Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Na ‘Get in the ring’ spektaklu pobijedio eAgrar!

Romana Ban

Romana Ban

13.12.2019.

Proaktivna studentska ekipa okupljena pod palicom/čarobnim štapićem Lane Ugrčić, voditeljice Studentskog poduzetničkog inkubatora (SPI) Ekonomskog fakulteta u Splitu, iz projekta u projekt podiže ljestvicu poticanja poduzetništva mladih u Splitu – originalnošću, kreativnošću i kvalitetnom izvedbom izvrsnih ideja!

Dokaz je tome i sinoć održano splitsko izdanje globalnog startup natjecanja Get in the ring, organizirano u suradnji s Gradom Splitom. Pohvalno je što je Grad odlučio podržati SPI ideju na način da se redovni natječaj za poticanje startup poduzetništva realizira upravo u obliku Get in the ring natjecanja.

Financijska podrška i transparentnost odabira dobitnika od strane Grada, a sav posao oko organizacije i ostvarenje još jedne odlične ideje od strane SPI-a bili su recept za obostrano zadovoljstvo i odličnu izvedbu koja je oduševila sve prisutne.

Kao što smo već prije napisali u najavi, bila je ovo velika prilika za sve splitske male poduzetnike (doo, jdoo i obrt mlađi od 5 godina) koji su svoj posao željeli dignuti na veći nivo i dobiti priliku otići na svjetsko natjecanje.

Pristiglo je ukupno 29 prijava, od čega je odabrano 20 startupa koji su zadovoljili uvjete za ulazak u sljedeću fazu. U samo finale ušlo je njih šest:

Mushroom Cups, Sailboat RC, Litto, eAgrar, Reel i GoToBot.

Predstavnici navedenih startupa prošli su kroz iscrpan proces priprema; mentoriranje natjecatelja održali su iskusni trener Emanuele di Francesco iz GITR Fondacije i Dario Boras, direktor uspješnog startupa Parklio i viceprvak globalnog GITR natjecanja u Singapuru 2017 godine.

Vještinu u predstavljanju svojih ideja predstavili su na sinoćnjim borbama u ringu. Atmosfera je bila spektakularna – poželjela sam otići na pravi boksački meč koliko me ponijelo! 😀

Ringmaster, odnosno moderator večeri, publiku je oduševio humorom, poticanjem na navijanje i dizanjem ionako uzavrele atmosfere. Michael Freer, oženi me! 

U svakoj je borbi po dvoje suparnika naizmjenično predstavljalo značajke po kojima njihov projekt zaslužuje pobjedu; govorili su (i to engleskim jezikom!) o svojim timovima, financijskim planovima, razlikovanju od konkurencije i sl., a sve pod budnim okom i načulenim uhom publike i međunarodnog žirija.

U prvoj borbi pobjedu je odnio Stipe Režić svojim startupom Mushroom Cups. Riječ je o projektu koji je već ostvario značajne investicije, a o kojem više možete doznati u jednom od naših intervjua sa Stipom. Ovaj mladi poduzetnik bio je snalažljiv i duhovit te je odnio pobjedu nad studentom FESB-a Tomasom Pinjušićem, koji je također sve pristune impresionirao prezentacijom projekta GoToBot. Riječ je o chat botu za hotele i apartmane, na kojem sa svojim timom radi tek zadnjih sedam mjeseci, otkad je prošao program Studentskog poduzetničkog inkubatora. O Tomasu i njegovom projektu zasigurno ćemo još slušati i čitati. 🙂

U drugoj su borbi snage odmjerili Andrea Grisogono, osnivačica aplikacije Reel za fotografsku evidenciju štete na vozilima, i Josip Marasović, suosnivač najnaprednije radio upravljane jedrilice na svijetu – Sailboat RC. Usprkos Josipovom savršeno uvježbanom govoru, žiri je veću važnost dao potencijalu Andreinog projekta, na kojem radi posljednjih godinu dana.

Treća borba donijela je pravi spektakl – suočila su se dva izuzetno kvalitetna projekta vrsnih govornika. Antonio Perić-Mažar impresionirao je potencijalom svog projekta Litto, platforme za planiranje i kupnju aktivnosti i iskustava na turističkim putovanjima.

Slaven Damjanović, pak, taknuo je publiku u dušu pričom o svom ocu koji mukotrpno uzgaja usjeve i svaki se dan, gledajući u nebo, pita hoće li biti kiše, mraza ili bolesti koja će uništiti sav njegov trud… Želeći pomoći ocu, zadnje je dvije godine ulagao u stvaranje eAgrara, sustava za precizno praćenje mikroklime na poljoprivrednim nasadima i upravljanje navodnjavanjem, kojim u zadnje vrijeme odnosi pobjede na brojnim startup natjecanjima u regiji.

Drugačije nije bilo ni sinoć; na kraju napetog proglašavanja pobjednika, popraćenog glasnim navijanjem iz publike, izašao je kao pobjednik iz još jedne borbe i osvojio čak 100 tisuća kuna!

Nadao sam se finalu, ali ovo je iznad svih očekivanja! Cijeli događaj je bio spektakularan i zahvalan sam ponajviše Lani što je omogućila da nam se ovakva prilika i ovakav doživljaj pruže u Splitu. Ova će mi nagrada uvelike pomoći u daljnjem razvijanju projekta. Zahvaljujem svima koji su vjerovali u mene!”, oduševljeno nam je rekao Slaven.

Vozeći se zajedno na after party, i Lana mi je prenijela svoje dojmove, ali dobila sam zabranu citiranja pa ću samo istaknuti da je zaista zadovoljna kako je sve prošlo. 😀

Još jednom sve pohvale cijelom organizacijskom timu i Gradu Splitu koji ih je podržao te omogućio financijske nagrade koje će mnogo značiti svim finalistima!

Nima Splita do Splita – Get in the ring bio je svjetski!

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti