Splićanka u NBA-u: Kako povezati košarku i matematiku?

Prošlotjedno izdanje Women in tech meetup Split privuklo je velik broj znatiželjnika, tako da se u prostorijama PICS-a na FESB-u definitivno tražila ‘stolica više’.

U goste nam je došla Ivana Šerić, simpatična Splićanka s prebivalištem u Philadelphiji, gdje trenutno radi kao data scientist za košarkašku momčad Philadephia 76ersa.Ivana je inače, osim što je sestra našeg suosnivača i dugogodišnjeg dopredsjednika Antonia Šerića, i bivša košarkašica Splita, Solina i Požege, koja je u SAD-u doktorirala matematiku na NJIT-u (New Jersey Institute of Technology).
Po završenom doktoratu, zaposlila se u Research & Development timu jednog od najpopularnijih američkih košarkaških klubova te tako povezala svoje dvije velike strasti – matematiku i košarku.

Napredna statistika u košarci

Na samom početku meetupa, publika je ukratko upoznata s poviješću analitike u profesionalnim američkim sportovima, od početaka u baseballu do današnjih alata koje koriste sve NBA momčadi.

Ivana je kroz zanimljive grafove publici približila podatke koji se analiziraju u modernoj košarci, a na osnovu kojih se izrađuju strategije košarkaških klubova, od analize igrača i drafta do razmjene igrača i proučavanja protivnika.

Među brojnim pitanjima radoznalih sudionika, isticalo se zanimanje za tehnologijama koje Ivana i njen tim koriste prilikom analize podataka.

Tako nam je otkrila da se obrada i pohrana podataka uglavnom obavlja pomoću Python programskog jezika te Postgre baze podataka.

Za praćenje kretnji igrača tijekom jedne NBA utakmice koristi se set od 10 kamera u dvorani, koje u svakom trenutku snimaju sve što se događa na terenu.

Nakon odigrane utakmice, Ivanin R&D tim dobiva podatke o kretanju igrača (i lopte), pomoću kojih zatim mogu odrediti određene uzorke ponašanja koje dalje iskomuniciraju prema trenerskom osoblju.

Na primjerima nekoliko NBA igrača, ali i košarkaša našeg KK Splita, Ivana nam je pokazala kako se danas mjeri i vrednuje napredna košarkaška statistika.

Naravno, neke detalje Ivana ipak nije mogla otkriti, što je i normalno s obzirom na prirodu posla i poziciju na kojoj se nalazi.

Radni dan NBA data scientista

Ivana radi u timu programera i data scientista koji trenutno broji deset osoba, od čega dvije žene. Ono što je posebno zanimalo sve koji su došli poslušati predavanje jest kako Ivana provodi tipičan radni dan u SAD-u. Kao i u većini modernih tvrtki, Ivana ima fleksibilno radno vrijeme, koje naravno ovisi o količini posla za taj dan.


Ističe da je najvažnije da se posao odradi na vrijeme, a radno vrijeme se organizira prema vlastitim željama. U slučaju da se taj dan odigrava utakmica, Ivana će tada u prostorijama kluba ostati i do kasnih večernjih sati. Posao joj, ističe, nije stresan jer voli to što radi.

Glavnu komunikaciju Ivanin tim obavlja s trenerom ekipe, iako naravno postoji kontakt i sa pojedinim igračima. Ivana otkriva i da će od iduće sezone s timom ići i na gostovanja, tako da je očekuje velik broj putovanja preko čitavog SAD-a.

Što se tiče samog meetupa, ovo je bilo jedno od najposjećenijih izdanja Women in Tech-a, a publika se, prema postavljenim pitanjima, uglavnom sastojala od kombinacije ljubitelja košarke te IT zajednice.

Nadamo se da će i buduća predavanja u organizaciji Split Tech Cityja biti jednako dobro posjećena, a kako bi ostali u toku s idućim eventima i meetupima, obavezno popratite naš kalendar događanja.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo našem sponzoru, američko-hrvatskoj tvrtki Extension Engine, na prepoznavanju važnosti ovog meetupa i podršci istom!

Zahvaljujemo i ICT županiji na potpori i ustupanju prostora.

Snimku predavanja možete pogledati na našem You Tube kanalu.

Podijeli

O autoru

Dino Veljača