Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

ŠKRTI OTOČANIN: Je li financijska neovisnost ostvariva?

Toni Vitali

Toni Vitali

20.07.2022.

U prošloj sam se kolumni osvrnuo na problematiku mirovina i na potrebu da se za istu velikim dijelom sami pobrinemo.

Osim mirovine, česti financijski ciljevi su kupovina nekretnine, odgajanje i školovanje djece, pomoć potrebitima ili općenito izgradnja bogatstva.

Volim reći da su financijski ciljevi u srži zapravo samo životni ciljevi za čije je ostvarivanje potreban novac.

Mogu nam financije biti više ili niže na listi životnih prioriteta, ali nitko ne može osporiti važnost novca u modernom društvu. Na kraju dana – novac je samo alat, a na nama je da biramo kako ćemo se tim alatom služiti.

Resursi za investiranje

Čak i ako nemamo briga o mirovini ili ako nemamo nekakav drugi poseban financijski cilj, i dalje sam mišljenja da je potrebno štedjeti i investirati značajan udio svojih primanja (ako smo to u mogućnosti).

Volim reći da imamo na raspolaganju tri životna resursa za investiranje: vrijeme, energiju i novac. Tim redoslijedom ide i njihova vrijednost, odnosno raspoloživost.

Vrijeme je jedini resurs koji ne možemo vratiti i samim time je najvrjedniji.

Energijom se može upravljati (spavanje, prehrana, tjelovježba, organiziranost itd.), a novca u teoriji ima u izobilju te se uvijek može zaraditi.

Kupovanje vremena

Po meni je najveća prednost novca upravo ta da istim možemo kupiti vrijeme. Ne mislim na nikakve vremeplove, već na činjenicu da možemo zamijeniti novac za vrijeme kupovinom dobara i usluga.

Npr. perilica suđa ili automobil mogu nam, gledajući dugoročno, uštedjeti značajne količine vremena. Isto tako, možemo i outsourcati određene zadatke drugima (briga o vrtu, šišanje, čišćenje, coaching itd.).

Ne kažem da bismo trebali outsourcati sve što možemo (dapače, oprečnog sam mišljenja u većini slučajeva), ali definitivno imamo tu opciju.

Mogu li novci “raditi za nas”?

Primamljivo zvuči i ideja dolaženja do točke u životu u kojoj više ne moramo raditi (u klasičnom smislu te riječi). Odnosno, želimo da naši novci “rade za nas” dovoljno dobro da si time možemo osigurati egzistenciju.

Networking nakon predavanja Tonija Vitalija “Osnove investiranja za malog čovika”

Upravo ovo je osnovna ideja FIRE pokreta (Financial Independence Retire Early). Jednostavnim jezikom rečeno, cilj pripadnika ovog pokreta je da njihovi pasivni prihodi premašuju životne troškove.

Iako ovaj cilj za većinu definitivno nije lagan, mislim da je lakši nego što se to na prvu možda čini. Za ostvarenje ovog cilja nisu potrebni ni dobitak na lotu ni nasljedstvo bogatog strica iz Australije.

Kako do financijske neovisnosti?

Brzina ostvarivanja financijske neovisnosti ovisi o samo jednom broju: stopi uštede (savings rate). Dakle, što viši postotak svojih primanja možemo uštedjeti, to ćemo brže ostvariti financijsku neovisnost.

Pomaže ako već imamo kakvu ušteđevinu, ali mnogi su financijsku neovisnost ostvarili kretanjem od nule.

Možemo zaključiti da povišenje stope uštede možemo postići povišenjem primanja ili smanjenjem potrošnje. Naravno, idealno bi bilo kombinirati oba pristupa.

Pritom moramo biti svjesni da potrošnju možemo snižavati samo do određene granice, a da rast prihoda praktički nema gornju granicu.

Također, pretpostavka je da novce nećemo samo držati “ispod madraca”, nego da ćemo ih investirati u oblike imovine koji rastu u vrijednosti.

Živjeti od investicija

Sam broj koji je potreban da bismo u potpunosti živjeli od svojih investicija je otprilike na razini 25 ukupnih godišnjih troškova. Dakle, što manje trošimo, to je lakše ostvariti financijsku neovisnost.

Toni Vitali na predavanju “Osnove investiranja za malog čovika”

Za mnoge ovaj broj može biti zastrašujuć. Recimo da nam za ugodan život treba 10 000 kn mjesečno. To je 120 000 kn godišnje, odnosno ukupno nam je potrebno 25*120 000 kn = 3 000 000 kn (400 000 EUR).

Nije uopće malen iznos, ali nije ni nedostižan ako krenemo investirati na vrijeme i iskoristimo moć složene kamate (više o ovim temama u idućim kolumnama).

Prednosti financijske neovisnosti

Bitno je i napomenuti da je smislen rad potreban da bismo zaista bili sretni i ispunjeni.

Ostvarivanje financijske neovisnosti nam samo daje opciju rane mirovine te nas nipošto na istu ne sili. Iako na prvu zvuči primamljivo, ispijanje koktela cijeli dan na plaži brzo dosadi (barem tako kažu).

Najveća prednost financijske neovisnosti je mogućnost odabira gdje, kada i kako želimo raditi, neovisno o financijskim faktorima.

Isto tako, daje nam mnogobrojne životne opcije koje imaju više ili manje veze s financijama. Na primjer, možemo biti “nezaposleni” nekoliko godina da bismo provodili više vremena s obitelji, putovali ili volontirali.

Možemo pokrenuti posao o kojem smo uvijek sanjali bez brige za egzistenciju. Možemo pokušati postati profesionalni bubnjar ili ekspert u Lego kockicama (ok, ovo su možda samo moje želje).

Bitno je osvijestiti da su mogućnosti praktički bezbrojne.

Vjerujem da bi mnogi od nas željeli ostvariti financijsku neovisnost, ali nemaju putokaz u smislu na koji način istu zaista ostvariti. Pročitajte malo dublji uvid u financijsku neovisnost na mom blogu te pratite iduće kolumne u kojima ću pisati konkretnije o investiranju.

Fotografije: Bruno Dubravec

Podijeli


O autoru:

Toni Vitali

Toni piše blog “o osobnim financijama (i svemu ostalom) u kojem se sudaraju loš humor i dosadne činjenice” na tonivitali.com. Neki ga zovu Škrti Otočanin, ali to su su samo zli jezici… I njegova supruga, obitelj te najbliži prijatelji.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti