Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Toni Milun: Financijska pismenost bi trebala ući u škole od 1. razreda osnovne škole!

Romana Ban

Romana Ban

12.09.2023.

Val financijske pismenosti krajem tjedna stiže u Split!

Naime, 15. i 16. rujna u Cinestaru u TC Joker održava se Konferencija financijske pismenosti Toni Milun 2.0.

Prvi dan Konferencije posvećen je poslovnim, a drugi dan osobnim financijama.

Ulaznicu možeš kupiti ovdje (studenti imaju poseban popust!).

S obzirom na to da je Split Tech City, uz agenciju Vrh komunikacije, partner-organizator ove konferencije, nemoj se iznenaditi kad tamo vidiš neke od naših volontera!

Isto tako, posebno nam je drago što će cijeli program voditi naša draga suradnica Pinija Poljaković. 🙂

Toni Milun, najpoznatiji hrvatski financijski vloger i omiljeni profesor matematike, nedavno je gostovao u našoj rubrici Knjige koje ostavljaju trag, a ovog puta smo se ipak posvetili njegovoj prvoj ljubavi – brojevima. Uživaj u čitanju!

– Trebamo li biti dobri u matematici da bismo bili financijski pismeni?

Vrlo zanimljivo pitanje, a evo i odgovora: na financijsku pismenost, osim matematike, utječu druga dva elementa: naše ponašanje i naš odnos prema novcu. Samo trećina je naše znanje o financijama, dakle matematika.

Sva ta tri elementa su vrlo bitna, ali na jednom primjeru ću pokazati što je bitnije.

Što će više doprinijeti našoj financijskoj dobrobiti ako vidimo neku lijepu majicu u izlogu, a nemamo novca na tekućem računu pa moramo ući “u minus” da bismo je kupili:

  1. To što znamo izračunati koliku ćemo kamatu platiti dok smo “u minusu”
  2. Kontrola naših emocija pa da kažemo: Ok, majica je odlična, ali pričekat ću mjesec dana da dobijem plaću ili da bude na sniženju.

Odgovor je b) kontrola emocija. Dakle, naše financijsko ponašanje u ovom slučaju je čak važnije od znanja izračuna kamata.

Da zaključim:

odlično je biti dobar u matematici, ali važno je imati i ispravno financijsko ponašanje.

Da, vrlo je korisno znati obračun plaće i iskoristiti neoporezive primitke da bismo povećali primanja, ali isto tako je bitno možemo li se obuzdati i ne kupiti još jednu majicu ili što činimo s novcem koji imamo u nekom fondu kad tržište padne – dakle naše ponašanje.

– Možete li opisati tipičnu financijski nepismenu osobu?

Ekstreman primjer bi bila osoba koja kad dobije plaću odluči to proslaviti tako da potroši velik dio u jednoj večeri. Takve osobe imaju stav: živi se za danas, sve ću potrošiti na neki provod ili fancy odjeću, a valjda će se sutra nekako stvoriti novac za platiti struju.

– Biste li sve siromašne osobe nazvali financijski nepismenima, a bogate financijski pismenima?

Naravno da to nije tako, iako u duljem roku one osobe koje su financijski pismenije bolje upravljaju novcem. Što je osoba financijski pismenija, to više zna da se u kriznim vremenima mora odreći nekih stvari, bilo da je to jedna ekstra kava dnevno u kafiću ili neka preplata za streaming servis ili novi mobitel.

Što se tiče bogatstva, postoje oni koji su samo naizgled bogati – neki influenceri djeluju bogato jer troše puno novca na skupu garderobu i fancy ljetovanja, a duguju po tri mjeseca za vodu.

– Koliko je važno da poduzetnici budu financijski pismeni?

Znam neke poduzetnike koji su izuzetno kreativni i sposobni stvoriti sjajne prilike, ali ne upravljaju dobro svojim financijama. Zato im posao ne ide baš najbolje, iako imaju neke sjajne osobine.

Da bi netko bio uspješan poduzetnik mora imati širinu znanja i kvaliteta: biti kreativan, znati voditi ljude, upravljati procesima u poduzeću, ali i znati kako optimalno iskoristiti porezne i ostale zakone.

Neki poduzetnici misle da mogu angažirati knjigovodstveni servis koji će preuzeti brigu na sebe kako bolje iskoristiti pravila pa plaćati niže poreze i ostvariti veću dobit, naravno, u skladu sa zakonima. To, nažalost, često nije tako pa je bitno da imaju širinu i da su barem djelomično upućeni u sve elemente poslovanja, uključujući onaj financijski.

– Poznajete li osobe koje su izvrsne s poslovnim financijama, ali vrlo slabe kad je riječ o osobnim financijama?

Oni koji dobro vode svoje poslovne financije uglavnom dobro vode i osobne. A znam i one koji nisu uspješni ni u poslovnim ni u osobnim financijama.

Najčešće znanja iz osobnih financija prenosimo u poslovna i obrnuto.

– Bi li se o financijskoj pismenosti trebalo učiti u sklopu formalnog obrazovanja i na koji način?

Financijska pismenost bi trebala ući u škole od 1. razreda osnovne škole! Na početku može kao međupredmetna nastava, ali što prije kao poseban predmet. Znam da je problem što nema nastavnog kadra koji bi to predavao, ali to se u nekoliko godina bez problema može riješiti.

– Od koga Vi učite o financijskoj pismenosti?

Stalno čitam knjige i razne blogove, gledam vlogove svjetskih stručnjaka da bih ostao u tijeku s onim što se u svijetu događa. Upravo čitam knjigu Psihologija novca Morgana Housela. Odlična knjiga u kojoj objašnjava što utječe na naše ponašanje i stavove te kako si pomoći da bi nam financijska situacija bila bolja.

– Koji Vam je najdraži broj i zašto?

Nema takvog jer u svim brojevima vidim ljepotu. Npr. kad vidim 238, u mojoj glavi se odmah izračuna 2 na treću je 8. 😊 

– Kako odmarate od brojeva?

Svaki dan imam barem jednu aktivnost koja me odmara od brojeva. To su najčešće teretana, vožnja biciklom, duge šetnje, joga ili meditacija.

– Tko ne smije propustiti Konferenciju financijske pismenosti Toni Milun 2.0?

Budući da konferencija traje dva dana i zaista obuhvaća mnoštvo praktičnih primjera koji se odmah mogu primijeniti u životu, rekao bih: u petak bi na poslovnim financijama trebali biti prisutni svi oni koji žele unaprijediti svoje poslovanje, a u subotu oni koji žele imati bolje osobne financije: plaćati manje naknade bankama ili ulagati svoj novac pametnije.

Toni, hvala na razgovoru i vidimo se ovog petka i subote u Splitu na Konferenciji financijske pismenosti Toni Milun 2.0!

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti