova!

Snimku Vladimirova predavanja možeš pogledati ovdje.

Zvonimir Burazin: Esport kao hobi, karijera i investicija

Zvonimir Burazin završio je Računarstvo na FESB-u, no već godinama razvija karijeru u esport industriji.

Na najvećoj svjetskoj CS:GO stranici HLTV.org počeo je s volontiranjem kao autor vijesti, kasnije je radio kao komentator i kreator online podcasta, dok je danas na poziciji voditelja poslovanja na najvećem svjetskom Counter-Strike portalu. 

Zvonimir Burazin

“U esport industriju se lako može ući, a svima preporučujem volonterski start!”

I sam je počeo kao volonter u regionalnoj organizaciji CSadria (današnja Adria.gg); a osim što je pisao za HLTVorg, organizirao je natjecateljske gaming turnire te na taj način stjecao vrijedno iskustvo i upoznavao ljude iz industrije.

Nije nužno, naglasio je, biti izvrstan gamer za uspjeh u ovoj industriji, ali potrebno je pratiti novosti i znati što se događa.

Karijera u esportu uključuje širok raspon zanimanja: od kreatora različitog sadržaja do business developera. Publici je dao konkretne savjete o tome gdje i kako u regiji mogu započeti esport karijeru.

Zvonimirovo predavanje možeš pogledati ovdje.

Panel rasprava: Može li se (za)raditi u esport industriji?

Nakon što su obojica održala predavanje, Vladimir i Zvonimir su sudjelovali na panel raspravi “Može li se (za)raditi u esport industriji?”, koju je moderirao Toni Miličević iz Locastica.

Toni Miličević

Panelisti su na samom početku još jednom istaknuli kako su prilike za karijeru u esport industriji zaista široke, tako da svoje mjesto, osim samih igrača, mogu pronaći developeri, dizajneri, marketingaši, novinari… 

“Uz igrače, najpopularnija i izvrsno plaćena uloga je – komentator.”

Što se tiče developera u esport industriji, panelisti su priznali da su 

“Gaming devovi najgore plaćeni – ipak je to passion industry!”

Osim zabluda o karijeri u esportu, publici je bilo zanimljivo čuti konkretne savjete iz prve ruke.

Bitnije od toga koji je faks iza tebe (i imaš li uopće diplomu) je tvoje iskustvo i ono što želiš raditi. Pomoći će ti i pozitivan pristup, a ne smiješ ni zanemariti važnost networkinga.

“Za vrijeme faksa možeš sebi dopustiti probavati stvari. To je super vrijeme za usmjeriti se!”

Snimku panel rasprave možeš pogledati ovdje.

Zahvaljujemo svima na dolasku te se nadamo da se vidimo i na idućem izdanju Split Tech City & Locastic Esport night! #staytuned

Fotografije: Bruno Dubravec

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti