Pridruži nam se na drugom Festivalu tehnologije i poduzetništva!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako postati dobar lider?

Vedran Horvat

Vedran Horvat

25.01.2021.

U samom uvodu nužno je naglasiti jednu veoma bitnu stvar; lider se ne rađa, nego postaje. O osobinama koje svaki dobar lider mora razviti bit će riječi u nastavku teksta, a prije no što pomislite kako je to rezervirano za one privilegirane otkrit ćemo vam malu tajnu – razviti liderske osobine lakše je nego što na prvi pogled izgleda. 🙂

Svatko od nas ima kapaciteta da postane uspješan lider, a to najbolje zna organizacija AIESEC u čijem je središtu oblikovanje vođa sutrašnjice, a utemeljena je na osnovama naglašavanja vrlina koje dobar lider mora posjedovati.

Te vrline podijeljene su u 4 velike grupe, a predstavljaju ukomponirane rada pojedinca koje su potrebne prije zauzimanja položaja vođe.

Svaka osoba koja ima ambiciju za razvoj liderskih vještina mora kontinuirano raditi na sebi, a na tom tragu dolazi do izražaja važnost prve grupe osobina – samosvijest.

SELF AWARENESS – SAMOSVIJEST

Razvijena samosvijest predstavlja prvi korak u ostvarivanju svojih potencijala i želja. Ta osobina nam pruža uvid u naše unutarnje stanje i probleme, strahove i sumnje s kojima se suočavamo svakodnevno. Da bi znali kontrolirati te sumnje, moramo biti dobro upoznati sami sa sobom i znati kako utjecati na vlastito stanje snagom pozitivnog razmišljanja. Moć ove vrline je u spoznaji o vlastitim nedostacima i manama, ali i u priznavanju vlastite snage i vrlina.  Tek tada možemo uspješno obavljati zadatke koji su pred nama, jer znamo što možemo, a što ne možemo.

Svakodnevne situacije nas tjeraju da preispitujemo svoju razinu samosvijesti, jer to nije nešto statično, uvijek isto i nepromjenjivo, samosvijest se razvija i raste skupa s nama.

Ta vrlina nam ukazuje u nedostatke koje imamo pri obavljanju zadataka. Na primjer, neke osobe znaju da nisu dobre u organizaciji. S tom spoznajom prema zadatku će se odnositi tako da će naglasiti svoju nepripremljenost u ovom području, ali unatoč tome učiti i uz prave smjernice dati sve od sebe i prihvatiti priliku koja im je dana da taj dio svog znanja poprave i nadograde. Ako ne ide na prvu, potrebno je strpljenje.

Kada imamo razvijenu samosvijest, ništa nam ne predstavlja nerješiv problem, jer u suštini nijedna situacija nije takva. U smislu postajanja kvalitetnog lidera ova vrlina je krucijalna. Svaka osoba koja vodi tim drugih osoba, mora biti upoznata sa svime za što je sposobna i to prezentirati svom timu. Unatoč nedostacima, tim mora biti siguran u svog lidera, a to se postiže otvorenošću i samosviješću, izraženom voljom za napredak i radom na svojim nedostacima. Poznavanje svojih vrlina i snaga nam svakodnevno otkriva mogućnosti koje su pred nama. Te mogućnosti su neograničene onima koji istinski poznaju i sigurni su sami u sebe!

PROBLEM SOLVING SKILLS – VJEŠTINA RJEŠAVANJA PROBLEMA

Vještina rješavanja problema je u osobnosti svakog kvalitetnog lidera. Ona se razvija i prilagođava raznim situacijama, a njen razvoj počinje kada se prvi put susretnemo s problemom. Pri susretu s naizgled problematičnom situacijom svaka osoba ima sebi svojstvenu reakciju. Ta reakcija može biti emotivna, eksplozivna ili statična. Pri emotivnoj reakciji, osobe često podliježu pritisku i težini situacije. Iako to može biti jako nelagodno i frustrirajuće, najvažnije  je opustiti se i razmišljati racionalno.

