Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Investicija od 5 milijuna dolara lansira splitsku tvrtku u multinacionalnu kompaniju!

Romana Ban

Romana Ban

11.03.2020.

Već smo vam dali naslutiti da ćemo vam otkriti ekskluzivu vezanu uz poslovanje tvrtke Parklio, jedne od mnogobrojnih članica Split Tech Cityja.

Vrijeme je da cijeli grad sazna za nevjerojatan uspjeh ove tvrtke, koju je prije nekoliko godina pokrenula grupica entuzijasta s idejom o pametnoj parking barijeri!

Tanananaaaa…

Parklio je dobio investiciju od 5 milijuna dolara”, otkrio nam je Dario Boras, pokretač i direktor Parklia.

Stani malo. Pet mili…štaaa?

Nevjerojatno, ali istinito! Riječ je o dosad najvećoj investiciji u neki hrvatski startup sa splitskog područja te o jednoj od najvećih investicija u hrvatske startupove uopće.

Od splitskog startupa do multinacionalne kompanije

Parklio je započeo kao projekt četvorice studenata FESB-a; uz Daria, tu su Karlo Gašpar, Marko Smoljo i Josip Labrović.

Njihova ideja izvrsno je prihvaćena na brojnim natjecanjima na kojima su sudjelovali, a čak su bili proglašeni drugim najboljim startupom na svijetu 2017. godine u Singapuru.

Predanim radom došli su do faze u kojoj se njihov proizvod serijski proizvodi i izvozi u preko 35 svjetskih zemalja.

Parklio pametna parking barijera štiti parking mjesto od neautoriziranog parkinga te omogućava dijeljenje ključeva s drugima – članovima obiteljima, prijateljima, gostima itd.

Parklio barijera se kontrolira preko mobilne aplikacije – svatko može besplatno skinuti Parklio aplikaciju na svoj Smartphone te koristiti barijeru (naravno, pod uvjetom da mu vlasnik barijere podijeli ključeve).

Zahvaljujući investiciji iz UAE-a, ova će mala tvrtka, u kojoj je zaposleno 13-ero ljudi, postati multinacionalna kompanija s uredima u Europi, Americi, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ova investicija označava integraciju s drugim sustavima i širenje palete naših proizvoda na sve moguće što rješava probleme oko parkinga putem smartphonea, a to omogućava odlične temelje za ostvarenje naše vizije – apsolutnu dominaciju parking tržištem.

Motivacija i prilika za zaposlenje

Ova vijest još je značajnija kad se uzme u obzir da će se zahvaljujući navedenome u splitskoj tvrtki odmah otvoriti još 15 radnih mjesta.

Radimo s najnovijim tehnologijama sa područja hardvera i softvera, a sva rješenja koja pružamo razvijamo sami. Nedostaju nam ljudi s iskustvom u tom segmentu pa se želimo fokusirati na privlačenje talenata, prenijeti im znanje i osposobiti ih za nove izazove”, istaknuo je Dario, dodajući kako najstarija osoba u trenutnom timu ima – samo 31 godinu!

Poticajna je ova novost, zasigurno, svim mladima koji i sami tek počinju razvijati svoje poduzetničke priče ili o istima tek razmišljaju.

Prošli smo kaljužu startupa, ‘pitchali’ na više kontinenata, počeli od nule, prošli prestresne trenutke, riskirali novac, vrijeme, sve što smo imali… Ako može nekoliko momaka s FESB-a, zašto netko drugi ne bi uspio!”, ohrabruje Dario.

Kako kaže čelni čovjek Parklia, postoji hrpa “stručnjaka” koji dijele savjete, a sami ništa nisu napravili. Mladi bi se, ističe, trebali maknuti od ustaljenih formi te imati drugačiji pristup i način rada.

Želimo dignuti ljestvicu i vlastitim primjerom pokazati da se može. Ponosni smo što smo, dok se većina okreće turizmu, mi posvećeni proizvodnji, koja u našem gradu odavno izumire.

Osvrt na prošlost i pogled u budućnost

Na pitanje koja je formula za uspjeh, Dario odgovara: “Bez dileme, siguran odgovor je tim. Puno je toga ispred nas, vizija još nije ostvarena, ali uvjeti za ostarivanje su tu pa se stvarno veselimo i ne bojimo budućnosti, posebice ako uzmemo u obzir tim koji imamo i iskustvo koje smo stekli proteklih 6 godina.

A boje li se možda letjelica koje bi u budućnosti mogle zamijeniti automobile?

I one bi se morale negdje parkirati, tako da nema straha!”, smije se Dario.

Čestitamo poduzetnim mladim sugrađanima na iznimnom uspjehu i želimo im da i u budućnosti hrabro i vrijedno slijede svoje snove! Ekipa, svaka čast!

P.S. Trenutno otvorene pozicije u Parkliu pogledajte ovdje! 🙂

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti