Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Sigmoid Lab (Postindustria Group) je novi član Split Tech City zajednice 

Split Tech City

Split Tech City

21.07.2022.

Našoj se zajednici nedavno pridružila jedna od tvrtki iz američko-ukrajinske Postindustria grupacije – Sigmoid Lab, koja je prije nekoliko mjeseci otvorila svoja vrata u Splitu.

Danas ćemo te upoznati s projektima na kojima rade i poslovnim prilikama koje nude, o čemu su nam više kazali njihovi CEO Konstantin Mirin i Head of People Operations Suzana Špika Šimera.

Kako je sve počelo?

Za sam početak otkrili su nam kako je Postindustria grupacija nastala 2006. u Khersonu kao ideja butik-tima za kreiranje proizvoda.

Konstantin Mirin

Prvih godina, prisjeća se Konstantin, nisu imali klijente, već samo partnere i investitore. 

“Poslovni model bio je vrlo jednostavan: osmislite sjajnu ideju, pokrenite ju i ciljajte na brzu prodaju produkta.”

Zanimljiva je činjenica da je prije rata Postindustria godinama bila pri samom vrhu poslodavaca u južnoukrajinskim gradovima Kherson i Mykolayiv.

Amerika kao uzlazna stepenica 

U 2009. godini, nakon jedne od uspješnih prodaja vlastitog produkta, shvatili su da im američko tržište nudi fantastičnu priliku te su preselili sjedište tvrtke u Los Angeles kako bi to iskoristili.

“Los Angeles je još uvijek jedno od naših glavnih tržišta i imamo klijente koji su s nama od samog početka – već gotovo 13 godina!”

Od tada do danas su se proširili gotovo po cijelom svijetu. 

“Imamo kolege na tri kontinenta u 12 država – Australija, SAD, Švedska, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Ukrajina, Španjolska, Portugal, Crna Gora, Turska i Hrvatska.”

Razvoj vlastitih i produkata klijenata im omogućuje veliku fleksibilnost i mogućnost izbora za 130 zaposlenika koji diljem svijeta žive i dišu stvaranje proizvoda. 

“Smišljamo vlastite ideje te ih dalje razvijamo jer ih možemo financirati zahvaljujući pozitivnom poslovanju na drugim već aktualnim projektima”, objašnjava naš sugovornik.

Sigmoid Lab u Splitu

Projekti tvrtke Sigmoid Lab, kao i cijele grupacije, iz područja su umjetne inteligencije, strojnog učenja, 3D modeliranja, razvoja web i mobilnih aplikacija te unreal igara i proširene stvarnosti.

Što se tiče njihovog dolaska u Hrvatsku, naši sugovornici se smiju kako je razlog svemu to što se – CEO zaljubio u Split. Nije šala, kažu!

“Split je stvarno lijep grad pa smo htjeli biti dio lokalne zajednice.”

Osim toga, Postindustria je željela diverzificirati svoje razvojne mogućnosti, ali i ostati u istoj vremenskoj zoni s većinom zaposlenika. Hrvatska im je tako bila prirodan izbor jer ima manju konkurenciju od Poljske, a samim je time ovdje lakši ulaz na tržište za novog igrača.

Uz to, vide AI/ML kao dominantan trend, zbog čega je prvotni plan bio fokusirati se na to područje, okupiti snažan tim i uspostaviti suradnju s lokalnom zajednicom i sveučilištima. Zato se, objašnjavaju, ovdje zovu Sigmoid Lab.

“Naravno, rat u Ukrajini napravio je značajne korekcije u planu te sada u Hrvatskoj tražimo sve specijalnosti, ne samo AI/ML”, pojašnjava Konstantin i dodaje:

“Vjerujemo da dovođenjem izazovnih svjetskih projekata u Split pomažemo i razvoju lokalne zajednice.”

Iako su IT tvrtka, u Hrvatskoj je prva osoba koju su zaposlili zapravo senior stručnjakinja za ljudske resurse, odnosno naša sugovornica Suzana.

