Splitska IT scena opet ‘offline’: 125. OpenCoffee bio je vrhunski doživljaj!

Nakon zbilja dugog razdoblja karantene i online druženja, s veseljem smo dočekali live: u srijedu, 22.7.2020., u Ljetnom kinu Bačvice održan je 125. meetup OpenCoffee Split!

Na samom početku događanja publici se obratio naš Toni Trivković, pokretač splitskog OpenCoffee meetupa i osnivač Split Tech Cityja, zahvalivši vjernoj publici na odazivu 13. godinu zaredom.

Pod pokroviteljstvom tvrtki Croatia Tech, Agilo i Parklio, a na najljepšoj splitskoj pozornici i sve u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite :), svjedočili smo vrlo inspirativnom i nadasve zanimljivom predavanju kojim je Dario Boras (Parklio) otvorio ovo naše druženje.

Inspirativna priča o Parkliu

Naslov predavanja bio je „Od nule do milijuna: Priča o Parkliu.“ Dario nam je ispričao kako je odlučio proizvoditi pametne parking barijere, a kroz predavanje se vratio na sam početak cijele priče, odnosno u davnu 2014. godinu, u kojoj je zapravo sve i krenulo.

Bez početnog kapitala, ali sa željom stvaranja vlastitog proizvoda, četvorica prijatelja i kolega s fakulteta osnovali su tvrtku Amplificio.

Nijedan početak nije lagan pa su se tako i oni suočili s različitim problemima – financijskim, ali i prostornim; nisu imali ured, tako da se većina posla obavljala od kuće. Tek su 2016. godine došli do malog ureda, jedinog kojeg su si tada financijski mogli priuštiti.

Sva raspoloživa sredstva ulagali su u stvaranje proizvoda, tako da su mjesečno praktički imali plaću od svega 100 eura. Dario ne krije da su u nekim trenucima razmišljali čak i o odustajanju.

Međutim, ističe, bili su (na sreću i ostali) odličan tim te, gurajući jedni druge naprijed, 2017. godine pobjeđuju (unatoč podcjenjivanju tadašnjeg predsjednika zagrebačkog poduzetničkog inkubatora) na zagrebačkom izdanju međunarodnog Get in the ring natjecanja, gdje su se predstavljali najbolji hrvatski startupovi.

Iste godine odlaze na međunarodno finale u Singapur, gdje su imali priliku prezentirati svoj projekt investitorima iz cijelog svijeta. Od 500 startupa osvojili su izvrsno drugo mjesto!

Investicije kao vjetar u leđa

Uslijedila je i prva investiciju od strane privatnog ulagača iz Slovačke u iznosu od 200 000 eura i prodaja 20% udjela u firmi.

Godine 2018. kreću s prodajom, a jedna njemačka tvrtka prva je kupila parking barijeru.

Konačno, dolazimo do ključne 2019. godine, u kojoj je Parklio dobio investiciju od čak 5 milijuna dolara od strane grupe investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je ujedno i najveća investicija za splitski startup ikad.

“Mi ovu investiciju ne smatramo uspjehom, nego zalogom nekoga tko vjeruje u nas kako bismo uspjeli, a uspjet ćemo ako u idućih pet godina ostvarimo svoju viziju – biti broj 1 na svjetskom parking tržištu!”

Postoji li formula za uspjeh?

Iako najpoznatiji po svojoj prometnoj parking barijeri, koja se kontrolira putem mobilne aplikacije, Parklio danas ima paletu od 14 proizvoda i zastupljen je u više od 35 zemalja.

Prema Darijevim riječima, formula za uspjeh ne postoji, već svaki startup mora ići mimo definiranih puteva. Danas su tu gdje jesu jer su vjerovali u svoj proizvod i nikad se nisu ograničavali samo na Hrvatsku, već su ciljali na cijeli svijet!

Kroz svoje predavanje Dario je isticao važnost tima kao najvrjednijeg resursa. Čitav tim mora imati dozu odgovornosti i jasno dijeliti viziju tvrtke.

“Uspjeh tvrtke leži u timu, propast tvrtke bila bi moja odgovornost.”

Panel rasprava o IT poduzetništvu i startupima

Drugi dio večeri bio je rezerviran za zanimljivu panel raspravu „Od ideje do startupa“, koju je moderirala naša Romana Ban, a u kojoj su sudjelovali Ante Dagelić (GetByBus), Silvio Roguljić (serial founder, seed investor) i Slaven Damjanović (eAgrar).

Pričali su nam o svojim poslovnim počecima, samoj ideji, ali i preprekama na svom putu, kao i neizbježnim pogreškama koje su počinili.

Sva trojica su se složila kako je neizvjesnost istodobno i najbolji i najgori dio poduzetništva.

Slaven je istaknuo kako za sebe ne smatra da je poduzetna osoba, već samo osoba nemirna duha, a upravo ga je taj duh “natjerao“ da uza sve studentske obveze pokrene i svoj startup. Našalio se kako je zapravo vrlo lako uskladiti fakultetske i poslovne obveze – fakultetske jednostavno ostavite sa strane.

Svi su panelisti istaknuli važnost pozitivnog poduzetničkog okruženja, posebice u počecima, dok još nisu bili sigurni je li uopće dobro to što oni rade. Vrlo je važno imati nekoga tko će vas usmjeriti i dati pokoji koristan savjet. Naravno, danas je sve to, uz postojanje interneta, foruma i sl., puno lakše.

Ante smatra kako je prilagodljivost kod poduzetnika pozitivna osobina sve dok se ne radi o promjeni same vizije firme. Istaknuo je kako je Split dobar grad za pokretanje IT startupa. Međutim, problem nastaje kod traženja investicija jer je u Splitu teško privući veliku investiciju, ali i naći kvalitetne marketinške stručnjake s obzirom na nepostojanje formalnog obrazovanja u toj domeni.

Silvio kao svoju najveću poduzetničku grešku ističe prodaju velikog udjela firme za investiciju.

Dobar tim, vraški naporan rad i kristalno jasna vizija čine moguću formulu za uspjeh, složili su se naši gosti.

Meetup smo završili networkingom kroz neformalno druženje.

Veliko hvala sponzorima, svim sudionicima i posjetiteljima s nadom da se uskoro vidimo na nekom od sljedećih druženja!

Fotografije: Damira Kalajžić

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)