Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Coders’ Kitchen: Dođi na predavanje Eme Puljak o kvantnom računarstvu!

Split Tech City

Split Tech City

21.07.2023.

Pozivaju se svi koje zanima svijet ICT-a, a pogotovo vruća tehnološka tema kvantnog računarstva, da svrate 26.7. (srijeda) u 18:45 sati u ugodno klimatizirane prostore PICS-a Digitalne Dalmacije na FESB-u (Ruđera Boškovića 32), gdje će se održati popularno-znanstveno predavanje “Što je kvantno računarstvo?”.

Koprenu s ove pomalo “mistične” teme razmaknut će nam predavačica Ema Puljak, diplomirana inžinjerka računarstva na FER-u te studentica 2. godine doktorskog studija s temom iz područja “Quantum Computing and Machine Learning”, kojeg odrađuje na CERN-u u suradnji s Barcelona Supercomputing Centrom.

Nakon internshipa na CERN-u iz područja algoritama umjetne inteligencije primijenjenih za otkrivanje novih čestica, Ema je dobila priliku istraživati što kvantno računarstvo nudi u tom području te koje potencijale ima u suradnji s drugim aktualnim tehnologijama.

Kvantno računarstvo je nova tehnologija koja se brzo razvija i koristi zakone kvantne mehanike za rješavanje problema koji su previše složeni za klasična računala.

  • Predstavljaju li kvantna računala prijetnju kriptovalutama?
  • Kako kvantno računarstvo unaprjeđuje algoritme umjetne inteligencije?
  • Hoće li kvantna računala zamijeniti računala koje danas koristimo?

Na meetupu ćete dobiti odgovore na ova pitanja, kao i pojašnjenje temeljnih koncepata i ideja kvantnog računarstva, izazova i potencijala praktičnih kvantnih računala, koja bi u bliskoj budućnosti mogla biti komercijalno dostupna.

Također, upoznat ćete se sa trenutno aktualnim primjenama kvantnog računarstva koje bi mogle značajno utjecati na naše živote te saznati kako i sami u cloudu možete pokrenuti jednostavan kvantni algoritam na IBM-ovom kvantnom računalu.

Predavanje je dio ciklusa CODERS’ KITCHEN meetupa, zanimljivih razgovora i korisnih praktikuma u splitskoj IT zajednici o raznim tehnološkim temama, sponzoriranima od strane IT tvrtke Maurer Electronics Split d.o.o. (članice njemačke grupacije Bundesdruckerei GmbH).

Sponzor događanja, Maurer Electronics Split d.o.o., uz zahvalu Emi Puljak na predavanju i Digitalnoj Dalmaciji na gostoprimstvu, i ovaj će put za sve sudionike osigurati poljički soparnik, razne pizze i osvježavajuće piće, kako bismo nakon predavanja i Q&A sesije mogli nastaviti ugodno druženje.

Prijave na meetup moguće su putem ove poveznice.

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti