Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Marketing Meetup: Mate Prlić sasvim otvoreno o lokalnim news portalima 

Romana Ban

Romana Ban

19.12.2022.

U petak, 16.12.2022., održano je 39. izdanje splitskog Marketing Meetupa.

U ugodnoj atmosferi The Works coworkinga o svom je karijernom putu u svijetu medija govorio Mate Prlić, osnivač i bivši urednik Dalmatinskog portala.

Iz tiska u digitalu

Bilo je zanimljivo čuti o njegovom prijelazu iz tiskanog u doba digitalnih medija. Naime, Matini novinarski počeci vezani su za Slobodnu Dalmaciju i tiskane sportske magazine.

Bilo je tu i novinarskih i uredničkih pozicija u lokalnim tjednicima i televizijama.

“Među najčešćim motivima pokretanja medija je – imati moć.”

Posao koji je obavljao bio je uzbudljiv, no veliki je izazov uredništvu izbjeći sukob koncepcija medija s vlasnicima, stoga nije čudno što je Mate s nekolicinom kolega s portala na kojem više nisu bili zadovoljni odlučio pokušati sa svojom pričom;

na kavi u Cukarina 2014. godine definitivno je dogovoreno pokretanje Dalmatinskog portala.

Od minimalne plaće do maksimalne čitanosti

Njihov mali tim ispočetka je radio danonoćno. Za minimalac.

Polako su rasli, no Mate priznaje kako nije mislio da će iz svega toga jednog dana izniknuti neka velika priča.

Ipak, htio – ne htio, njegov je portal postao vodeći lokalni portal u Dalmaciji. Štoviše, već je godinama među 20 najčitanijih portala u cijeloj zemlji.

Korona im otkrila Google

Korona im je, baš kao i mnogim drugima, pomrsila planove; došlo je do naglog pada klijenata jer je upravo marketing bio među granama koje su se u toj situaciji najprije rezale.

A portali, ruku na srce, žive od reklama.

“Odlučili smo pokušati spasiti stvar pomoću Google oglasa, koje dotad uopće nismo koristili. Google nas je spasio!”

Na upit publike o praćenju analitike, Mate je nasmijao sve prisutne iskrenim odgovorom:

“Mi radimo rudarski posao pa nemamo vremena ništa analizirati!”

Rudarski posao uključuje pisanje i obradu hrpe tekstova u vrlo malo vremena, stoga su greške poput tipfelera njihova svakodnevica.

Koriste li barem neke softvere za ispravljanje gramatičkih grešaka?

“Softver je kad nam se netko javi i kaže: Falija si!”

Sve ispočetka?

Prokomentirali smo i suživot kvalitetnih tekstova i prenošenja Facebook statusa (ne)relevantnih javnih osoba; Mate je (nažalost) potvrdio da potonji bez iznimke osiguravaju respektabilan broj klikova!

Za kraj nam je priznao da je otvoren za prodaju Dalmatinskog portala, kao i to da se ne bi ponovno upuštao u tako kompleksan pothvat pokretanja novog portala.

Zahvaljujemo Mati što nam je iskreno dao uvid u svijet lokalnih news medija, a posebno hvala ide Tomislavu Zoviću iz Klikera na organizaciji još jednog odličnog Marketing Meetupa!

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti