Mirno plovite digitalnim oglašavanjem uz Captn.ai!

Na jednom od prošlih online izdanja meetupa Women in tech Split, naša gošća Hajdi Ćenan najavila nam je skoro lansiranje novog proizvoda iz područja umjetne inteligencije u suradnji s jednom splitskom tvrtkom.

Jučer je tajna otkrivena! Hajdin AI startup airt je u suradnji s našom članicom SeekandHit kreirao rješenje za optimizaciju digitalnih oglašivačkih kampanja!

Hrvatski AI startup airt i tehnološka tvrtka SeekandHit predstavili su jučer putem virtualnog eventa zajedničko Capt’n.ai rješenje za optimizaciju digitalnih oglašivačkih kampanja na Google i Facebook platformama.

Izazovi digitalnog oglašavanja

Oglašavanje na Facebook i Google mrežama, da bi bilo učinkovito, troši znatnu količinu vremena. Da bi ciljevi oglašavanja bili uspješni, potrebno je redovno i kontinuirano optimiziranje kampanja i njihovih budžeta.

To podrazumijeva svakodnevne analize rezultata, podešavanje parametara i prebacivanje dijela budžeta na mreže koje su učinkovitije u postizanju tih ciljeva. Naravno, sve to zahtijeva i brzu i pravovremenu reakciju, što predstavlja velik izazov onima koji upravljaju velikim brojem kampanja.

Naime, trenutni princip postavljanja kampanje jest da se inicijalna raspodjela budžeta po kanalima napravi na osnovu nekog prijašnjeg iskustva, a zatim se optimizacija radi ili, bolje rečeno, bi se trebala raditi, redovnim i ručnim podešavanjem parametara.

Primjerice, kampanja može imati 20% budžeta alocirano na ‘search’ oglase na Google tražilici, 40% na ‘display’ oglase na Google mreži te 40% na Facebook mreži. Jednom kada je budžet podijeljen na pojedini kanal, svaki od tih kanala omogućuje (sve veću) razinu automatizacije kako najbolje i najefikasnije potrošiti dodijeljeni budžet unutar svog okruženja.

Na platformama kao što su Google i Facebook, oglašivači mogu odrediti ukupni budžet koji je potrebno uložiti u određenom vremenskom periodu te specificirati za što je namijenjen – posjete web stranici ili kupovinu reklamiranog proizvoda – pri čemu sustav pronalazi optimalnu strategiju za maksimiziranje željenog rezultata.

Međutim, niti jedna od tih mreža ne pruža mehanizam za automatsko optimiziranje raspodjele budžeta između konkurentskih kanala iz jasnih poslovnih razloga. Drugim riječima, takva optimizacija budžeta kroz različite platforme se na kraju radi ručno, što ne samo oduzima jako puno vremena, već je i podložno ljudskim greškama.

Ručno podešavanje postaje prošlost

Capt’n.ai je rješenje koje omogućuje optimizaciju kampanja kroz mreže, i to čak na dnevnoj razini, jer automatizira proces svakodnevnog ulaska u kampanje, analize njihovih rezultata i optimizacije budžeta.

Kako bi se što manje poremetio postojeći način rada, kampanje se postavljaju kao i inače, a zatim se Capt’n.ai poveže na njih. Sustav svakodnevno povuče dotadašnje rezultate kampanje sa svih kanala, napravi predikcije budućih te prilagodi parametre i raspodjelu budžeta kako bi se postigli najbolji rezultati.

S jedne strane, dosadašnje iskustvo pokazuje da korištenje rješenja ostvaruje poboljšanje rezultata za do 25% u odnosu na manualnu optimizaciju kampanje. S druge, vremenska ušteda je skoro stopostotna jer automatizacijom prestaje trošenje vremena na ručno podešavanje parametara.

Izvještavanje više nije bauk

Još jedan segment u kojem se štedi vrijeme jest izvještavanje, posebice u marketinčkim agencijama. Naime, uz upravljanje kampanjama, agencije za svoje klijente pripremaju i redovne izvještaje o njihovoj učinkovitosti, bilo na mjesečnoj razini, bilo po završetku svake pojedine kampanje.

S obzirom na to da se izvještaji rade za svakog klijenta, za svaki brand te svaku kampanju (jer isti brand može, na primjer, istovremeno imati i ‘awareness’ i ‘sales’ kampanju), iznimno velik broj radnih sati potroši se na ‘izvlačenje’ podataka iz sustava te pripremu izvještaja.

Capt’n.ai rješenje, uz optimizaciju kampanja, omogućuje i automatizaciju (dijela) izvještavanja, što također omogućava znatnu uštedu vremena, posebice u većim marketinškim agencijama.

Zajedničkim snagama do kvalitetnog rješenja

Capt’n.ai rezultat je suradnje AI startupa airt i tehnološke tvrtke SeekandHit specijalizirane za digitalno oglašavanje i izradu rješenja po narudžbi u marketing tech, podatkovnoj i analitičkoj industriji.

Svjesni svih zahtjeva i prohtjeva upravljanja digitalnim kampanjama, odlučili su udružiti snage kako bi pojednostavili taj proces i doveli ga na višu razinu: SeekandHit je zadužen za razvoj aplikacije i njenu integraciju s oglašivačkim platformama, dok airt radi na izradi AI enginea koji omogućuje predikciju i preraspodjelu budžeta.

Pozivaju se svi marketingaši zainteresirani isprobati ga. AI, AI, capt’n!

Podijeli

O autoru

Startup.hr

Misija udruge je biti neovisna središnja institucija kroz koju splitska tehnološka zajednica ostvaruje svoje opće interese. Vizija udruge je da tehnološki sektor bude najznačajnija gospodarska aktivnost u Splitu.