Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Sve što želiš znati o ERASMUS+ studijskom boravku

Marija Periš

Marija Periš

30.06.2020.

Razmišljaš o odlasku na Erasmus+ studijski boravak i nisi siguran/sigurna je li to prava odluka za tebe? Nastavi čitati kako bi imao/imala jasniji uvid u sam program od osobe koja je to već prošla.

Što je ERASMUS+ studijski boravak?

Program je financiran i organiziran od strane Europske komisije, a podrazumijeva da student/ica pohađa predavanja u inozemnom sveučilištu koje je članica Erasmus sporazuma.

Popis institucija na koje se možeš prijaviti varira ovisno o tome kojem sveučilištu pripadaš, a moraš tražiti fakultet i smjer koji je najsličniji tvomu matičnom fakultetu.

Trajanje studijskog boravka može varirati od minimalno 3 mjeseca do maksimalno 12 mjeseci.

Prednosti ERASMUS+ mobilnosti
 • Izlazak iz zone komfora i širenje vlastitih granica.
 • Spremi se na to da ćeš svakodnevno (najvjerojatnije) pričati engleski jezik (ili neki drugi). Sva ispitna literatura bude na stranom jeziku koji odabereš, stoga je to odličan način za usavršavanje i poboljšanje stranih jezika. Također, većina fakulteta nudi studentima tečaj za učenje njihovog jezika.
 • Upoznat ćeš ljude iz cijele Europe, ali i svijeta, kao i razne kulture i običaje za koje do sada nisi ni znao/znala da postoje.
 • Snalaženje u nepoznatim situacijama s kojim se još sigurno nisi susreo/susrela.
 • Putovanja su ti lakše dostupna i imat ćeš društvo za sve zabavne aktivnosti.
 • Dobiješ društvo iz cijelog svijeta, od kojih s nekima ostaneš u kontaktu te imaš gdje putovati s lokalcima.
 • Nakon što se vratiš kući, dobit ćeš jasniju sliku o sebi i svojim sposobnostima. Biti sam u drugoj državi, učiti na jeziku koji ti nije materinji te stjecanje inozemnih prijateljstava može ti biti ogroman vjetar u leđa. Može ti se čak dogoditi ljubav, poslovna prilika i/ili osobni rast. Svatko ima svoju priču, a jesi li spreman/spremna otkriti svoju?
Nedostaci ERASMUS+ programa
 • Programi matičnih fakulteta ponekad nisu dobro usklađeni s inozemnim fakultetima te se može dogoditi da ćeš imati vrlo malo podudarnosti predmeta. Ukoliko je to tvoj slučaj, nemoj se obeshrabriti jer sve stigneš položiti kad se vratiš, uz dobru organizaciju i volju.
 • Za mene je jedini nedostatak studijske razmjene bio što mi je prebrzo završila (zbog stručne prakse sam se morala vratiti). Iako sam gotovo pola godine bila na mobilnosti, nije mi bilo dovoljno jer sam uživala u svakom trenutku.
Savjeti za one koji odluče ići
 • Napravi dobru pripremu prije odlaska. Dobro istraži grad u koji odlaziš, smještaj i fakultet. Provjeri troškove života u toj državi jer u nekim zemljama stipendija koju dobiješ bude nedovoljna.
 • Pitaj na svom fakultetu za iskustva studenata koji su već bili tu gdje ti ideš. Najbolje bi bilo da ih osobno kontaktiraš i saznaš iz prve ruke sve što te zanima.
 • Kad stigneš, riješi svu potrebnu dokumentaciju i pronađi društvo koje ti odgovara. To će ti znatno olakšati daljnji tijek mobilnosti.
 • Pripremi se da na to da je inozemni fakultet možda mnogo teži nego tvoj matični fakultet. Literatura je na stranom jeziku te će ti trebati više vremena da naučiš i pripremiš se za ispit.
 • Preporuka je da izabereš mobilnost u zimskom semestru jer stigneš produljiti boravak na ljetni semestar ili će ti biti lakše rasporediti preostale ispite na ostatak akademske godine.
 • Uživaj u svakom trenutku i iskoristi maksimalno sve prilike koje ti se nude!
Moje iskustvo

Kao studentica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, s entuzijazmom i velikim očekivanjima krenula sam samostalno na svoju mobilnost u Pragu na Institute de Economic Studies u zimskom semestru akademske godine 2018./2019.

Na prvom tjednu adaptacije, zvanom Orientation Week, dobili smo sve potrebne informacije i smjernice što treba napraviti prije početka predavanja.

Potom su krenula predavanja na fakultetu. Izabrala sam više predmeta kako bih mogla odlučiti koje ću izabrati. Osjećala sam se kao brucošica koja je tek došla studirati. Prva dva tjedna su bila najteža, dok sam se adaptirala na klimu, sistem na fakultetu te inozemno društvo.

Kasnije su krenula putovanja po cijeloj Češkoj, druženja i razgledavanje brojnih dvoraca i parkova u Pragu. Sve u kombinaciji s obavezama na fakultetu koje sam morala ispuniti, naravno.

Osjetila sam velik iskorak iz zone komfora jer sam u drugoj zemlji, studiram na drugom stranom jeziku i oko mene nema nikoga tko priča moj jezik. Kasnije sam se toliko naviknula na komuniciranje na engleskom jeziku da mi je čak bilo teško govoriti na hrvatskom kada bih se čula s obitelji.

Svaki slobodan dan sam provela u druženju i istraživanju ljepota Praga. Imala sam razne projektne zadatke, od kojih bih istaknula predstavljanje naše zemlje, kulture i običaja. Zajedno s kolegama iz Njemačke, Češke, Nizozemske i Kine predstavili smo glavna obilježja i zanimljivosti za svoju zemlju.

Doživjela sam mjesec dana snijega, što je za mene kao Dalmatinku bio poseban doživljaj.

Stekla sam prijateljstva iz cijele Europe, s kojima sam i danas u kontaktu.

Imam prelijepe uspomene i iskustvo koje neću nikad zaboraviti. Mogu reći da sam u tih pola godine naučila toliko toga o sebi i spoznala da su moje prilike i mogućnosti ogromne.

Ako razmišljaš o tome da otiđeš na razmjenu, definitivno ti preporučam. To je iskustvo koje te izgradi i potakne na samostalnost!

Ukoliko imaš neko pitanje, slobodno me kontaktiraj na marijaperis26@gmail.com. Rado ću ti pomoći i ohrabriti te.

Podijeli

Povezane novosti