Splitski SeekandHit prvi i posebni u mnogočemu

Kao što smo već najavili, vrijeme je da upoznate Split Tech City zajednicu i sve naše članove. Prošli tjedan predstavili smo tvrtku Travel Soft. Ovoga tjedna imate priliku upoznati splitsku tvrtku SeekandHit, kroz razgovor s njihovim osnivačem Mariom Frančeševićem.

SeekandHit je tehnološka tvrtka koja nudi usluge, proizvode i softverski razvoj na području digitalnog oglašavanja, analitike, automatizacija i marketinga. Na tržištu su prisutni od 2007. godine, trenutno zapošljavaju 37 stručnjaka/-inja, Googleov su Premier Partner dugi niz godina, te jedna od prvih certificiranih agencija za Googleove oglašivačke proizvode u Hrvatskoj. Također, jedna su od 20-ak tvrtki u svijetu koja je imala pristup Facebook programskom sučelju za oglašavanje (Ads API) prilikom njegove razvojne faze. Sve navedeno dobar je razlog da pročitate malo više i njima. Zapravo, ne postoji puno lokalnih tvrtki koje se bave istim poslom kao i oni na takav način, da su usko specijalizirane i sa specifičnim znanjima i iskustvom koje su oni skupili kroz deset godina rada. “To nam omogućava da rješavamo probleme koje druge tvrtke možda i nisu u mogućnosti riješiti.”, objašnjava Mario po čemu se SeekandHit ističe.

Službeno ime tvrtke je Uber d.o.o., pa su smiješne situacije i zabune, kako i pretpostavljate, bile neizbježne. “Znali smo imati i po 15-20 telefonskih poziva dnevno za Uber vožnje, ljude koji se pojave na ulaznim vratima s vozačkim dozvolama tražeći posao ili čak upite preko web stranice za usluge koje “onaj” Uber nudi.”, govori Mario kroz smijeh. S ovom opuštenom poveznicom, započeli smo naš razgovor. Mario se inače dosta rano počeo baviti web tehnologijama, već na početku srednje škole počeo je raditi na vlastitim web projektima. Međutim, kasnije se preorijentirao na područje digitalnog marketinga i vezanih web tehnologija kroz rad u turističkoj agenciji Adriatic.hr, gdje je paralelno pisao blog na teme s kojima se svakodnevno susretao na poslu, što je na kraju dovelo do prvih klijenata i otvaranja vlastite tvrtke.

Rade s domaćim i stranim klijentima, izvoze oko 65%

SeekandHit je isključivo orijentiran na oglasnu industriju, što znači da pokrivaju široki spektar usluga na tom području — od klasičnih usluga izrade i upravljanja oglasnim kampanjama, automatizacije oglašavanja, strojnog učenja, do analitike i boljeg razumijevanja kupaca i klijenata. “Za sve što radimo mora postojati rezultat, odnosno, mora biti mjerljivo — ako smo u mogućnosti izmjeriti koliki je povrat investicije na uloženo, onda je dobro, ako ne, to nije nešto što ćemo raditi. Klijent mora znati da mu se digitalno oglašavanje i marketing isplati, to je ono čemu težimo.”, kaže Mario.

Rade i s domaćim i stranim klijentima. Stranih je, kako kažu, brojčano manje, trenutno im izvoz čini oko 65%, ali to su u pravilu ozbiljniji projekti koji im predstavljaju velike izazove, gdje često rade s novim tehnologijama, taktikama, i sve na jednoj višoj razini. Za to je potreban dobar i iskusan tim kako bi se uopće mogli prihvatiti takvi projekti. A SeekandHit ima upravo jedan takav tim. Trenutno broje 37 zaposlenika, većinom diplomiranih stručnjaka/-inja s FER-a, FESB-a i EFST-a, kao i nekih drugih fakulteta. Veliku većinu tvrtke čini odjel usluga (izrada i upravljanje oglasnim kampanjama, analitika, izvještavanje, konzalting) i odjel razvoja i istraživanja (vlastiti proizvodi i rješenja po narudžbi), te administracija i financije.

Njihov najjači projekt – SocialBrando

Kad smo ih pitali na koji su projekt najponosniji, kao iz topa su ispalili, SocialBrando. Naime, SocialBrando je softverska platforma za izradu i upravljanje Facebook oglasima koju su sami razvili, te kasnije tehnologiju prodali stranoj tvrtki Socialbakers. Riječ je o jednoj od prvih takvih akvizicija u regiji u “novijoj eri”, kako kaže Mario. Danas je SocialBrando dio Socialbakers analitičke platforme, te kao samostalan proizvod više ne postoji, no predstavlja jedan od četiri segmenta kojeg ta platforma pokriva. SeekandHit developeri i dalje sudjeluju u radu na nekim projektima vezanim uz samu platformu, ali u manjem obimu nego što je to bilo prije nekoliko godina kada su intenzivno radili na integraciji oglasnih komponenti u njihove proizvode.

Neki od njihovih uspjeha koje treba spomenuti su i to da je SeekandHit prvi Google certificirani partner u Hrvatskoj, ali i da su prvi osvojili nagradu u novoj kategoriji Best Search na ovogodišnjim Danima komunikacija, za odličnu oglasnu kampanju za klijenta Bike.hr.

Kako je SeekandHit ekipa došla do Facebooka?

Postoji jedna jako zanimljiva priča, pomalo filmska, iz vremena kada je ekipa SeekandHita kretala s razvojem SocialBranda 2011. godine. Naime, Facebook je tada oglasnu platformu imao tek u povojima, a pristup programskom sučelju (API) imalo je 20-ak tvrtki iz SAD-a i Velike Britanije. Ali ova ekipa bila je uporna, mlada i pomalo luda, kako kaže Mario. Nakon pripreme cijelog poslovnog plana, slanja mailova Facebooku,pregledavanja foruma, traženja odgovora i puno uloženoga vremena, nisu dobili niti pristup niti odgovor. Tada su se odlučili na pomalo neuobičajen, ali nadasve kreativan potez. Odlučili su upravo preko Facebooka doći do Facebooka. Izradili su web stranicu koja je bila u cijelosti posvećena dobivanju pristupa Facebookovom programskom sučelju. Paralelno s tom web stranicom pokrenuli su i posebnu oglasnu kampanju putem Facebooka kojim su, pazite ovo, targetirali isključivo Facebook zaposlenike. “Na naše veliko iznenađenje, oglasna kampanja je jako brzo upalila, Facebook nas je kontaktirao dva dana nakon pokretanja web stranice. Trebalo je samo 204 dana otkada su nam prvi put rekli ne da napokon dobijemo priliku poslati svoju dokumentaciju, te još 37 dana za e-mail u kojem smo dobili obavijest kako se naša prijava pregledava. Ostalo je povijest!”, zaključuje Mario.

S obzirom na cijelo njihovo iskustvo sa SocialBrandom, Mario mladima koji razmišljaju o pokretanju svoje tvrtke savjetuje neka se odluče na taj korak. “Ako ne probaju, neće ni znati jesu li mogli uspjeti. Danas je to jednostavnije i jeftinije nego prije, a za IT početno ulaganje je relativno nisko. Ono što im treba je vrijeme i upornost, a nema boljeg trenutka da probaju pokrenuti nešto nego odmah!”, govori Mario.

Stalno otvoreni natječaji za posao, a atmosfera i uvjeti odlični

SeekandHit ima stalno otvorene natječaje za frontend i backend developere, trenutno su u potrazi i za osobom za DevOps poziciju, a kako kažu, ne bi odbili ni stručnjaka/-inju za digitalni marketing ili analitičara/-ku u slučaju da ima dosta iskustva. “Ne pitamo za diplomu i obrazovanje. Jako nam je važno da se kandidati uklope u tim i naš način rada, to nam je bitnije od predznanja i iskustva.”, kaže Mario.

Fluktuacija zaposlenika u IT sektoru je poprilično česta i rekli bi normalna, međutim, ima tvrtki koje su iznimke koje potvrđuju pravilo. Prema nekim istraživanjima, programeri mijenjaju poslove svako dvije godine. A SeekandHit ima dosta članova tima koji su tu po 5-6 godina. Nemaju veliku fluktuaciju  zaposlenika, trude se omogućiti što bolje uvjete, kako financijske, tako i ostale – od besplatnog voća, grickalica i kave, do slobodnih dana, prostorije za odmor i igre, fleksibilnog radnog vremena, rada od kuće ili pak dodatnih edukacija kroz konferencije, literaturu i radionice. “Nismo Google ili Facebook, ali pokušavamo napraviti što je bolje okruženje kako bi svi bili zadovoljni.”, dodaje Mario.

Praksa za studente već sada, ali uskoro i za srednjoškolce

Ovo će biti zanimljivo mnogima, SeekandHit aktivno surađuje s EFST-om, te svake godine organiziraju studentske prakse za njihove studente, a ono što je najzanimljivije jest da su kroz tu suradnju do sada zaposlili pet studenata u stalni radni odnos. “Suradnju imamo i s udrugom programera DUMP, preko kojih njihovi članovi odrađuju internship kod nas, te moram naglasiti kako su se svi članovi udruge pokazali kao izvrsni studenti željni znanja i učenja, tako da su nakon internshipova i oni dobili ponude za posao.”, nastavlja Mario. Također, nakon ovogodišnjih DUMP Days počeli su pričati i o srednjoškolskim praksama, jer interesa ima. Mario smatra kako će uskoro ozbiljnije krenuti u tom smjeru. “Cilj nam je podijeliti što više iskustva i znanja sa zajednicom, a učenici i studenti su oni kojima to najviše znači.”, zaključuje Mario.

O lokalnom IT sektoru

“Split ima dobre strane koje se mogu iskoristiti za rast IT-a, od lokacije, klime, veličine grada i načina života, no nažalost nedostaju nam neke infrastrukturne stvari koje bi omogućile da taj razvoj bude bolji, kvalitetniji i brži. IT zajednica iako mala, čini razliku i odlično je da se pojavljuju inicijative koje rade na dodatnoj promociji i pokušavaju pomoći u rješavanju nekih problema koje muče veliki broj IT tvrtki. Podržavamo lokalne inicijative koje imaju smisla i koje mogu promijeniti IT zajednicu na bolje. Iz tog razloga se podrška Split Tech Cityju činila kao logičan izbor.”, objašnjava Mario.

Ako vas zanima više o tvrtki SeekandHit posjetite njihovu web stranicu, a Split Tech City pratite i dalje u predstavljanju naše zajednice, splitskih tehnoloških tvrtki.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.