Otkrili smo tajne stvaranja snažnog osobnog brenda

Iza nas je naš najgledaniji Instagram Live dosad: Marina Kolar (Konekta) održala je predavanje o osobnom brendingu, koje je za vrijeme uživo prijenosa pogledalo 90 ljudi.

S obzirom na to da je predavanje još 24 sata nakon predavanja bilo dostupno na našem Instagram profilu, još su mnogobrojni znatiželjnici pokupili vrijedne Marinine savjete.

Svima je potreban kvalitetan osobni brending

Pozitivne povratne informacije stalno su stizale te potvrdile da smo pružili publici ono što ih zanima.

Zašto je osobni brending tako tražena tema? Vjerojatno zato što je sam osobni brending aktualniji nego ikada…ili smo možda samo toga svjesniji zbog većih mogućnosti koje za brending imamo zahvaljujući internetu.

Uz to, karantena je u mnogima probudila kreativu pa u zadnje vrijeme svjedočimo brojnim novim inicijativama i projektima, kojima je potreban – brending. U prednosti su oni brendovi čiji pokretači imaju jak osobni brending, stoga se jedno nadovezuje na drugo.

Upoznavanje predavačice i publike

Marina Kolar je na samom početku predavanja predstavila sebe i svoj rad. Stručnjakinja je za razvoj biznisa, karijera i kompetencija. Formalno obrazovanje veže joj se uz prodaju i pedagogiju, no život je posvetila edukaciji i unaprjeđenju poslovanja.

Prije poduzetništva radila je kao direktorica, voditeljica prodaje za HR, vodila (EU) projekte, provodila i organizirala edukacije, kampanje i akcije, kao i razne marketinške aktivnosti.

Certificirana je trenerica CH-Q metode, Švicarskog programa upravljanja karijerom i kompetencijama te razvoj potencijala.

Što se, pak, publike tiče, u komentarima su se predstavili kao osobe koje nude svoje proizvode i usluge, kao poslodavci i nezaposleni…bilo je raznih profila, no sve ih je povezala želja za ostavljanjem boljeg dojma u javnosti.

Prednosti snažnog osobnog brenda

Možemo se brendirati online i offline. Snažan osobni brend otvara mnoga vrata i omogućuje diferencijaciju, a posljedično i rast vašeg biznisa”, započela je Marina.

Istaknula je kako se ne smijemo bojati biti svoji jer je svijet ionako prepun klonova.

Brendiranje je kompetencija koja ide usporedno s osobnim razvojem. Da biste se prodali drugima, najprije se morate prodati sebi”, istaknula je.

U tom smislu, preporučila je pohađanje edukacija, volontiranje i, općenito, rad na sebi jer ćemo se s takvim stavkama u životopisu zasigurno istaknuti u moru onih koji “vole čitati i boraviti u prirodi”.

Kao što smo nekoć usred noći trebali znati tablicu množenja, tako bismo sad u bilo kojoj situaciji trebali znati prenijeti tko smo, čime se bavimo i što želimo. Ako mi to ne znamo, na temelju čega bi nas uopće potencijalni klijenti trebali odabrati?

Marina nam je savjetovala da zapišemo pet razloga zbog kojih bi klijenti trebali odabrati upravo naš proizvod/usluge (ili upravo nas ako je riječ o, primjerice, zapošljavanju). Pri tom je napomenula kako kupci zapravo ne kupuju proizvod, već ono što bi željeli dobiti, osjetiti, biti…

Savjetovala nam je i da se proguglamo i provjerimo što bilo tko s internetskom vezom može pronaći i zaključiti o nama. Ako uopće nema sadržaja o nama, trebali bismo ga stvoriti.

Kako se brendira stručnjakinja za osobni brending?

Marina je otkrila i način na koji se ona brendira:

Autorica je podcasta o uspjehu “Od A do Žena”. Organizatorica je edukacijskog i ‘networking’ programa “Poduzetnička konektaonica”, konferencije “Novo lice poduzetništva” i kampanje “#MOŽEŠ!”. Piše puno članaka i stalna je suradnica časopisa Poduzetnik.

Sve te aktivnosti nekima se mogu činiti kao gubitak vremena, ali ona zna da na taj način zapravo na najbolji mogući način ulaže svoje vrijeme jer upravo preko brojnih navedenih projekata dolazi do novih klijenata.

“Poduzetnici su jedini koji se bore da ne rade osam sati dnevno tako da rade dvanaest sati”, nasmijala se Marina.

Savjetovala je i ulaganje u profesionalno fotografiranje (sebe ili svojih proizvoda), što i sama čini barem dvaput godišnje. Vizualni identitet je vrlo bitan za ostavljanje dobrog prvog dojma, na temelju kojih vas kupci/klijenti počnu pratiti, a potom se i odluče za vaše proizvode ili usluge.

Priznala je da joj je najveća dosadašnja greška nedovoljno kvalitetna web stranica, što je nedavno ispravila i na bolji način prikazala vrijednosti koje pruža.

Napomenula je i da budemo svjesni da je jedino web stranica u našem vlasništvu i pod našom kontrolom, dok u jednom trenutku sve društvene mreže vrlo lako mogu nestati. I što onda ako smo sav sadržaj i svo ulaganje usmjerili samo na, primjerice, Facebook i Instagram? Dakle, uz društvene mreže, najbolje bi bilo kad bismo imali svoju web stranicu/web shop/blog…

Ohrabrila nas je da zadovoljne korisnike/kupce zatražimo recenziju. Ne trebamo se sramiti tražiti osvrt jer su upravo recenzije jedan od mostova između nas i klijenata.

“Naravno, najprije morate biti dobri u tome što radite. Potom stvarajte dodatnu vrijednost. Ne bojte se biti što jeste te pokazujte to ‘online’ i ‘offline’.”

Jesmo li već počeli raditi na svom brendingu?

Za kraj nas je Marina upitala: “Ako tri dana nakon edukacije ništa ne napravite, zašto ste uopće sudjelovali?

Ostalo je još malo vremena…jesmo li se barem proguglali? 🙂

P.S. Vidimo se na sljedećoj Instagram Live edukaciji: s Dinom Tomićem (Twixie Marketing) porazgovarat ćemo 11.5. u 20 sati o optimizaciji Instagram profila!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.