Prvi korak je shvaćanje da za svaki problem postoji rješenje.

Drugi korak je suočavanje i definiranje problema. Kada znamo s čime smo suočeni i kada znamo to definirati, često znamo to i riješiti. To bi bila manipulacija problemom, jer u tom slučaju on ne kontrolira nas nego mi njega. Kada znamo što je i o čemu se radi shvaćamo da imamo razne opcije u riješavanju toga. Pri evaluaciji opcija tražimo onu koja je optimalna u svakom ishodu slučaja.

Nakon toga dolazi djelovanje ili akcija. Nakon što utvrdimo optimalno rješenje, njega i provodimo. U slučaju negativnih ishoda odabrane optimalne situacije, znači da problem nije dobro definiran te da se mora ponovo reevaluirati te započeti s procesom ispočetka. Ova sposobnost se razvija paralelno s nama, a  u središtu ove vještine je reakcija pri suočavanju s problemom. Kako reagiramo tako ćemo se i suočiti/ nećemo se suočiti sa situacijom.

U svrhu kvalitetnog vodstva svog tima, team leader mora uvijek ostati „hladne glave“. To ne znači da ne smije reagirati subjektivno, to samo znači da nakon te prvotne reakcije ima sposobnost dovesti sebe u stanje mira i promatrati problem objektivno. Treba se fokusirati na definiranje i rješavanje situacije.

Problem nije problem sam po sebi, nego po načinu na koji ga doživljavamo. Ako uspijemo ovladati vlastitom reakcijom i razmišljati racionalno, uspješno smo obavili najteži korak pri suočavanju s  teškom situacijom.

EMPOWERING OTHERS – MOTIVACIJA I OSNAŽIVANJE DRUGIH

Motivacija je ključan faktor u obavljanju timskih zadataka. Svaki član tima mora biti jednako motiviran i posvećen tome šta radi. Pri tome, veliku ulogu ima team leader koji predstavlja ohrabrujuću i motivirajuću figuru ostalim članovima. Motivacija i osnaživanje drugih može biti jako teško ako osoba po svojoj prirodi nije takva. Team leader se brine za stanje svojih članova i utječe na njihovo raspoloženje. Da bi se postiglo osnaživanje drugih važna je komunikacija ,a posebno način na koji komuniciramo. Pri predstavljanju projekta, ako team leader nema inspiracije i motivacije neće je imati ni članovi tima. Čak i kada se nešto čini beznadno, vođa tima mora imati proširene vidike i promatrati stvari pozitivno i sa određenom dozom entuzijazma jer time ohrabruje sam sebe, a na koncu i svoj tim.

Poznata je izreka da sve kreće od nas samih. To vrijedi i u ovom slučaju; ako smo mi ohrabreni i motivirani, bez obzira na situaciju, ako se dovoljno potrudimo to pokazati i iskomunicirati, takvi će biti i članovi tima. Ovakvi načini nošenja s problemom primjenjivi su na svakodnevni život, a ne samo na posao.

GLOBAL CITIZEN – SVJETSKI GRAĐANIN

Za postizanje vrline iz naslova osoba mora biti liberalna i znatiželjna. Biti svjetski građanin predstavlja cilj svakog team leader-a, a AIESEC je i nastao na ovoj pretpostavci internacionalnog dijaloga. Ova titula nadograđuje se i razvija sa svakim novim projektom i komunikacijom.

Samo značenje sintagme je višestruko; global citizen označava osobu koja je otvorena, prihvaća i vidi ljepotu u različitosti i osobu koja je znatiželjna i željna znanja.

Prihvaćanje različitih kultura, istraživanje i fleksibilnost je imperativ, a imati ovakvu osobu za lidera pa i člana tima pravo je bogatstvo!

“Istinski lider ima dovoljno samouvjerenosti da stoji sâm, dovoljno hrabrosti za donošenje teške odluke i dovoljno suosjećanja za slušanje tuđih potreba. On nije predodređen za lidersku poziciju, ali postaje takav dosljednošću svojih postupaka i integritetom svoje namjere.”

 

Podijeli

Povezane novosti