Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako izgleda školovanje u dizajnu u Splitu i regiji saznali smo na trećem izdanju KOMBO festivala

Tina Tomičić

Tina Tomičić

08.12.2021.

Treće izdanje KOMBO festivala održalo se u potpunosti online, preko Zoom-a i virtualno nam ponudilo zanimljiva predavanja, razgovore i radionice.

Jedan od tih razgovora moderirao je bivši student Umjetničke akademijeu Splitu Marko Borota, danas dizajner u poznatoj zagrebačkoj agenciji. Na razgovoru su sudjelovali: studentice Tina Listeš (Split), Ana Mitrović (Cetinje) i Bojana Bozičić (Beograd) te student Armin Numanović (Sarajevo).

Tema je bila vezana za školovanje u dizajnu, a zahvaljujući regionalnim sudionicima dobili smo uvid u to kako se budući dizajneri školuju van granica Hrvatske te koje su sličnosti, a koje razlike.

Tina Listeš se sa dizajnom upoznala kroz udrugu DUMP, a kada joj je profesorica u srednjoj školi predstavila program Akademije, Tina je bila uvjerena da je neće uspjeti upisati. Ipak, uz uložen trud, rezultat nije izostao i ona je danas na završnoj godini smjera vizualnih komunikacija.

Kaže kako od fakulteta nije imala nikakva očekivanja, a dobila je dobre temelje koje je nadopunjavala radeći u različitim agencijama te kvalitetna poznanstva.

“Velika želje mi je bila ostati u Splitu.”

Ana Mitrović prije upisa Akademije nije bila upoznata s dizajnom, obzirom da je završila gimnaziju. Prijemni pamti kao super iskustvo, a iako je smatrala da će na konačnom poretku biti rangirana pri vrhu, Akademiju je upisala kao 7. od 8.

“Sve mi je bilo novo, nisam očekivala ništa, a dobila sam sve.”

Arminovo iskustvo je nešto drugačije, jer mu je trebalo čak 2 godine da prođe prijemni i upiše željeni fakultet. Studiranje je ispunilo sva njegova očekivanja, a na 4. godini biva proglašen najboljim studentom. Pamti riječi profesorice kojoj je rekao da je uspio upisati nakon 2 godine, a danas je najbolji student, a koje su glasile:

“Sve u svoje vrijeme, to je tako trebalo biti.”

“Fakultete ovog tipa treba više promovirati”

Najveći problem prije upisa predstavljao im je nedostatak informacija o fakultetu. Nisu znali ništa o programu pa čak ni je li fakultet striktno umjetnički.

Danas je Tina jako zadovoljna kolegijima, ali i Akademijom u cjelosti, a jedini nedostatak vidi u pomanjkanju stručne prakse, koju je samostalno morala tražiti mimo zgrade fakulteta.

Da je taj nedostatak prisutan i u regiji, potvrdile su nam Ana i Bojana koje ističu da fakultet ne uči prodaji rada tj. da nedostaje segment prodaje.

Nešto drugačija situacija prisutna je u Sarajevu gdje su, potvrđuje Armin, često imali zadatke na konkretnim klijentima te su bili prisiljeni snalaziti se i razvijati komunikacijske i prezentacijske vještine. 

“To je bio pritisak na koji smo se morali naviknuti.”

S obzirom da ih ima samo 8, Ana kaže kako na predavanjima vlada prijateljska atmosfera te da imaju opuštenu komunikaciju s profesorima. Profesori su upoznati s karakterom i temperamentom svakog pojedinog studenta te postupaju u skladu s tim, što nije slučaj na fakultetima s velikim brojem studenata.

“Opet bismo upisali isti fakultet”

Na moderatorovo pitanje bi li opet iznova izabrali trenutni fakultet, studenti su pokazali složnost i zadovoljstvo izborom.

Ana navodi kako je fakultetsko razdoblje važno za osobu jer otvara nove puteve i pruža kvalitetna poznastva.

Tina primjećuje koliko je sazrela za vrijeme studiranja i izgradila odnose za cijeli život.

“Fakultet je proces stvaranja, razmišljanja, kreiranja; fakultet te profilira”.

Savjeti za sve trenutne i buduće studente

Fakultet pruža beskonačno mnogo prilika koje trebate prihvatiti bez straha. Jedna od njih je i Erasmus, program studentske razmjene, o kojem smo unutar Split Tech City-ja već i pisali.

Studenti koji su prošli to iskustvo imaju samo riječi hvale; iskusili su samostalni život, upoznali drugačiji jezik, kulturu i ljude.

Ana je svoj Erasmus odradila na sjeveru Europe i to u doba pandemije, a unatoč tome što je bilo jako hladno, zadovoljna je kako je fakultet organizirao program i nike imala većih problema.

Svim trenutnim i budućim studentima ovi mladi ljudi poručuju:

“Idite na festivale,družite se, upoznajte ljude i razmjenjujte iskustva.”

Hvala KOMBU što nas ni ove godine nije razočarao programom, a ostaje nam za vidjeti hoće li nas iduće izdanje okupiti uživo. 🙂

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti