Splitski studenti idejom o pametnom stetoskopu oduševili iskusne poduzetnike

S obzirom na to da uživamo u širenju dobrih priča i predstavljanju odličnih ideja mladih iz našega grada, danas vas upoznajemo s ekipom koja je osvojila drugo mjesto na nedavno završenoj Startup akademiji StartIT@PICS, organiziranoj od strane ICT županije.

Matej Livajić i Luka Krešo ušli su u finale te na završnoj prezentaciji oduševili publiku i žiri svojim projektom “Dr. Heart”.

Riječ je o pametnom digitalnom stetoskopu koji bi iskoristio prednosti digitalnih uređaja nad mehaničkim, omogućavajući uklanjanje šumova i pojačanje zvuka. Digitalizacija zvuka pruža praktički neograničene funkcije koje se mogu implementirati, tako da bi, uz napredne karakteristike, navedeni stetoskop bio prilagođen i edukaciji studenata.

Naime, kako su objasnili na završnoj prezentaciji Akademije, mehanički stetoskop služi za slušanje šumova i zvukova pluća, srca i probavnog sustava; kad profesor podučava o određenim zvukovima i o tome kako koristiti stetoskop, studenti ne čuju ono što on čuje, a ovim uređajem može se dobiti prijenos zvuka tako da više studenata čuje isto što i profesor. Genijalno, zar ne?!

U timu nas je petorica, svi smo studenti. Luka i ja smo pohađali Startup akademiju, dok se tehnički aspekt projekta razvijao paralelno, uz pomoć ostatka tima, koji čine Marin Milovac, Matej Perić i Tino Rašić, inače student Medicine. Volimo uz studiranje raditi nešto sa strane pa smo na neki način i zbog toga krenuli u ovaj projekt”, objašnjava nam Matej Livajić, kojeg smo uhvatili za intervju kojim bismo njihovu ideju podijelili sa cijelom Split Tech City zajednicom.

Za Akademiju su, kako kaže, čuli putem više informacijskih kanala: “Na neki smo način znali da će se nešto ovakvo odvijati i prije same službene objave. Naime, ICT županija organizira razne događaje, na kojima često pozovu ljude da im se, ako imaju bilo kakvu ideju ili im je potrebna podrška, obrate. Mislim da ta ponuda vrijedi i dalje, tako da pozivam sve zainteresirane da iskoriste navedenu mogućnost.

Čim su prijave bili otvorene, odlučili su se prijaviti. Naime, već su neko vrijeme bili razmišljali kako tehnički realizirati projekt, a osjećali su da su im potrebni edukacija i razvijanje projekta u poslovnom smislu. Uz, dakle, stjecanje znanja, glavna motivacija za prijavu bila im je dobiti validaciju ideje od iskusnih poduzetnika.

Kroz Akademiju smo saznali puno toga, a najviše nam je pomoglo što smo naučili kako pronaći krajnjeg korisnika i kako biti orijentiran prema njemu. Osim toga, jedna od bitnijih  stvari koje smo naučili jest da je vrlo bitno raditi nešto što bi nekome moglo biti zanimljivo. Mi inženjeri se znamo previše fokusirati na tehničke aspekte projekta i to zna biti problem”, priznaje Matej.

Naš sugovornik ističe kako tijekom edukacije nisu osjećali pretjeran natjecateljski duh jer je većini bilo jasno da najvrjednije što će ponijeti s ove edukacije neće biti novčana nagrada nego znanje, kontakti i iskustva.

Na taj smo način i vodili razgovore u pauzama. Dijelili smo savjete, nudili pomoć, predlagali… Organizacija, program i mentori su za svaku pohvalu. Još bismo jednom zahvalili Petru Benzonu, Damiru Brčiću, Armandu Matijeviću i Luki Sučiću. Koristili smo pomoć i ostalih mentora, kojima također zahvaljujemo, a neki od njih su nam čak ponudili pomoć u nastavku projekta i nakon same Akademije.

Cijeli tim smatra ovakve edukacije punim pogotkom za svaku mladu osobu. Kako ističe Matej, sudjelovanje na događajima poput ovog pomaže mladoj osobi da počne razmišljati izvan okvira, bude inovativna, stječe znanja poslovne komunikacije i sl.: “Teško je to sad sve objasniti. Preporučam svakome da prođe nešto ovakvo!

Odličan rezultat ovoj je sjajnoj ekipi dao potvrdu da njihova ideja ima smisla, a time i dodatnu motivaciju za daljnji rad na projektu.

Proizvod je relativno tehnički zahtjevan, ali da je jednostavno, ne bi bilo zanimljivo. Krenuli smo u tehničku realizaciju, ali trenutno ne bismo odavali previše informacija, reći ćemo samo da nam je plan nadograditi proizvod najnaprednijim tehnologijama.

Veselimo se daljnjem razvijanju ovog obećavajućeg projekta, a vas pozivamo da se i sami okušate u sličnim natjecanjima i pokušate svoje ideje provesti u djela!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.