Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Povirite u nove urede splitske tvrtke SeekandHit!

Romana Ban

Romana Ban

27.05.2020.

Sa svojim smo članicama u stalnom kontaktu; osim što se međusobno informiramo te zajedno osmišljavamo i provodimo nove aktivnosti, upravo o svim njihovim uspjesima rado izvještavamo na ovom portalu.

Novosti iz SeekandHit-a

Preseljenje tvrtke SeekandHit u nove prostore stoga je bio povod za još jedno druženje i razgovor, a sve kako bismo vam još jednom pokazali što je sve (uz puno rada i hrabrosti!) moguće postići u našem gradu! 🙂

(Zbog toga će se kroz cijeli tekst provlačiti fotografije njihovih prekrasnih ureda! 🙂 )

Nedavno smo izvijestili kako je ova digitalna agencija u suradnji s AI startupom airt kreirala Capt’n.ai, rješenje za optimizaciju digitalnih oglašivačkih kampanja na Google i Facebook platformama, a ako vam cijela priča o nastanku i rastu SeekandHit-a još nije poznata, pročitajte ovaj naš stari članak.

Na kavi s njihovim direktorom Marijem Frančeševićem saznali smo kako se snalaze u kriznim i (novo)normalnim vremenima. 🙂

Izazovi rasta

Najteži je period kad ti tvrtka tek prijeđe brojku od 30 zaposlenih… Tada stvari postaju izazovnije, moraš početi razmišljati o procedurama i ljudskim resursima, više ni fizički ne možete biti ‘jedna ekipa’”, otkriva Mario, čija tvrtka trenutno broji 45 zaposlenih.

Što se tiče rasta u ljudskim kapacitetima, ističe kako ne ganjaju brojke, već pokušavaju biti samoodrživi pa nove ljude primaju po potrebi.

U SeekandHit-u, očekivano, prevladava mlada ekipa; prosjek godina je 30; najmlađi još studiraju, a najstariji su u ranim 40-ima 🙂

Mario je zadovoljan činjenicom što unutar tvrtke nema puno odlazaka; prosjek ostajanja u firmi je čak 4 godine, zbog čega u svojim redovima imaju mnogo seniora.

Mlade snage

U svoje redove na ljetne prakse SeekandHit rado prima i perspektivne srednjoškolce.

Bilo nam je posebno drago čuti da je djevojka koja je na našem lanjskom predstavljanju praksi iskoristila priliku i prezentirala svoje vještine na Personal Elevator Pitch primljena kod njih na praksu, a zatim je i ostala raditi tamo! 🙂

Kao izvrsne nove zaposlenike ističe ekipu iz DUMP-a, za koje kaže da imaju raznolikog iskustva i brzo uče, što im je vrlo bitno.

Puno nam je važniji pristup od diplome. Primjerice, jedan se dečko samoinicijativno javio i napravio vrhunski projekt. Odmah smo ga zaposlili, iako tada nismo nikoga tražili. Odgovornost, zainteresiranost i spremnost na učenje vrlo su važni; oni koji žele učiti pokažu se najboljima, a mi se trudimo pružiti im prilike za rast. Bitno nam je i kako novi zaposlenici funkcioniraju s kolegama”, ističe.

Prilagodba na karantenu i “novo normalno”

Za vrijeme koronavirusa prebacili su se na rad od kuće i prije nego što su službeno objavljene mjere, tako da su već od 16.3. svi radili remote.

Rad od kuće i inače imaju kao opciju, no ovo su bile sasvim nove okolnosti, tako da im je trebalo neko vrijeme prilagodbe, priznaje Mario.

Nakon prvog tjedna stvari su sjele na svoje mjesto, a kako bi barem malo ublažili period izolacije, uveli su virtualne pive petkom:

Svim SeekandHitovcima je svaki petak na kućni prag dostavljena piva te bismo druženje nastavili ‘online’ nakon radnog dana. Virtualno pivo petkom je doživjelo više izdanja nego smo mogli očekivati; održano je čak deset puta, a u jednom smo čak imali gosta glazbenika na virtualnom koncertu.

Sve u svemu, zaključuje, rad od kuće će sigurno biti u upotrebi više nego u razdoblju prije korone, no lijepo je i vratiti se u urede.

#ceolife

Vratimo se sad u normalu! 🙂 Pitate se što sve Mario radi kao CEO?

Sudjelujem u početnim fazama projekata, ponajviše u planiranju, kao i u prodajnim segmentima. Komuniciram s klijentima i partnerima, djelomično koordiniram timove. Ne volim mikromenadžment. Mislim da stvari u firmi funkcioniraju i kad ja nisam tu.

Mario nam je, priznajemo, popriličan izvor inspiracije, zato smo ga upitali odakle on crpi svoju:

Inspiracija kojoj se uvijek vraćam je ekipa koja je napravila Basecamp. Svima, a posebno ekipi koja ima svoje firme, preporučujem njihove knjige. Jako im je dobra najnovija knjiga –  ‘It doesn’t have to be crazy at work’. U svom jedinom CV-u koji sam ikad napisao istaknuo sam kako bih volio raditi u Googleu i Basecampu”, otkriva.

Split je metropola 🙂

Za razliku od brojnih svojih vršnjaka i kolega, Mario nije dao prednost Zagrebu kao gradu u kojem će živjeti i raditi.

Splitu je glavna prednost što je puno manji pa je lakši i ugodniji balans između posla i privatnog života. Lakše je doći na posao, naći se s nekim na drugom kraju grada…a da ni ne spominjem benefit mora i klime! Mojoj su generaciji praktički jedine opcije bile Siemens i Ericsson pa je, ako ti se to nije dopadalo, jedino logično bilo otići u Zagreb ili vani. Ili pokrenuti nešto svoje! Sad čak i za vrijeme faksa imaš priliku raditi ili obavljati praksu u različitim tvrtkama u svom gradu. Sad je cijela zajednica drugačija i razvijenija”, zadovoljno primjećuje, ističući:

“Što je više firmi, to bolje! Tržište je veliko, konkurencija je dobra.”

Ulaganje u zajednicu

Ako uzmemo u obzir gore napisano, ne čudi što je SeekandHit aktivan u lokalnoj zajednici kroz poticanje učenja putem brojnih projekata:

U zajednici sudjelujemo ponajviše kroz suorganizaciju Phyton meetupa, organizacijom nedavno predstavljenog meetupa Digital Lobby, koji još uvijek čeka svoje prvo fizičko izdanje u ovo post pandemijsko vrijeme, kao i članstvom u Split Tech Cityju, čijim se aktivnostima uvijek rado priključujemo.

Hvala Mariju na ugodnom razgovoru, a vi nas pratite i dalje; nadam se da se ubrzo vidimo na Digital Lobbyju! 🙂

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.

Povezane novosti