Suzana Špika Šimera

“Od početka smo željeli shvatiti kulturološke razlike i potrebe naših budućih zaposlenika te im ponuditi konkurentan kompenzacijski paket i konkretne prilike za razvoj”, objasnio je Konstantin.

Zanimljivi projekti – zadovoljni zaposlenici

Suzana ističe kako njihovi zaposlenici kao velike prednosti svoje tvrtke izdvajaju sljedeće:

rad u malim autonomnim timovima, značajnost projekata i fleksibilnost tvrtke.

Rad u malom autonomnom timu omogućuje im brže i efikasnije funkcioniranje, kao i organizaciju vlastitog rada i ciljeva.

“Naši projekti su u pravilu dugoročni, i to s klijentima s kojima poslujemo dugi niz godina. Međutim, fleksibilni smo u vezi promjene projekta ukoliko zaposlenik iskaže takvu želju”, pojašnjava Suzana.

S obzirom na to da Postindustria za svoje klijente razvija proizvode koji im omogućuju suradnju s Apple Music, Spotify, Universal Pictures, Youtube, Starbucks i ostale globalno popularne brendove, njihovi zaposlenici uistinu imaju izbor vrlo zanimljivih projekata!

Nadalje, razvijaju i vlastite produkte, od kojih su naši sugovornici izdvojili Giggster – platformu za pronalazak i najam lokacija za snimanje filmova, serija i reklama, koja je trenutno na drugom mjestu u američkoj filmskoj industriji.

Kako i zašto postati dijelom tvrtke Sigmoid Lab?

Ono u čemu definitivno “odskaču” unutar IT industrije je vrijeme zadržavanja zaposlenika u tvrtki:

“U IT industriji zaposlenici unutar iste tvrtke ostaju u prosjeku tri godine, dok je kod nas ta brojka duplo veća. Osim spomenute mogućnosti prelaska s jednog projekta na drugi, naši zaposlenici imaju otvoren put, kako prema horizontalnom tako i prema vertikalnom, napretku u karijeri”, navodi Suzana i dodaje:

“Razvoj i dvosmjernu komunikaciju potičemo i održavamo prvenstveno redovitim ‘1 na 1’ razgovorima te kvalitetno postavljenim procesima unutar tvrtke.”

Što se tiče njihovih planova, može se reći da su zaista veliki;

u potrazi su ne samo za pojedincima, već i za cijelim timovima zajedno s njihovim voditeljima.

Njihovi se autonomni timovi sastoje od fullstack inženjera, testera, dizajnera i tehničkog voditelja projekta.

Trenutno aktivne natječaje možeš vidjeti u kategoriji Poslovi na našem portalu, a i mnogi drugi natječaji su u pripremi pa redovito prati naše stranice jer ih stalno ažuriramo. 🙂

“Svakako savjetujemo zainteresiranim kandidatima da ne čekaju “savršeni opis” nego da nam se jave otvorenom molbom. Kvalitetne kandidate vrlo lako smještamo u postojeće ili nadolazeće projekte.”

Priključenje Split Tech City zajednici

Pitali smo ih zašto su nam se odlučili priključiti, a Konstantin je objasnio:

“Zato što vjerujemo u suradnju i zajedničku izgradnju tehnološkog ekosustava.”

Konstantin Mirin na 136. OpenCoffee Split meetupu

Moramo ih pohvaliti jer su doprinos već počeli davati svojim sudjelovanjem na događajima; Konstantin je prošlog tjedna održao predavanje 7 ways to kill your digital product na OpenCoffee Split meetupu, a o Split Tech City zajednici kaže:

“Vrlo je inspirativno vidjeti ovakvu živu IT zajednicu – brojne meetupe, aktivnosti u zajednici te zanimljive formate događaja koji se mogu organizirati samo u Splitu, poput Festivala tehnologije i poduzetništva tik uz more.”

Hvala vam na učlanjenju i želimo vam puno uspjeha u daljnjem radu!

Zajednica

Split Tech City zajednica sastavljena je od dobronamjernih i progresivnih tvrtki, startupa, udruga, inicijativa, ustanova i pojedinaca. Zajedno potičemo i razvijamo IT sektor Splita i regije.

Istraži zajednicu

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti