Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Ljetna studentska praksa je prilika koja se treba znati iskoristiti!

Split Tech City

Split Tech City

23.05.2022.

O važnosti studentskih ljetnih praksi razgovarali smo 16.5. u dobrom društvu i ugodnom ambijentu Visoke škole Aspira.

Na panel raspravi “Isplati li se ljetna praksa?”, koju je moderirala naša Romana Ban, svoja su iskustva podijelili Ivona Knaus, Kristian Miličić i Tino Andrijić.

Bilo je zanimljivo čuti njihove sasvim različite priče.

Iz Split Tech Cityja do Bruxellesa

Primjerice, Ivona Knaus je pohađala stručni studij računarstva na FESB-u te joj je obavljanje prakse bilo obvezno na trećoj godini. Međutim, ona je i prije toga počela obavljati praksu u tvrtki Littlecode.

Kako nam je ispričala, tijekom studiranja je stalno nastojala izlaziti iz svoje zone komfora, tako da je sama sebe “tjerala” na poteze koji joj nisu uvijek bili ugodni.

Ivona Knaus

Kao događaj “od kojeg je sve krenulo” ističe sudjelovanje na motivacijskoj konferenciji za mlade Živi lokalno, radi globalno u organizaciji, pogađaš, Split Tech Cityja. 🙂 Tada je shvatila koliko se zapravo prilika nudi mladima u Splitu, ali onim mladima koji su proaktivni, vrijedni i spremni na učenje.

Nakon konferencije se oduševljeno odlučila volonterski angažirati u našoj udruzi, tako da je redovito pisala tekstove za naš portal i pomagala pri organizaciji različitih događaja.

Potom se odlučila prijaviti na Personal Elevator Pitch u sklopu našeg predstavljanja ljetnih praksi, na kojem je svojim optimističnim stavom i voljom za napretkom osvojila ekipu iz Littlecodea. Nakon nekoliko razgovora, počela je obavljati praksu kod njih. Praksa se razdužila i postala posao. 🙂

Ivona je još jednom izašla iz zone komfora kad je odlučila prihvatiti ponudu za posao koju je dobila putem Linkedina od tvrtke iz Belgije. I evo, nešto više od godinu dana poslije, Ivona je još uvijek zadovoljna svojim životom i radom u Bruxellesu. 🙂

Kristian se ispraksirao 🙂

Kristian Miličić je nakon smjera računalstva u srednjoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu upisao Računarstvo na FESB-u.

Nakon nekog vremena je promijenio fakultet i počeo studirati u Visokoj školi Aspira, gdje je trenutno na 3. godini Računarstva.

Kristian Miličić

Na svakoj je godini obavljao praksu u drugoj tvrtki te tako stekao neprocjenjivo iskustvo i poslovne prilike. 

Student-poduzetnik

Tino Andrijić je​​ direktor i vlasnik tvrtke Totohost, a praksu je odradio u vlastitoj firmi!

Ovaj 46-godišnjak izvrstan je primjer studenta koji je prije fakulteta dugo radio (i to u poduzetništvu!) pa kasnije odlučio steći obrazovanje, tako da dobro poznaje perspektive poslodavaca i studenata.

Tino Andrijić

Na Aspiri je završio preddiplomski studij i sad je inženjer računarstva (programsko inženjerstvo).

Proaktivnošću do vrijednih prilika

Svi panelisti istaknuli su neprocjenjivo praktično iskustvo i poznanstva koja se steknu obavljanjem prakse. Po njima bi praksa trebala biti obvezna na svakoj godini faksa.

Uz praksu, studentima preporučuju iskorištavanje svih prilika koje im se nude za neformalnu edukaciju, volontiranje i umrežavanje.

Na samom kraju panela imali smo priliku saznati što studiraju sudionici iz publike; bilo je zanimljivo čuti o njihovoj motivaciji i aspiracijama.

Za kraj smo pozvali sve zainteresirane da nam se pridruže na ovogodišnjem uživo predstavljanju ljetnih praksi naših članica-IT tvrtki (i ohrabrili ih na prijavu na Personal Elevator Pitch u sklopu tog događaja), koje će se održati 7.6.2022. u 11 sati u Sveučilišnoj knjižnici. Više detalja donosimo uskoro. 🙂

Još jednom zahvaljujemo Visokoj školi Aspira na gostoprimstvu, a tebe pozivamo da snimku panel rasprave pogledaš na našem YouTube kanalu.

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti