Razvijanje liderskih sposobnosti kroz digitalni marketing

Značaj digitalnog marketinga raste s razvojem interneta i sve veće zastupljenosti korisnika na online platformama, a predstavlja oglašavanje/promociju preko tražilica, web stranica, društvenih medija i mobilnih aplikacija.

Digitalni vs. tradicionalni marketing

Od tradicionalnog marketinga (koji se odnosi na bilo koju vrstu oglašavanja koja se obavlja na način da se koriste starije metode oglašavanja koje već imaju određeni stupanj uspješnosti, poput TV i radio oglašavanja, printanih medija/materijala, Word of mouth, i sl.) razlikuje se po tome što svaka tvrtka ima tzv. buying persona, odnosno detaljan opis nekoga tko predstavlja vašu ciljnu publiku (engl. target audience).

Još jedna prednost online marketinga jest ta što se i pri samostalno određenom budžetu može kvalitetno izvesti te lako saznati je li se uloženi novac isplatio.

Praćenje analitike
Izvor: Unsplash

Tvrtke prikupljaju podatke o populaciji koja ih najviše posjećuje i prema tome stvara sadržaj i prilagođava ga zajedničkim osobinama ciljne publike.

Mogućnosti online marketinga

– targetiranje ciljne publike,

– personalizacija oglasa,

– mjerenje rezultata,

– optimizacija/podizanje svijesti o brendu,

– manji troškovi oglašavanja,

Sve ove značajke čine digitalni marketing najpoželjnijom vrstom oglašavanja u novijem dobu, a da bi se kvalitetno izveo koriste se marketing strategije i tehnike koje služe za uspostavljanje profitabilne promocije proizvoda i brenda. Neke od tehnika su: SEO optimizacija (tehnika optimizacije web stranice u cilju što boljeg pozicioniranja stranice na web tražilicama), GoogleAds oglašavanje (omogućuje oglašavanje sadržaja na svim stranicama u vlasništvu Google-a), Social Media (trenutno najpopularnija platforma za oglašavanje, a da bi se uspješno izvela online marketing kampanja preko društvenih mreža potrebno je zadovoljiti 4 glavna “uvjeta” – slušanje, utjecaj, povezivanje i prodaja.

Ovaj kratak prikaz daje uvid u osnove digitalnog marketinga te svjedoči o dalekosežnim mogućnostima i strategijama ovog alata.

Liderske osobine i njihov značaj

Lider nije titula već osobna kvaliteta odnosno ponašanje. Postoji mnogo definicija koje opisuju pojam lidera, a kao primjer ću navesti onu koju je dao John C. Maxwell:

“A leader is the one who knows the way, goes the way and shows the way.”

Leader
Izvor: Unsplash

O osobinama koje krase lidera sam već pisao, a dodatno bih spomenuo i komunikaciju, samopouzdanje, viziju i poštovanje.

Došli smo do dijela u kojem se postavlja pitanje:

gdje se spajaju liderske vještine i digitalni marketing?

Kroz svaki projekt/kampanju u kojima sudjeluju ljudi do izražaja dolaze njihove sposobnosti, ali i nedostaci. To znači da uspješnost izvođenja nekog projekta ovisi o ljudima koji rade na njemu i treba se postaviti jasna granica između znanja i taštine.

Želja za učenjem, razvojem, priznavanje svojih nedostataka otvara prostor za komunikaciju i napredak.

Digitalni marketing zahtijeva znanje i pametno izabranu strategiju koja je rezultat rada samosvjesnih ljudi, orijentiranih na rješavanje problema, samopouzdanih i tolerantnih radnika.

To je točka u kojoj se spajaju liderstvo i digitalni marketing.

 

 

Podijeli

O autoru

Vedran Horvat