Visoka škola Aspira: Praksom i kreativnošću do uspjeha!

Vrijeme je da vam pobliže predstavimo prvu visokoobrazovnu instituciju koja se aktivno priključila našoj rastućoj Split Tech City zajednici! Riječ je o Visokoj školi Aspira, osnovanoj 2008. godine od strane Suvremenog učilišta u Splitu.

Među brojnim studijima koje nudi, poput preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih studija Sportskog menadžmenta i Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu, programa verificiranih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, nalazi se i stručni studij Računarstva (Programsko inženjerstvo), koji će vama zasigurno biti posebno zanimljiv!

Naš studij Računarstva (smjer Programsko inženjerstvo) kreiran je u suradnji sa stručnjacima i poslodavcima, okrenut praksi i baziran na primijenjenom poslovanju u području računarstva. U cilju svakodnevnog praćenja najnovijih dostignuća, naglasak je stavljen na rad u malim grupama pod vodstvom mentora, rad na studijama slučaja, isticanje individualnog razvoja i stjecanje praktičnih znanja kroz stvarne primjere”, ističu iz Aspire.

Uz studijske programe, Aspira već godinama izvodi brojne programe cjeloživotnog obrazovanja iz područja IT-a, ali vrijedi spomenuti i one iz područja menadžmenta, poduzetništva, komunikologije, gastronomije i turizma!

Aspira je fokusirana na identifikaciju aktualnih i očekivanih budućih deficitarnih zanimanja pa su tome prilagođena i studijska usmjerenja i programi. Tako je, primjerice, nastao studij Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu – smjer Gastronomija, koji je bitno osvježio i proširio polje visokoga obrazovanja u Hrvatskoj. Uz to, bitna karakteristika Škole je dinamično prilagođavanje programa i sadržaja aktualnim potrebama tržišta.

Misija visoke škole Aspira je kreirati transformativno edukacijsko iskustvo kroz primjenu najbolje svjetske prakse i suradnju s vodećim stručnjacima.

Praksa je od iznimne važnosti za studente, a kroz naš program studenti dobivaju priliku usvojiti sve potrebne vještine, znanja i kompetencije koje će poslodavci zasigurno od njih očekivati. ‘Kreirati transformativno edukacijsko iskustvo’ znači djelovati transformativno na studente i društvo u cjelini, kroz sustavno inoviranje obrazovnih programa i primijenjena istraživanja za rješavanje problema realnog sektora te poticanje inovacije i kreativnosti u poduzetništvu”, ističu.

Studij temeljen na praksi

Od svog su osnutka fokusirani na suradnju s realnim sektorom te organizaciju i razvoj stručne prakse: “Aspira je jedina visokoobrazovna ustanova koja svojim studentima omogućuje praksu od prve godine. Ovakav pristup studiju pruža svim studentima priliku da dobiju stvarni uvid u poslove kojima se žele baviti te im samim time pomaže u formiranju odluka o vlastitoj budućnosti.

Stručnu praksu studenti odrađuju u prestižnim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama, brojnim agencijama i kompanijama iz područja ICT, turizma, gastronomije i sporta.

Po završenom studiju, stečene vještine omogućuju studentu samostalan profesionalni i osobni razvoj. Iznimno smo ponosni što stručna praksa često preraste u sezonski posao ili trajno zaposlenje te u životopisu naših studenata predstavlja prvu pravu i kvalitetnu referencu.

Predavači iz svijeta rada

Osim kvalitete programa, u Aspiri iznimnu važnost daju tome da su njihovi predavači stručnjaci s iskustvom rada u realnom sektoru. Imperativ je, kažu, približiti studentima konkretna znanja, ali ne samo u teoriji, nego i u praksi, koja je važan dio svih njihovih studija, stoga biraju stručnjake koji će studente kroz svoje iskustvo i savjete najbolje moći pripremiti za tržište rada.

Osim nacionalnih, imamo i znatan broj inozemnih stučnjaka jer nam je cilj da studenti odmah od početka svog studija budu usmjereni na stjecanje znanja i vještina primjenjivih ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu.

Plati pa se rugaj?

Čitate ovo i mislite “Njima je važno samo da se uplati školarina, a prolaz je siguran bez obzira na znanje”?

Iz Aspire nas uvjeravaju da nije tako: “Hrvatska polako, ali sigurno, počinje pratiti europske i svjetske trendove te privatni fakulteti iz godine u godinu postaju prepoznatljivi po kvaliteti svojih edukacijskih programa. Prolaznost varira iz godine u godinu, a kriteriji prolaznosti standardizirani su za sva visoka učilišta, bila ona privatna ili državna.

Što se tiče profila njihovih studenata i polaznika, analizom podataka vidljiv je sve veći interes i maturanata i zaposlenih osoba, što je plasiralo Aspiru među top 7 najboljih IT učilišta u Hrvatskoj. Brojni su i oni koji se žele prekvalificirati ili usavršiti za određena zanimanja; naime, Aspira i izvodi studijske programe koji su na tržištu rada u današnje vrijeme iznimno traženi!

Organiziramo visokokvalitetne programe cjeloživotnog učenja iz IT područja, kreirane prema potrebama tržišta i poslodavaca, koji su dali jasne smjernice o znanjima i kompetencijama koje očekuju pri zapošljavanju. Programi su verificirani od Ministarstva znanosti i obrazovanja i upisuju se u e-radnu knjižicu.

Neki od Aspirinih programa cjeloživotnog učenja su Modeliranje i ispis 3D objekta, Izrada mobilnih aplikacija – Android, ECDL specijalist uredske primjene, Internet marketing, Animacija i 3D Grafika, PHP i MySQL programmer, Računalni operator, ECDL diploma (Početna, Osnovna i Expert), Grafički dizajner, AutoCAD dizajner, Web dizajner.

Online tečajevi

Da je Aspira moderna visokoškolska ustanova, potvrđuje i činjenica kako svojim studentima omogućuje pristup sustavu e-učenja:

Sustav za e-učenje Merlin omogućuje nastavnicima, studentima i ustanovama u sustavu visokog obrazovanja izvođenje kolegija, koji se nalaze u redu predavanja pojedine ustanove, uz primjenu tehnologija e-učenja. Merlin se temelji na sustavu otvorenog koda Moodle, koji je prilagođen potrebama korisnika te je danas najmoderniji sustav za e-učenje. Virtualno okruženje za e-učenje Merlin sastoji se od sustava za e-učenje Merlin, sustava za webinare i e-portfolio sustava. Na taj način i studenti s udaljenog mjesta boravka mogu pratiti nastavu ili polagati određene ispite.

Poticanje na društvenu odgovornost

Studenti Aspire imaju priliku volontirati u nekolicini studentskih klubova, kroz koje sudjeluju u organizaciji konferencija i foruma, kao i u aktivnostima za pomoć lokalnoj zajednici, njegujući na taj način društvenu odgovornost i etiku kao ključne vrijednosti Aspire, koje ova visoka škola nastoji implementirati u sve aspekte svog djelovanja.

Proaktivnost, inovativnost i poticanje poduzetništva mladih ostvaruje se kroz Poduzetnički klub studenata, koji organizira različita predavanja i okrugle stolove s ciljem unaprjeđenja poduzetničkih vještina studenata, učenika i mladih poduzetnika.

Osnovani su i drugi klubovi shodno studentskim interesima pa tako PR klub sudjeluje u pisanju i izdavanju studentskog časopisa AS, Sport klub organizira sudjelovanje na različitim natjecanjima, Gastro klub se bavi organizacijom različitih domjenaka i banketa, članovi Turističke inspekcije imaju priliku zaviriti u najskrivenije kutke turističkih institucija…ali ni to nije sve!

Najmlađi među našim studentskim klubovima je IT club, čije aktivnosti obuhvaćaju razne radionice i predavanja o tehnologijama i alatima, sudjelovanje u IT projektima i događanjima, a sve sa ciljem stjecanja konkurentnih znanja, socijalnog umrežavanja, kao i otvaranja novih poslovnih prilika.

Aktivni članovi zajednice

Aspira kao institucija surađuje s mnogim hrvatskim i međunarodnim institucijama, školama i udrugama kroz znanstvenu i stručnu djelatnost, istraživanja, projekte, razmjenu i praksu.

Sklopljeno je preko 100 ugovora s partnerskim tvrtkama u koje naši studenti mogu ići na praksu. Također, u sklopu Erasmus programa, ugovor je sklopljen s preko 50 inozemnih fakulteta na kojima studenti mogu studirati u sklopu studentske razmjene.

Aspira od svog osnutka nastoji biti aktivan član zajednice i pomagati onima kojima je to najpotrebnije. Stipendiranje djece iz doma Maestral, donacije, stipendije, sponzorstva, aktivno sudjelovanje u raznim humanitarnim akcijama, kuhanje studenata Gastronomije u pučkoj kuhinji, samo su mali dio aktivnosti Aspire.

Sretni smo i zbog suradnje s inicijativom Split Tech City te se veselimo novim poslovnim prilikama i projektima!

Veselimo se i mi te vam uskoro otkrivamo pogodnosti koje Aspira priprema ekskluzivno za naše članove! 🙂

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.