Uz Twixie Marketing doznali smo tajne uspješnih Instagram profila

Iza nas je još jedno druženje ponedjeljkom na našem Instagram Live-u. Ovog puta tema je bila upravo Instagram, odnosno optimizacija IG profila, o čemu nam je u ugodnom razgovoru više otkrio Dino Tomić, vlasnik brenda Twixie Marketing.

Na samom početku pohvalio je našu edukaciju koja se odvila tjedan ranije:

“Dosad najbolja edukacija koju sam ikad slušao u Hrvatskoj!”

Veseli nas što je Dinovo predavanje postiglo jednako izvrstan odaziv i povratne reakcije! 🙂

Slučajno otkriće

Dinov put u svijet Instagram marketinga krenuo je sasvim slučajno, kad je preko te društvene mreže odlučio pokušati prodati 15 komada narukvica koje je izradio njegov prijatelj. Ne samo da je to uspio za samo četiri sata, već je naručio dodatnih 200 komada i uspio sve prodati u roku od 48 sati!

Tada sam shvatio vrijednost i potencijal Instagrama te je krenulo moje IG putovanje. Vizualni sam tip pa mi je baš ‘sjela’ ova društvena mreža”, ističe Dino, koji je ranije pohađao različite tečajeve digitalnog marketinga.

Brze promjene zahtijevaju stalno učenje, a upravo to je Dinu, uz kreativnost, najdraža stvar vezana za digitalni marketing.

Otkrio je publici kako se danas smije na svoje prve objave, ali mu je drago što može vidjeti opipljiv napredak kao rezultat neprestanog istraživanja i učenja.

Samoedukacija se itekako isplati

Otprilike godinu dana je “duboko u Instagramu”, a danas već ima brojne klijente – i pojedince i tvrtke kojima treba savjetovanje i vođenje poslovnih Instagram profila.

Nakon što se predstavio publici, otkrio im je trikove kojima se i sam koristi kako bi putem Instagrama izgradio zajednicu i povezao se s “idealnim pratiteljima” kao potencijalnim klijentima.

Edukacija je, naglasio je, bila namijenjena svima koji žele unaprijediti svoj Instagram profil, bez obzira na to radi li se o privatnom ili poslovnom profilu.

Optimizacija profila

Optimizacija profila omogućuje da vaš profil bude što bolje prikazan kad vas netko traži u tražilici. Tome doprinosi optimizacija pet područja: imena i korisničkog imena, biografije, profilne slike, naglasaka i boja profila.

Dino preporučuje da ime i korisničko ime budu usko povezani, odnosno koriste iste ključne riječi. Savjetovao je i da se ime napiše velikim slovima jer će tako ljudima prije “upasti u oko”.

Biografija mnogim profilima nije pravilno postavljena; trebala bi odgovarati na sljedeća pitanja:

  • tko ste vi/vaše postignuće/vaša profesija
  • kako vi možete pomoći svojim pratiteljima
  • na koji način ćete im pomoći

Važan dio biografije trebao bi biti i poziv na akciju, kojim pozivate pratitelje direktno na link koji ste postavili, dok se e-mail kontakt ne ističe.

Na profilnoj bi slici trebao biti logo ili nasmijano lice osobe koja predstavlja brand.

Naglasci bi također trebali biti brendirani, jasni i s dodanom cover slikom. Ne smije ih biti puno, a Dino nam je otkrio svoje preporuke za naglaske koje mnogi profili mogu primijeniti:

  • Proizvodi/usluge – da bude jasno što nudite
  • ‘Testimonials’ – recenzije koje će istaknuti kako ste već nekome pomogli
  • ‘Behind the scenes’ – jer ljudi vole vidjeti kako se nešto radi
  • ‘Tips&tricks’ – svakodnevni savjeti koje će pratitelji rado primjenjivati
  • Prije/Poslije – ako je primjenjivo, primjerice ovo je idealno za industriju ljepote, treninga i sl.

Kao važan segment optimizacije istaknuo je i estetiku profila, savjetujući da koristite samo tri boje vezane za brend, zbog čega je preporučio i nekoliko aplikacija za obradu fotografija.

Dino je preporučio i da na upite svojih pratitelja odgovarate glasovnim porukama; vama će takav personaliziraniji pristup uštedjeti vrijeme, a pratitelji će imati dojam tješnjeg povezivanja, što je odlično za gradnju zajednice.

Optimizacija objave

Mnogi ne obraćaju pažnju na postavljanje lokacije u objavama, no i na taj način možete doći do novih pratitelja. Dino preporučuje uporabu mikro naspram makro lokacija; ne samo da je bolje “locirati se” u Splitu nego u Hrvatskoj, već je puno efikasnije za lokaciju odabrati, primjerice, određeni kafić naspram Rive.

Sama objava mora biti kvalitetna i davati vrijednost.

Primjerice, fotografija mora biti visoke rezolucije i nasmijati, educirati ili savjetovati, dok opis mora biti kreiran po određenim pravilima. Ukratko: prva rečenica privlači, druga podiže interes, u trećoj se pratitelji poistovjećuju s vama, u četvrtoj zamišljaju savršenu situaciju, u petoj ih pozivate na radnju (najčešće na komentiranje).

Iznimno je važno i korištenje hashtagova, ali ne bilo kojih i ne po bilo kakvom redoslijedu!

Korisno je objavljivati lokalne (mikro i makro), brendirane i nišne hashtagove, a na našem području nije preporučljivo, odnosno nije svrhovito, koristiti one koji imaju više od 600 tisuća objava.

Isto tako, korisno je na svojim objavama tagirati profile koje prate vaši potencijalni klijenti, kao i postaviti “alt tekst” fotografije.

U storyjima je preporučljivo koristiti maksimalo tri hashtaga, a dijeljenje vlastite objave u svoj story ima smisla samo kao dio interaktivne “slagalice” od niza dva ili tri storyja.

Komunikacija je ključna

Konstantna komunikacija s pratiteljima, ali i onima koje sam pratiš, ključna je aktivnost jer se upravo na taj način gradi zajednica, tako da je iznimno važno uložiti vrijeme i trud u stalno komentiranje i odgovaranje:

“Bez komunikacije nema ni zajednice!”

Dino je preporučio i da objavljujemo svakog dana jer ćemo se na taj način češće prikazivati svojim pratiteljima.

Nastavite učiti s nama!

Iako smo u jednom trenutku (koji je potrajao 20-ak minuta :D) tijekom live-a izgubili Dinovu sliku pa smo mu čuli samo glas, svi smo ponešto naučili i shvatili da kvalitetno vođenje Instagram profila nije baš jednostavna stvar, kako se na prvu možda čini!

Snimku našeg razgovora možete pogledati na našem YouTube kanalu! 🙂

A ako vas zanima kako iskoristiti prilike koje vam nudi LinkedIn, ne propustite našu sljedeću Instagram live edukaciju – u ponedjeljak (18.5.) u 10 sati razgovaramo sa specijalisticom za digitalni marketing Tanjom Džido!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.