Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Pinija Poljaković naučila nas je kako komunicirati s medijima

Romana Ban

Romana Ban

29.04.2022.

Split Tech City nema ništa s građevinom, no ponekad se zaista osjećamo kao graditelji mostova. 🙂 Mostova suradnje i prenošenja znanja.

Čvrsto vjerujemo da stvaranjem prilika za međusobno umrežavanje, kao i za osobni i profesionalni razvoj, i mi doprinosimo omogućavanju toliko potrebnih “koraka naprijed” cijelom svom gradu.

Možda zvučimo patetično, no to je zato što je iza nas još jedna odlična radionica koju smo organizirali, a pod čijim smo dojmovima još danima poslije. 

U Aspiri o komunikaciji s medijima

Riječ je o radionici Umijeće komuniciranja s medijima Pinije Poljaković, koju smo organizirali u prostorima Visoke škole Aspira.

Domaćini iz Aspire predivno su nas ugostili, omogućivši nam korištenje jedne od svojih prekrasnih novouređenih dvorana.

Šarolika ekipa

Ekipa sudionika i sudionica bila je divno šarolika; toliko različitih poslova i osobnosti na jednom mjestu – možda je to tajna odlične atmosfere koja se kreirala odmah na početku radionice?

Možda, no vjeruj da u tome svoje prste itekako ima i Pinija, koja zanimljivim trikovima odmah unese smijeh i opuštenost među sudionike.

Svi sudionici ove radionice na neki su način “osuđeni” na komuniciranje s medijima i javnosti, i to usmenim i pisanim putem, uživo i preko društvenih mreža.

Svima im je potrebno dodatno znanje, samopouzdanje i razumijevanje “druge strane”.

Praksa, praksa, praksa!

Petosatna radionica bila je ispunjena radom na konkretnim primjerima svih prisutnih, različitim praktičnim vježbama i međusobnim davanjem povratnih informacija.

Voditeljica radionice je otvoreno dijelila poučne anegdote iz svog dugogodišnjeg iskustva. Iskreno je procjenjivala nastupe sudionika i davala im konstruktivne prijedloge za bolju (samo)prezentaciju.

Nakon radionice svi su potvrdili svoje oduševljenje. Nije bilo primjedbi za “uzalud bačene pare!” 😀

Štoviše, sudionici su se oduševili kad im je Pinija otkrila da planiramo organizirati još nekoliko njenih radionica na slične teme!

Dojmovi za 5!

“Drago mi je što sam bio na radionici i preporučio bih je svima koji imaju strah od javnog nastupa. Na radionici se mogu naučiti tehnike disanja za smanjenje stresa prije nastupa, tips and tricks pripreme za intervju ispred kamera, kako privući pažnju medija i slično”, pun je hvale bio Hrvoje Bogdanović te je dodao:

“Ova Pinijina radionica je idealna za sve koji imaju u planu stati pred kamere ili održati govor pred publikom. Vidimo se i na sljedećoj radionici!”

Mia Monterisi bila je među onima koji su znali da ovu radionicu ne smiju propustiti. Priznala je da je, iako je i sama komunikacijska menadžerica, od Pinije naučila mnogo koristih alata koji će joj pomoći da se još više usavrši u komuniciranju s medijima.

“Tehnike disanja prije javnog nastupa, kao i vježbe fokusa i glasnica su od iznimne važnosti kada imamo tremu, a trebamo stati pred publiku ili kamere. Polaznici su bili šarolika grupa, od ljudi iz komunikacijske struke, NGO sektora, znanstvenice, iz svijeta kriptovaluta pa čak i motoristice koja je obišla cijeli svijet na dva kotača, a svima nam je zajedničko da smo prepoznali važnost komuniciranja s medijima, na koji način im pristupiti, napisati poziv ili priopćenje. Hvala Piniji i Split Tech Cityju na organizaciji ove radionice”, oduševljena je bila Mia.

Vježbe su bile hit!

I voditeljica radionice je bila oduševljena upravo raznolikošću grupe; od zaposlenika nekoliko splitskih udruga, preko startupova, turističkih djelatnika i znanstvenika do dizajnera, content creatora, marketinških i komunikacijskih stručnjaka.

“Odlično je bilo čuti njihova različita iskustva i izazove te se na licu mjesta posvetiti upravo tim pitanjima i mogućim rješenjima. Učili smo kako gomilu informacija pretvoriti u zanimljivu priču, bilo pisano u priopćenju ili u razgovoru s novinarima. Nadalje, naučili smo kako pričati jasno, kako se igrati riječima, kako izbjeći pitanja na koja ne znamo ili ne želimo odgovoriti.”

Ono što se polaznicima radionice naročito svidjelo, istaknula je Pinija, bile su vježbe fokusa i opuštanja, uz koje je moguće nervozu pred medijski nastup i brzopletost u odgovorima transformirati u sadržajno, zanimljivo i pozitivno iskustvo. 

Hoćemo još?

“Naša suradnja nije gotova ovom radionicom; već primam prepravljena priopćenja na pregled i sugestije, a upravo se vratih i s kave na kojoj sam s jednim od polaznika počela raditi na idejama oko pripreme pitch-a. Želim svima još jednom zahvaliti za otvorenosti, kreativnosti i fokusu, a Split Tech Cityju na još jednoj edukativnoj radionici u kojoj sam (iako je „moja“) jako puno naučila.”

Mi još jednom zahvaljujemo Piniji Poljaković na odličnoj radionici, sudionicima na povjerenju i aktivnom sudjelovanju te Visokoj školi Aspira na divnom gostoprimstvu.

Ubrzo donosimo detalje u vezi nove Pinijine radionice pa nas svakako pozorno prati! Vidimo se! 🙂

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti