Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Knjige koje ostavljaju trag: Toni Milun

Romana Ban

Romana Ban

06.09.2023.

Znaš li da se 15. i 16. rujna u Splitu održava Konferencija financijske pismenosti Toni Milun 2.0?

Tim smo povodom razgovarali s ovim poznatim hrvatskim financijskim vlogerom i omiljenim profesorom matematike.

Nismo ga pitali za financijske savjete jer za to ipak s nestrpljenjem čekamo konferenciju, već nas je zanimalo voli li i slova kao brojke. 🙂

– Volite li i stignete li čitati? Koliko Vam čitanje znači?

Da, volim čitati, ali ne uspijevam onoliko koliko bih htio. Knjige me čine tolerantnijom osobom. Baš sam jutros pričao s prijateljicom o knjizi Susjed spisateljice Marine Vujčić, o tome kako mi je pomogla bolje razumjeti ljude koji imaju drugačije navike.

Naime, ja volim nove stvari u životu, volim putovati na nova mjesta i upoznavati nove ljude pa nisam mogao shvatiti one koji su stalno doma i ne vole izazove. I onda pročitam knjigu Susjed, u kojoj me Marina uvukla u svijet jedne osobe koja uživa u svakodnevnoj rutini. Zahvaljujući toj knjizi mogu shvatiti one ljude koji vole mir i rutinu.

– Čitate li više stručnu literaturu ili Vam je čitanje način opuštanja kojim se mičete od posla?

Čitam i jedno i drugo. One stručne čitam jer i moram i želim, a beletristiku jer me opušta.

Trenutno čitam zabavnu knjigu Propuh, papuče i punica, koju je napisao splitski zet Cody McClain Brown. Na humorističan način piše o životu u Hrvatskoj iz kuta jednog Amerikanca.

– Preferirate li moderne načine čitanja, poput e-knjiga, ili ste naklonjeni dobrim starim papirnatim knjigama?

Ja sam “stara škola” pa radije čitam papirnata izdanja. Ipak, u zadnje vrijeme povremeno čitam i e-knjige ili slušam audio knjige.

– Možete li našim čitateljima otkriti kojih biste 5 knjiga izdvojili kao one koje su Vama najviše značile i iz kojih ste najviše naučili ili se motivirali?

Stephen Covey: Sedam navika uspješnih ljudi

Naslov me je dugo odbijao jer mi je prva asocijacija bila biti uspješan = imati puno novca, a to mi nije bio interes jer znam da “i bogati plaču”.

I onda, kad mi je dospjela u ruke, nisam je mogao prestati čitati. A peta od sedam navika me oduševila! Glasi: “Najprije pokušajte istinski shvatiti, a onda biti shvaćeni.” To je ujedno i najteže postići. 😉

Robin Sharma: Budni u 5

Ova mi je knjiga bila od velike pomoći. Prije nekoliko godina bio sam u vremenskoj stisci, nametnuo sam sebi toliko obaveza da sam mislio da ih neću uspjeti dovršiti.

Zahvaljujući knjizi Budni u 5 i nekim poznanicima, odlučio sam se sljedeća tri tjedna svako jutro ustajati u 5. I uspio sam odraditi sve obaveze!

Mani Gotovac: Fališ mi

Četiri sjajne priče koje su mi približile svijet umjetnika.

Elizabeth Gilbert: Jedi, moli, voli

Uglavnom knjige čitam dok se vozim tramvajem ili vlakom, ali ova mi se knjiga toliko uvukla pod kožu da sam je čitao samo doma, da joj se mogu u potpunosti prepustiti.

George S. Clason: Najbogatiji čovjek u Babilonu

To je knjiga koja govori o važnosti investiranja, ali na jednostavan, arhaičan način. U toj knjizi sam prvi put pročitao izraz kojeg se držim: “Prvo plati sebi!”.

To ne znači da prvo platiš svoju hranu ili režije, već da prvo od svoje zarade izdvojiš barem mali dio i investiraš, tako da tvoj novac radi za tebe i da iskoristiš moć složenog kamatnog računa.

– Koju knjigu svakako preporučujete mladima?

Teško mi je izdvojiti jednu, ali ako moram, onda ću moju omiljenu koju sam sigurno pročitao 10-ak puta – Mali princ. Knjiga je prepuna životnih mudrosti prikazanih na jednostavan način.

Za kraj bih naglasio da svi mi imamo svoj doživljaj knjige i to je dobro. Jedna knjiga meni može biti dosadna i nezanimljiva, a nekome drugome promijeniti život na bolje i obrnuto.

Nema univerzalne knjige koja će se svakome svidjeti, ali vjerujem da čitanje ono nešto univerzalno što nas čini boljim ljudima.

Vidimo se na konferenciji!

Hvala Toniju na razgovoru, a tebe pozivamo da nam se svakako pridružiš na Konferenciji financijske pismenosti Toni Milun 2.0, koja će se održati 15. i 16. rujna u Cinestaru u TC Joker.

Prvi dan Konferencije posvećen je poslovnim, a drugi dan osobnim financijama. Jedva čekamo!

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti