Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Photomath je novi član Split Tech City zajednice

Romana Ban

Romana Ban

15.04.2022.

Mi odavno govorimo da je naš grad “centar svita”, a izgleda da u zadnje vrijeme to počinje shvaćati i “cili svit”. 😉

Čast nam je što se Split Tech City zajednici nedavno pridružio i Photomath, koji je od osnutka 2014. godine do danas narastao u pravu globalnu priču.

Matematika više nije bauk

Ova brzorastuća EdTech tvrtka trenutno zapošljava preko 160 ljudi (od čega preko 75 inženjera) i velik broj studenata, a ima urede u Zagrebu i San Mateu u Kaliforniji.

Vjerojatno ti je već poznato, no nije naodmet još jednom istaknuti kako je ova tvrtka kreirala istoimenu aplikaciju za učenje matematike, najpopularniju takvu u svijetu.

Uz pomoć računalnog vida i umjetne inteligencije, aplikacija Photomath koristi kameru mobilnog uređaja da prepozna te trenutno riješi i objasni matematičke zadatke.

Dostupna je na više od 30 jezika i u preko 195 država diljem svijeta, a mjesečno riješi i objasni više od 2 milijardi matematičkih problema.

S gotovo 300 milijuna preuzimanja globalno i desetke milijuna aktivnih korisnika mjesečno, Photomath je jedan od najuspješnijih hrvatskih izvoznih proizvoda.

Minus i plus

Povodom učlanjenja ovog tehnološkog diva u Split Tech City zajednicu, s nama je porazgovarao Damir Sabol, CEO i Founder Photomatha.

Za početak smo željeli raščistiti bitnu stvar – smatra li važnijim točno riješiti matematički zadatak ili shvatiti tijek postupka. 🙂

Damir Sabol

“I jedno i drugo je korisno, ovisno o situaciji. Nekad si učenici žele provjeriti rješenje, a nekad je bitno razumjeti kako se do rješenja došlo i razumjeti matematičke koncepte koji stoje iza rješenja.”

Srećom, Photomath omogućava i jedno i drugo, pružajući korisnicima mogućnost da dobiju podršku u dijelu koji im je baš potreban i koji ne razumiju.

“Podatak da više od 80% učenika koji koriste našu aplikaciju klikne i na naša objašnjenja koraka govori u prilog tome da većina korisnika ipak želi razumjeti tijek postupka, a ne samo doći do rješenja”, istaknuo je.

Photomath može pomoći i profesorima i roditeljima

Ipak, vjerojatno neki profesori i roditelji smatraju da se korištenjem aplikacije djeci čini medvjeđa usluga?

Neki sigurno to misle, priznaje Damir, ali kako ističe – samo dok se i sami ne nađu u situaciji da nešto ne razumiju i da im treba pomoć te dok ne vide što sve Photomath može.

U Photomathu su fokusirani na učenike, ali i velik broj roditelja koristi aplikaciju jer im pomaže da pomognu svojoj djeci.

“Matematika je zahtjevna i roditeljima koji su inženjeri ili matematičari, čak i njima treba ‘obnova’ znanja, a da ne govorim o onima koji nemaju takva temeljna znanja.”

Nastavnicima, pak, Photomath može pomoći da bolje pomognu svojim učenicima.

“Učenici mogu koristiti Photomath da shvate neki koncept sami, a ako ne ide, tu im mogu uskočiti nastavnici. Znamo situacije gdje se Photomath baš tako koristi.”

Globalna misija

Kad smo raščistili etički dio korištenja aplikacije, mirne smo duše mogli prijeći na poslovnu stranu. 😀 

Damir nam je otkrio kako u njihovim zagrebačkim uredima većinu zaposlenika čine inženjeri i matematičari, ali imaju i velik broj studenata, njih preko 130, koji većinom razvijaju matematički sadržaj.

U američkom uredu imaju 15-ak ljudi, koji uglavnom obnašaju business funkcije.

“Zahvaljujući remote radu, zapošljavanje talenata nije ograničeno samo na lokacije gdje imamo urede, već imamo sve više kolega koji rade iz drugih gradova u Hrvatskoj, ali i iz UK, diljem USA i dr.”

Njihova je misija pružiti matematičko znanje bilo kome i bilo gdje u svijetu u trenutku kad ga zatrebaju.

“Naša misija je globalna jer želimo svima omogućiti kvalitetnu edukaciju.”

Doprinos lokalnoj zajednici

Lokalnoj zajednici u cijeloj Hrvatskoj, pak, žele doprinijeti kroz različite besplatne knowledge-sharing događaje koje organiziraju, poput Photomath Talksa ili Engineering Management meetupa.

“Držimo talkove na tech konferencijama, a podržavamo i brojne incijative koje organiziraju studenti i mladi, poput DUMP Daysa u Splitu, na kojima ćemo ove godine biti zlatni sponzor”.

I ne manje važno, nude jedinstvenu priliku top inženjerima, ali i drugim stručnjacima, raditi na svjetskom proizvodu koji je u više segmenata najbolji – i to iz Hrvatske!

Naravno, dotaknuli smo se i njihovog učlanjenja u Split Tech City.

“Već duže vrijeme pratimo aktivnosti Split Tech Cityja i prepoznali smo da dijelimo mnoge slične vrijednosti. Naročito nam se sviđa što udruga gradi zajednicu članova koji međusobno dijele znanje i iskustvo, a vjerujemo da je to sjajan primjer pozitivnog utjecaja na širu zajednicu u kojem svi dobivaju.”

Ne možemo se ne složiti! 🙂 Photomath, dobrodošli u Split Tech City!

Zajednica

Split Tech City zajednica sastavljena je od dobronamjernih i progresivnih tvrtki, startupa, udruga, inicijativa, ustanova i pojedinaca. Zajedno potičemo i razvijamo IT sektor Splita i regije.

Istraži zajednicu

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti