Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Tilde Loop: Winter Tech Event – Zašto je Svelte omiljen među developerima? 

Split Tech City

Split Tech City

23.01.2023.

U četvrtak, 19. siječnja 2023., u The Works coworkingu održan je Tilde Loop: Winter Tech Event.

Drugi put od otvaranja ureda u Splitu, lokalnu je developersku zajednicu okupila tvrtka Tilde Loop, članica Split Tech Cityja.

Lounge room The Worksa bio je pun developera koji su došli poslušati predavanje “Zašto je Svelte omiljen među developerima?” i družiti se s kolegama. 

Predavanje je održao Josip Ante Cindrić, Software Engineer koji u Tilde Loopu s ostatkom tima koristi Svelte framework.

Svelte je posljednjih godina jedan od frameworka koji oduševljavaju developere u raznim anketama, premda još nije toliko raširen.

State of Javascript za 2022. godinu svrstava Svelte na prvo mjesto prema zainteresiranosti developera, a po stopi retencije je drugi.

S obzirom na to kako na njega reagiraju developeri diljem svijeta, uključujući i Tilde Loop tim, Svelte bi u budućnosti mogao postati znatno rašireniji framework

Baš iz tog razloga, organizatori su odabrali Svelte kao temu drugog meetupa, kako bi podijelili s kolegama iz zajednice svoja iskustva iz prve ruke. 

Josip Ante Cindrić objasnio je i prikazao reaktivnost i funkcionalnost ovog frameworka kroz svoju prezentaciju, koja je napravljena kao Svelte aplikacija.

Glavne značajke Svelta su brzina, veličina, jednostavnost i to što nema runtime.

Činjenica da Svelte ne interpretira aplikaciju tijekom runtime-a poput popularnih Virtual-DOM frameworka čini ga ekstremno brzim jer se sav posao obavlja (compilea) u build timeu te servira “idealni” JavaScript.

To efektivno znači da apstrakcije koje omogućavaju efektivnost u izradi aplikacija ne utječu negativno na performanse aplikacije.

Uza sve to, Svelte se ne oslanja pretjerano na vlastite apstrakcije, već se oslanja na Web API, tako da je usvajanje Svelte-a za nove developere poprilično bezbolno i jednostavno ako imaju prijašnjeg iskustva.

Sve ove značajke doprinijele su prihvaćanju Svelte-a kao jednog od frameworka koji imaju priliku postati vodeći framework budućnosti.

Nakon prikaza ključnih prednosti Sveltea i pitanja publike, druženje se nastavilo u opuštenoj atmosferi i ugodnom ambijentu The Works coworkinga

Organizatori su zadovoljni odazivom i u skoroj će budućnosti zajednici ponuditi novi meetup i priliku za okupljanje developera.

Fotografije: Tilde Loop

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti