Želiš posao u digitalnom marketingu?

Velika zainteresiranost za Women in tech meetupe polako prelazi u tradiciju, što se pokazalo i na prošlom izdanju, kada su prostorije PICS-a bile u potpunosti popunjene.

Nakon što su u prethodna dva izdanja posjetitelji naučili nešto novo o data scienceu u košarci i važnosti brendinga, ovog puta na red je došao digitalni marketing.

Predavanje je održala još jedna Splićanka, Ana Penović, vlasnica agencije Jasno&Glasno, sa sjedištem u Zagrebu.

Utjecaj digitalnog marketinga na svakodnevicu

Ana, po struci novinarka, velik dio svoje karijere provela je u novinarskim i uredničkim ulogama, da bi 2007. godine pokrenula časopis PLAN B.

„Plan B je bio prvi i jedini hrvatski tehnološki lifestyle magazin, u kojem smo obrađivali teme namijenjene ‘millennialsima’. Kad je u pitanju bio marketing i promocija magazina, okrenuli smo se tada relativno nepoznatom izvoru – društvenim mrežama”, objašnjava Ana.

Posljednje tiskano izdanje PLAN B magazina izašlo je u listopadu 2011. godine, nakon čega je Ana krenula u nove poslovne izazove, i tu dolazimo do Jasno&Glasno agencije.

Agencija iza sebe ima nekoliko zapaženih projekata, poput prvog hrvatskog iPad magazina i SoMoBorac nagrade, koja se svake godine dodjeljuje najboljim projektima na Weekend Media festivalu u Rovinju.

Na samom početku predavanja, Ana je predstavila konkretne brojke o utjecaju koji digitalni marketing ima u poslovnom, ali i privatnom svijetu. Informacija da 3,4 milijarde ljudi svakodnevno komunicira putem društvenih mreža dovoljno govori o potencijalu digitalnog marketinga.

„Kada želite pronaći informacije o nekoj tvrtki, prvo što ćete napraviti jest potražiti je na nekom od digitalnih kanala. Isto vrijedi i za proizvode – mišljenje o uslugama i proizvodima ćemo najprije potražiti online, prije nego se uopće odlučimo za kupnju”, nastavlja Ana.

Danas korisnici imaju moć utjecati na reputacije tvrtki, naročito preko društvenih mreža, što je Ana pokazala i na primjerima iz hrvatskog poslovnog svijeta, kada je zbog feedbacka kupaca prodaja usluga i proizvoda pojedinog branda drastično pala.

Vještine i zanimanja u marketingu

Ono što je najviše zanimalo sve prisutne je situacija na tržištu kad su u pitanju poslovi vezani uz digitalni marketing, i tu je situacija obećavajuća:
„Velika je potražnja za digitalnim stručnjacima, tako da je svakome tko se odluči krenuti tim putem zajamčen posao, kao i natprosječna primanja. Ono što bih vam savjetovala kod odabira zanimanja u digitalnom marketingu je da se odlučite za jedno ili dva područja u kojem mislite da ćete biti dobri, umjesto da se specijalizirate za više njih”, ističe Ana.

Razlog tome leži u činjenici da digitalni marketing danas obuhvaća više područja i zanimanja, tako da u jednoj tvrtki možemo naći SEO/SEM stručnjake, kreatore/urednike sadržaja, Community managere, UX dizajnere itd.
Ono što ih sve povezuje jest dinamičan i uzbudljiv posao u kojem je jedna od najvažnijih stavki biti u toku sa svim promjenama koje marketing donosi.

Od vještina potrebnih za rad u području digitalnog marketinga, Ana izdvaja da je vrlo bitna temeljna pismenost i besprijekorno vladanje engleskim jezikom. Organiziranost, kreativnost i spremnost na upijanje novih znanja su također visoko na listi prioriteta.

Za sve koji namjeravaju započeti karijeru u marketingu, bitno je odabrati specifično područje, ali i izgraditi vlastiti brend. Poseban naglasak Ana stavlja na neprestano učenje te umrežavanje s ljudima koji dijele iste interese s vama.

Međutim, rad u ovoj industriji sa sobom poteže i određena pravila i nedostatke, poput radnog vremena, koje diktiraju korisnici i njihove potrebe, te kontinuiran angažman i predanost prema korisnicima. S obzirom na financijske uvjete u branši te mogućnost kontinuiranog napretka, nedostaci se čine puno prihvatljivijima nego u srodnim industrijama.

Na kraju predavanja, Ana je okupljenima predstavila „ultimativni cilj” kojem bi, prema njenom mišljenju, svaki digitalni stručnjak trebao težiti, a to je pozicija Chief Digital Officera, koja bi u budućnosti trebala ujediniti CMO i CTO uloge u tvrtki.

Što se tiče samog meetupa, zaključak je da je i ovo izdanje u potpunosti opravdalo očekivanja posjetitelja, što je bilo vidljivo kako po posjećenosti, tako i po pitanjima publike, kojih nije nedostajalo.

Snimku predavanja možete pogledati na našem You Tube kanalu.

Ovim putem zahvaljujemo našem sponzoru Extension Engine, koji je omogućio održavanje ovog meetupa, kao i ICT županiji na ustupanju prostora.

Idući “Women in tech meetup Split” na rasporedu je vrlo brzo pa nas svakako nastavite pratiti! 

Podijeli

O autoru

Dino Veljača